Отглеждането на ориз на Марс може и да е възможно.

...
Отглеждането на ориз на Марс може и да е възможно.
Коментари Харесай

Нов сорт генетично модифициран ориз може да оцелее на Марс

Отглеждането на ориз на Марс може и да е допустимо. Това демонстрира ново изследване, извършено от екип от екип от интердисциплинарни откриватели от Университета в Лос Анджелис на 54-тата конференция за лунни и планетарни проучвания.

През миналите няколко години проучването на галактическото пространство от хората придобива все по-голямо значение. Поради тази причина се изследват практични и рентабилни способи за потребление на ресурсите на другите планетни тела, защото задачите за доставка на нужните ресурси ще бъдат доста скъпи.

Марс разполага с няколко потребни ресурса: вода, реголит (т.е. струпване на прахуляк и фрагменти от материали, които съставляват външния пласт на повърхността на скалистите планети), светлина и въглероден диоксид. Тези запаси могат да се употребяват за произвеждане на нова биомаса и по този метод за произвеждане на храна.

В това изследване учените моделират марсианската почва, като употребяват богата на базалт почва от пустинята Мохаве, наречена Mojave Mars Simulant (MMS), създадена от откриватели от НАСА и Лабораторията за реактивни мотори.

За задачите на изследването учените от Университета в Лос Анджелис отглеждат три сорта ориз: един див вид и две генетично модифицирани линии, които да реагират по-добре на стресове като суша, захарен апетит и соленост.

Тези сортове се отглеждат в три разнообразни среди: в MMS, в елементарна примес за саксии и в хибрид от двата типа.

Учените означават, че растенията, отглеждани в MMS, демонстрират занимателен напредък, неприятна морфология на корените и по-ниска фотосинтетична интензивност, за разлика от растенията, отглеждани в почвено-хибридна примес. Това удостоверява обстоятелството, че MMS може да бъде проблем за растежа на растенията заради неналичието на хранителни субстанции, незадоволителното количество азот и високото pH.

Изследователите организираха още един тест: замениха една четвърт от марсианската почва с почва за саксии и записаха по-добро развиване на растенията. Резултатите демонстрират, че генетично модифицираният ориз може да откри удобно място в марсианската почва.

Следващите стъпки ще включват опити с нова репродукция на марсианската почва, наречена Mars Global Simulant, и други разновидности на ориза, които демонстрират по-голяма резистентност на по-високи концентрации на сол.

След това откривателите възнамерват да слагат ориза в камера за преструване на Марс, която ще може да възпроизведе температурата и атмосферата на планетата.

Независимо дали един ден хората в действителност ще колонизират Марс, проучването на екипа може да откри приложение тук, на Земята. Един от учените от екипа отбелязва, че е постигнал съглашение с австралийски откривател от район на Австралия с висока соленост. Новите сортове генетично модифициран ориз би могъл да се употребява за развъждането на храна даже и в сходни прекомерно неподходящи условия. Това ще бъде самобитен прелиминарен тест педи изпращането на семена на Марс.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР