Отхвърлиха предложенията за олио, плодове и зеленчуциПорязаха ресторантьорите с 20%

...
Отхвърлиха предложенията за олио, плодове и зеленчуциПорязаха ресторантьорите с 20%
Коментари Харесай

Депутатска грешка закова 0 ДДС и за брашното

Отхвърлиха предложенията за олио, плодове и зеленчуци Порязаха ресторантьорите с 20% ставка за вино и бира
От 1 юли 2022 година в период за една година хлябът към този момент е с 0% Данък добавена стойност. Но около него " се уреди " и брашното. Предложението  в началото бе отхвърлено, само че след това събра нужния брой гласове при прегласуване на текста. След вота Антоанета Цонева от Демократична България изясни от трибуната в Народното събрание, че се е объркала – била е срещу, само че натиснала „ за “. Правилникът на Народното събрание обаче не дава опция за трето прегласуване и откакто даде 15 минути отмора, с цел да се съветва с адвокати, зам.-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов разгласи, че е меродавна волята, изразена по време на гласуването.

Депутатите разписаха и тъкмо за какъв самун и защо брашно ще важи нулевата ставка.

„ Хляб “ е артикул, който се получава от изпичането на тесто, получено от разбъркване на пшенично брашно или друга зърнена просвета, независимо или в композиция, и вода, със или без прибавяне на сол, втасало благодарение на хлебна квас или закваска и софтуерни добавки ", гласи признатият от Народното събрание текст.

„ Брашно “ е артикул, който се получава от мелене на хлебна пшеница и е кадърен за производството на самун, взеха решение още депутатите. Така нулевата ставка ще важи единствено за пшенично брашно, само че не и за направено от други зърнени култури.

Въвеждането на нулева ставка на Данък добавена стойност и за брашното е положително решение за дребните производители на самун, които не са регистрирани по Данък добавена стойност. Причината е, че в този момент и те ще получат облекчение, а освен огромните производители, които са регистрирани по Данък добавена стойност и могат да употребяват данъчен заем за платения за брашното налог.

Останалите оферти за по-ниски ставки на Данък добавена стойност за избрани артикули и услуги не бяха подкрепени от Народното събрание.

Отхвърлени бяха предложенията ставка от 9% да важи и за плодове, зеленчуци, олио, живи животни. Ресторантьорите бяха порязани откакто се отхвърли понижената ставка на налога за виното и бирата в заведенията, както е записано в настоящия до момента бюджет – до края на 2022 година Така Данък добавена стойност за виното и бирата  се връща от настоящите сега 9% на 20%.

С 9 на 100 ще се таксуват и кетъринг услугите за доставката на храна за у дома. Изрично е написано, че наредбите за диференцирана ставка на Данък добавена стойност не се ползват за доставката на бира, вино и спиртни питиета.

Депутатите взеха решение още до 31 декември 2022 година данъкът за хотелиерите, местата за настаняване, в това число и даването тук-там за къмпинг или каравани, да е 9%.

С 9 на 100 ще се таксуват и доставките на книги на физически или електронни носители, в това число учебници, познавателни книжки и образователни комплекти.

С признатите разпореждания се вършат промени, свързани с даренията на храни. Целта е да спре изхвърлянето на продуктите, които са с изтичащ период на валидност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР