Отива си поредна вяла, безинтересна и безсмислена кампанияТочно в полунощ

...
Отива си поредна вяла, безинтересна и безсмислена кампанияТочно в полунощ
Коментари Харесай

Словесното партийно надлъгване приключи, започва истинската битка

Отива си поредна вяла, безинтересна и безсмислена акция

Точно в среднощ на първи октомври завършва предизборната акция за предварителните парламентарни избори, които ще се проведат на 2 октомври, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Това са четвъртите подред избори единствено в границите на 18 месеца.

Отива си поредна вяла, безинтересна и безсмислена акция, която – вместо да сплоти партиите в борбата против множеството рецесии в страната, - начерта още повече разграничителни линии сред политиците. Вместо да гледат в една посока, политиците стават все по-разногледи: едни са против смяната, други – против статуквото, трети – против евроатлантизма, четвърти – против Русия, пети – против Украйна, шести – против всичко вкупом. Тези нови линии на разделяне вършат съставянето на постоянен, постоянен кабинет, още по-сложно. Вече е ясно, че даже и да има кабинет, той ще е основан на голям брой взаимни отстъпки, само че все по-малко евентуален – даже и на фона на предстоящата сложна зима - става разновидността политиците да преглътнат персоналното си его в „ името на народа “.

Как се стигна дотук?

Третото държавно управление на премиера Бойко Борисов, определено от 44-то Народно заседание на 4 май 2017 година, завърши работа на 16 април 2021 година, изкарвайки цялостен 4-годишен мандат.

На постоянните избори на 4 април партията на Бойко Борисов завоюва 75 депутатски места, на Слави Трифонов – Има Такъв Народ, получи 51, а Българска социалистическа партия за България завоюва гласове, задоволителни за 43 депутата.

Трите проучвателни мандата, връчени от Румен Радев на ГЕРБ-СДС, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, не можаха да съберат задоволително поддръжка за сформиране на държавно управление, и това докара до последващо насрочване на нови избори: на 11 юли 2021 година

На вторите за годината предварителни парламентарни изборипартията на Слави Трифонов – Има Такъв Народ, получи най-вече депутатски места – 65, ГЕРБ-СДС се подредиха на второ място с 63, а Българска социалистическа партия завоюва гражданско доверие, задоволително за 36-ма депутати. Процентно гласовете се разпределиха по този начин: за „ ИТН “ – 24,08%, ГЕРБ - Съюз на демократичните сили - 23,51%, и Българска социалистическа партия – 13.39%.

След следващ опит за сформиране на държавно управление, при който още веднъж три проучвателни мандата бяха връчени на партиите, само че никоя от тях не съумя да сформира кабинет, президентът Румен Радев насрочи трети избори за годината – на 14 ноември. На тях „ Продължаваме промяната “ зае първото място, като завоюва 25.67% от гласовете, задоволителни за обезпечаването на 67 депутатски места. ГЕРБ-СДС се оказа втора политическа мощ с 22.74% поддръжка, или 59 депутата, а третото място жителите отредиха за Движение за права и свободи – с 13% поддръжка или 34 депутата.

След връчване на проучвателния мандат на „ Продължаваме промяната “, които излъчиха Кирил Петков за министър председател, бе формирано „ Правителството на Кирил Петков “, по-известно като „ Четворна коалиция “. То бе определено тъкмо месец след вота – на 13 декември 2021 година от 47-ото Народно заседание със 134 гласа „ за “ и 104 „ срещу “. На 22 юни 2022 година бе комплициран краят на Четворната коалиция след гласувания избор на съмнение със 123 гласа " за " и 116 гласа " срещу ". За пръв път в най-новата история българско държавно управление си отива след избор на съмнение.

Последва ново връчване от страна на президента Румен Радев на проучвателни мандати за сформиране на държавно управление. „ Продължаваме промяната “ не съумяха да съберат задоволително гласове, ГЕРБ-СДС получиха и незабавно върнаха мандата, а третата партия, на която Радев реши да връчи досието – Българска социалистическа партия, също след съвещания не съумя да сформира държавно управление.

Това докара до насрочването на нови четвърти избори в рамките година и половина – на 2 октомври 2022 година За тях са регистрирани 29 партии и обединения. Единна национална партия, обаче, макар поръчката си за присъединяване във вота, не записва нито една кандидат-депутатска листа в регионите на страната, по тази причина на процедура няма да взе участие във вота. Партия " Национално придвижване Единство " не е записала кандидатски листи в 12-и и 21-ви избирателен регион - Монтана и Сливен. Затова номерът на партията няма да попада в бюлетините в тези обитаеми места.

За трети път в границите на 18 месеца президентът Румен Радев сформира и служебни държавни управления, които да ръководят страната до провеждането на предварителния избор. Общо в двата мандата на президента той е съставил 4 служебни кабинета.

Първият длъжностен кабинет, формиран от Радев по време на вторият му мандат, бе този на Стефан Янев. Правителството работи в интервала 12 май – 16 септември 2021 година, като на 14 септември 2021 година става най-продължително управлявалото служебно държавно управление в българската история, надминавайки продължителността на това на свещеник Климент през 1879 – 1880 година.

Вторият длъжностен кабинет с министър председател Стефан Янев стартира работа на 16 септември 2021 година и завършва на 13 декември 2021 година

Третият длъжностен кабинет в границите на 18 месеца е този на Гълъб Донев, който стартира работа на 2 август, и ще продължи до избирането на постоянно държавно управление. Служебният кабинет на Донев е и 100-то държавно управление в историята на страната.

На изборите на 2 октомври в страната ще се гласоподава с машини – в 9364 секции в страната ще се гласоподава с машини, в 1104 от тях ще се гласоподава с една машина. Изборните секции в чужбина ще бъдат 755, в 62 страни. В 300 секции са планувани машини, в 238 секции ще се гласоподава с по две машини, и в 62 секции ще се гласоподава на 1 машина. Общо 538 машини са превозени в чужбина. Книжата – изборните протоколи и бюлетините, тежат над 5.5 тона, и са изпратени до секциите по целия свят с куриерски компании.

По закон, след края на предизборната акция е Ден за размисъл. В него пропагандата под всякаква форма е неразрешена. В изборния ден секциите ще отворят в 7:00 сутринта, и вотът ще продължи до 20:00 ч., или до привършване на чакащите да гласоподават.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР