Отидохме на Луната, поставихме апарат на комета, но все още

...
Отидохме на Луната, поставихме апарат на комета, но все още
Коментари Харесай

НАСА и ЕКА ще пробват да преместят малка луна (ВИДЕО)

Отидохме на Луната, поставихме уред на комета, само че към момента не можем да променяме траекторията на метеорити.

Въпреки че задачата NEAR-Shoemaker от 2001 година е сполучлива, само че в нейните цели не е влизало изместване на галактическия обект от орбитата му. Сега с тази задача са се захванали НАСА И ЕКА (Европейската галактическа агенция). Двете галактически организации оповестиха, че имат намерение да разбият галактически уред в луната на метеорит и да видят какво ще се случи.

Мисията е наречена АИДА (AIDA, Asteroid Impact & Deflection Assessment) и в нея ще вземат участие два галактически апарата. Първи, през 2020 ще бъде изстрелян апарата на Европейската галактическа организация АИМ (AIM, Asteroid Impact Mission), който ще пътува две години до метеорита Дидимос (Didymos). Щом стигне, АИМ ще картографира  Дидимос и дребната му луна, наречена Дидимуун (Didymoon). След това АИМ ще се придвижи на безвредна отдалеченост и ще пусне лични спътници, които ще следят от близко идното шоу. През 2022 апаратът на НАСА ДАРТ (DART, Double Asteroid Redirection Test) ще се разбие в луната на Дидимос. Целта на всичко това е да си види дали орбитата на естествения спътник ще се промени след конфликта.

„ За да предпазим Земята от евентуално рискови метеорити, ще би трябвало да стартираме да ги разбираме по-добре – от какво се състоят, каква конструкция имат и какво става с тях при конфликт с друго тяло. АИДА ще бъде първата задача, която ще изследва двойна астероидна система, както и първата, която ще ни покаже дали можем да пренасочим метеорит посредством конфликт с галактически уред. Европейската част от задачата – АИМ – ще изследва структурата на Дидимуун,както и орбитата и въртенето на двойната астероидна система. Това ще ни даде информация за произхода и еволюцията ѝ. Астероидите съставляват разнообразни етапи на планетно образуване, тъй че това е и взор в историята на Слънчевата система “, споделя Патрик Мичъл (Patrick Michel), който води екипа, създаващ АИМ.

АИДА не е единствената настояща задача, обвързвана с метеорити. АРМ (ARM, Asteroid Redirect Mission) би трябвало да бъде изстрелян някъде след 2020 година. Целта му ще е да хване дребен метеорит и да го сложи в орбитата на Луната, където ще бъде посещаван и проучен от астрономи.

Popular Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР