Отиващият си президент на Украйна Петро Порошенко следва да бъде

...
Отиващият си президент на Украйна Петро Порошенко следва да бъде
Коментари Харесай

Германски политик праща Порошенко на съд в Международния трибунал

Отиващият си президент на Украйна Петро Порошенко следва да бъде предаден на Международния арбитражен съд за военни закононарушения и наказан поради спора в Донбас, и за това има задоволително доказателства.

Това акцентира депутатът от градския парламент в Берлин от партия „ Алтернатива за Германия “ Гунар Линдеман в изявление за съветския в. „ Комсомольская истина “. Крайно-десният политик отбелязва, че персонално е виждал писма от правосъдните органи на Донецката /ДНР/ и Луганската /ЛНР/ национални републики, в които пишело, че 90% от снарядите в Донбас са изстреляни от Украйна. Според него тези отчети са „ най-чистото доказателство за това, че Порошенко и висшите му офицери не са желаели мира за Донбас “.

„ За 5-те години на спора починаха 15 000 души. Стреляли са, несъмнено, и двете страни, само че 90% от снарядите са идвали от Украйна. Тези обстоятелства се удостоверяват даже в отчетите на ОССЕ и съставляват неоспорими доказателства за това, че Порошенко не е желал мир за Донбас “, акцентира Линдеман. По време на визитата си през февруари т.г. в Станица Луганская, където река Северский Донец разделя ЛНР и Украйна, видял опустошения от украинската войска мост, върху рухналите отвори на който били трансферирани клатещи се дървени стълбища. Там видял старци, които били принудени да пълзят по тях, с цел да пресекат границата. И тогава му пристигнала концепцията Порошенко да бъде изправен пред трибунала.

„ Не би трябвало и да се направи изключително сериозен ремонт – Киев незабавно ще го бомбардира. Всеки ден границата тук пресичат към 8 000 мирни поданици и непрекъснато рискуват живота си. Това е просто извънредно. А още по-ужасно е това, че европейските структури бяха подготвени да отделят пари за ремонта на моста, само че Киев не разреши. Позор и за Киев, и за Европа “, разяснява немският политик.

Запитан какво ще стане, в случай че Порошенко не се съгласи да застане пред трибунала, той споделя, че тогава ще би трябвало против него и обкръжението му да бъдат наложени наказания – да вземем за пример, да им се замразят активите в чужбина, каквито те сигурно имат. „ Трибуналът би трябвало да бъде либерален и почтен, а съдиите – самостоятелни специалисти по интернационално право от разнообразни страни “, акцентира крайно-десният Линдеман.

Според него има негласни правила на играта, а прецеденти като предаване на настоящ държавен водач на действителен углавен съд за толкоз тежки обвинявания не са се случвали през цялата най-нова история. „ Но Порошенко повече няма да бъде президент. А и през всичките 5 години той беше само боен водач – в смисъла на това, че черпеше запаси за властта си от въоръжения спор. Сега сякаш породи вярата, че с новата администрация кървавият спор в Донбас най-после ще бъде преустановен “, споделя Линдеман.

В началото на юни новият президент на Украйна Володимир Зеленски би трябвало да встъпи в служба. А към момента настоящият Петро Порошенко би трябвало да напусне поста си, в случай че, в последна сметка, нищо не се случи, отбелязва изданието. Зеленски още не е оповестил позицията си за най-болезнения за страната въпрос – този за гражданската война в Донбас. Но за разлика от Порошенко, най-малко не е давал заповеди за обстрел на мирните ДНР и ЛНР.
А ето отиващият си водач може да се сблъска със съществени неприятности на „ донецкия фронт “. Редица политици към този момент се оповестиха за предаването на Порошенко и съратниците му на Международния арбитражен съд за военните закононарушения в Донбас, показва създателят, без да прецизира имената на издигналите въпросната концепция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР