Отговорността за оградата по границата ни ще премине изцяло под

...
Отговорността за оградата по границата ни ще премине изцяло под
Коментари Харесай

МВР ще отговаря изцяло за оградата по границата с Турция

Отговорността за оградата по граница та ни ще премине напълно под шапката на Министерство на вътрешните работи, реши Съветът за сигурност на заседание при премиера Стефан Янев.

Досега отговорността беше споделена сред регионалните шефове и Министерство на вътрешните работи. При новото систематизиране Министерство на вътрешните работи и Гранична полиция ще се грижат за сигурността по граница та, както и за поддръжката на оборудването и системите за наблюдаване. От думите на вътрешния министър Бойко Рашков стана ясно, че ще се необходими около 4 млн. лева за ремонтни действия на оборудването и прилежащата пътна инфраструктура.

Служебният министър председател Стефан Янев съобщи, че властите са подготвени да отговорят на засилен мигрантски напън, в случай че това е належащо, като е основана и организация с министерство на защитата, в случай че има потребност от военна помощ. 

Вътрешният министър Бойко Рашков разяснява, че страната ни е подготвена да открие и нови бежански центрове, в случай че това се наложи при възможен засилен напън. По думите му обаче в момента има лек спад на натиска спрямо август, тъй че не се постанова да включим елементи на МО за защита на граница та, добави Рашков.

„ Погрешно е усещането, че граница та ни се пробват да преминат само и единствено афганистански жители. Всъщност най-вече са жителите на Турция - 32%. Тези на Афганистан са 17%, на Ирак - 10% и по-малък % са сирийските жители ", заяви още Рашков. 

Янев пък разгласи, че на идващото съвещание на Съвета за сигурност ще се разиска осъвременяването на цялостната политика на България за Република Северна Македония и политическите процеси там.

„ Без да излизаме от рамката, която е призната от българския парламент, предлагаме на идващото съвещание да потърсим практични решения по този начин, че да имаме устойчиви послания и бъдещи решения в полза на България “, сподели министър председателят, представен от bTV.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР