Отговорникът за ВАР към Съдийската комисия – Петър Петров, коментира

...
Отговорникът за ВАР към Съдийската комисия – Петър Петров, коментира
Коментари Харесай

Домът на футбола - Петър Петров за системата ВАР

Отговорникът за ВАР към Съдийската комисия – Петър Петров, разяснява да предаването „ Домът на футбола “ последните промени в разпоредбите на футбола. Според него ВАР системата освен няма да изчезне, а ще навлезе във всички равнища на футбола.

„ Направихме два цялостни шампионата с потреблението на системата ВАР в efbet Лига и оценката на футболния съюз е, че с въвеждането на системата, феърплеят и справедливостта бяха доста повече. Според мен самият факт, че шампионата беше забавно до последния кръг, се дължи значително на системата ВАР.

Анализирали сме неточностите на летния семинар със съдиите. Най-много ни тормозят по този начин наречените пасивни ненамеси - когато съдията позволява неточност и ВАР също не се намесва. Трябва да работим тъкмо в това отношение. Досега тренирахме с клипове с очевидни неточности, а на последното занятие наблегнахме на по-трудни решения. Съдиите привикнаха със системата. Има към момента съдии, които не желаят да бъдат изпращани на мониторите, което не е добре, тъй като това е метод да се поправят грешките. Имаме оферта за две стационарни камери на гол и аутлиниите, която да е обвързвана със програмен продукт. Така няма да има забавяния, изключително при отсъждането на засади. Желанието ни е това да се случи.

Най-новото встъпление на последния брифинг е, че не всяка игра с ръка е нарушаване. Наказва се единствено умишлената игра с ръка. Предотвратява се и непотребното проявление на жълти картони, тъй като към този момент с тази интерпретация е задоволително наказването, което тимът получава.

Последните видеотехнологии, препоръчани от Арсен Венгер, към момента са в пробен вид. Всяка пролет се разисква дали да бъдат въвеждани промени.

Екипът на ВАР операторите са българи, подготвени са тук и участваха във всички семинари със съдиите. Получиха документи. Българите са доста положителни компютърни експерти и доказателството е, че започнаха да получават дежурства за евротурнирите. Първо започнаха с четвъртфинали, полуфинали и най-после най-голямото самопризнание – край в Шампионска лига. Един от тези оператори в този момент е на Световното състезание за дами в Австралия и Нова Зеландия.

Политиката на УЕФА е за тотално налагане на ВАР. В Шампионска лига ще се употребява от втори квалификационен кръг, а в Лига Европа - от трети. От сезон 2024/25 системата ще се употребява още от първите квалификационни мачове. Това демонстрира, че системата няма да изчезне, а ще навлезе тотално във футбола “, изясни някогашният рефер Петър Петров.

 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР