Отговорникът за поставянето на ВАР в България и член на

...
Отговорникът за поставянето на ВАР в България и член на
Коментари Харесай

Лудогорец и ЦСКА първи тестват ВАР в България!

Отговорникът за слагането на ВАР в България и член на съдийската комисия Петър Петров разгласи, че с идните домашен мачове на Лудогорец и ЦСКА в края на седмицата стартират тестванията на ВАР преди самото въвеждане на системата за плейофите в efbet Лига.

„ Идеята за въвеждането на ВАР бе на съдийската комисия от декември 2019 година. Тази система е част от разпоредбите на играта футбол. Тя не е опит. Иновациите и технологиите непрекъснато ще навлизат. Да се надяваме, че в идващите години ще навлязат още нововъведения в спорта. С решение на Изпълкома на БФС през февруари 2020 стартирахме плана. Подготовката беше в няколко посоки. Трябваше да бъдат изпълнени изискванията на ФИФА. Не бъдат ли изпълнени условията на ФИФА, няма да бъде позволено да се организират мачовете с ВАР. Мониторингът ще бъде през идващите четири години и половина – до лятото на 2025 година. Ние нямаме право на неточности, тъй като има жестоки наказания от страна на ФИФА. Атанас Фурнаджиев, Кирил Домусчиев и Венцеслав Стефанов дефинираха компаниите, към които да се обърнем, към компаниите провайдъри. Избрахме пет компании и се спряхме на децентрализирания вид. Четирите вана са тук “, разяснява Петров.

„ Стартираме с 15 мача в плейофната фаза. Започваме от 12 март софтуерния тест на ФИФА. ФИФА на база датите, които сме дали без да ни уведомява идва техният представител и вижда дали вършим този софтуерен тест. Дали вършим всичко, което те имат като условия. Ще сертифицираме всички наши игрища от 23 до 26 кръг. Инвестицията е в размер на 1 700 000 евро. 200 хиляди евро ще бъдат платени с първата вноска, по-късно на разсрочено заплащане по 375 хиляди евро на година. Гръцката футболна федерация за една година заплаща 2 милиона евро. Те имат подписан контракт с друга компания и са заделили 10 милиона евро за реализирането на плана. Нашата система е близо пет пъти по-евтина. Ще забележим дали ще бъде по-ефективна “, добави той.

„ Съдиите минаха през октомври на офлайн образование на симулатор тренажор. За да получи документ всеки един от нашите рефери трябваше да управлява два мача и да бъде два мача във ВАР стаята. Сертифицирахме 20 съдии. Имаме и една женска ВАР двойка. С тях ще аплайваме за присъединяване на международното състезание през 2023 година в Австралия и Нова Зеландия. Трябва да им подсигурим календар ", oбясни Петров.

„ Стартираме с тези 15 мача, тъй като ФИФА не желае да има спиране. Обучението е завършило на 1 март и съдиите незабавно би трябвало да стартират да практикуват. Всички игрища като се изключи един извършват изискванията. Първият тест е на 12 март от 17 часа на срещата Лудогорец – Арда. Сертифицираме стадиона. Два часа и половина преди мача клубът хазаин ще даде юноши, които по наша директива ще разиграят произшествия, които ще им подадем. Вторият стадион, който ще бъде сертифициран е стадион „ Българска Армия “ в неделя преди срещата ЦСКА – Етър. Третият стадион е националният преди четвъртфинала ЦСКА 1948 – Арда. На националния стадион ще се организират и финали за Купата на България. Той би трябвало да одобри срещи сред водещите тимове. Много значим стадион е, с цел да бъде сертифициран “, сподели Петров.

„ На 20 март ще бъде сертифициран „ Арда Арена “ преди мача Арда – Локомотив Пловдив. Стадионът в Кърджали е примерен. На 21 март от 14:15 е мачът Берое – ЦСКА и ще сертифицираме стадион „ Берое “ в Стара Загора. Много добре квалифициран стадион, на който всички условия са изпълнени. Лаута ще бъде сертифициран след изборите. Те са сигурни участници в първата шестица и вероятно стадион „ Тича “ във Варна също ще бъде сертифициран незабавно в кръга след изборите. След това поредно до 26-ия кръг ще сертифицираме всички игрища ", продължи той.

" Всички очевадни неточности, които биха били позволени, уповавам се на 100% да бъдат тествани. Главният арбитър на терена си е основен арбитър. Главният арбитър е индивидът, който взема решение и взима окончателното решение. Хубавото на системата е, че дава на основния арбитър да отиде и да види от няколко ъгъла. Отивайки до монитора за инспекция той има право на втори късмет и може да промени своето решение, в случай че реши, че би трябвало да го промени. Той ще вземе окончателното решение. Възможно е да не промени решението си. ВАР няма да има отношение по отношение на накъсването на играта. Ще забележим в действителна конюнктура до каква степен сме стигнали и дали ФИФА ще ни утвърди ", сподели още Петър Петров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР