Отглеждане на гъби шийтаке – отглеждането на гъби шийтаке у

...
Отглеждане на гъби шийтаке – отглеждането на гъби шийтаке у
Коментари Харесай

Отглеждане на гъби шийтаке – как да ги гледаме в домашни условия

Отглеждане на гъби шийтаке – развъждането на гъби шийтаке вкъщи не е по никакъв начин мъчно. Процесът на обработване може да бъде проведен по екстензивен или натоварен метод.

Същността на първият способ се свежда до заразяване (засяване) на пънове и части широколистна дървесина със зърнест мицел от гъба шийтаке. Това се прави по прилика с това по какъв начин тези гъби порастват в природата. Вторият способ е развъждането на шийтаке върху особено подбрани насипни растителни субстрати (стърготини, талаш, люспи от елда, слама) с потреблението на хранителни добавки.

За най-оптималното развъждане на гъби върху пънчета се употребяват добре засенчени зони, ситуирани под короните на дървета и шубраци. Отглеждането на шийтаке върху солидна дървесина е допустимо освен навън, само че и на закрито с непрекъснато равнище на мокрота от 80-95% и температури от + 13 до + 26 градуса по Целзий. Същото важи и за развъждането на гъби върху субстрати.

При развъждане на шийтаке навън се следи намаляване на температурата от ден до нощ, което предизвика плододаването. Реколтата е сезонна – прибира се главно от април до края на октомври. А в случай че процесът на развъждане е проведен на закрито, тогава плододаването на шийтаке е допустимо през цялата година.

Подготовка на субстрата за развъждане на гъби шийтаке вкъщи

Сега ще разгледаме в детайли по какъв начин да отглеждате гъби шийтаке. И ще видите, че технологията е елементарна и налична! Дървесният субстрат, както цялостен, по този начин и нарязан, е идеалната основа за развъждане на гъби шийтаке вкъщи. Препоръчително е да употребявате твърда дървесина като:

  • бук;
  • габър;
  • дъб;
  • орех;
  • круша;
  • тис;
  • чемшир.

В този случай интервалът на плододаване се усилва доста. Възможно е обаче да се отглеждат и гъби шийтаке върху по-мека дървесина от бреза, трепетлика, липа , елша и други

Важно изискване е чистотата на субстрата. Както солидната дървесина, по този начин и дървените стърготини или талаш би трябвало да имат пресен мирис. За сполучливото развъждане на гъби шийтаке изберете субстрат, който не демонстрира признаци на увреждане от плесен под формата на присъща миризма или тъмни петна.

Ако употребявате дървени стърготини, талаш, нарязана плява или, да вземем за пример, слънчогледови люспи като субстрат за шийтаке, не забравяйте да извършите процедурата по пастьоризация . А точно – в началото растителните останки би трябвало да се залеят с враща вода, да се оставят за 8-12 часа и по-късно да се разположат върху решетка, с цел да се в профил непотребната влага. Непосредствено преди пастьоризация към субстрата могат да се прибавят пшенични или оризови трици, просо или ечемичени зърна в количество от 12-25% от първичния размер за повишение на хранителната стойност.

Отглеждане на шийтаке върху дървесен субстрат: заразяване на субстрата със зърнест мицел

Технологията на развъждане на шийтаке изисква съблюдаване на разпоредбите за яловост на всички стадии на работа с мицел. Всички процедури би трябвало да се правят с чисти ръце, в помещение, което е дезинфекцирано.

За засяване (заразяване) на субстрата е нужен първокачествен посадъчен материал. Можете да си купите мицел на дървени дибли , мицел на дървени стърготини или мицел на зърно . Заразяването (засяването) на субстрата за шийтаке се предлага да се извърши със безплоден зърнест мицел. Омесва се деликатно на части с величина 0,5-1 см и се смесва с пастьоризираната субстратна маса, охладена до 24 градуса.

Преди да засеете мицела, проверете наличието на влагата в субстрата. При изстискване на растителната маса в юмрука не би трябвало да се отделят повече от 1-2 капки вода. Сместа от субстрата с мицел от шийтаке се съхранява в найлонови торби, по цялата повърхнина на които се вършат сечения с диаметър 2-4 см за свободното дишане на растящия мицел.

Разходът на зърнен мицел при сеитба е към 5% от масата на субстрата. Покълването на мицела в субстрата вътре в торбите лишава към месец при температура 24-26 градуса и мокрота на въздуха 80%. Готовите за плододаване субстратни блокове се изваждат от торбите, накисват се за 3 дни във вода, след което се инсталират в помещение с умерено осветяване и вентилация. Параметрите на микроклимата са: мокрота 85-95%, температура към 16-20 градуса.

Получените плодни тела на шийтаке се изрязват деликатно с нож в самата основа на стъблото. Реколтата от гъби се образува всеки месец на поредни талази, с дребни промеждутъци сред тях.

Отглеждане на шийтаке върху дървени трупи

Отглеждането на гъби шийтаке върху солидна дървесина е комфортно, защото откакто мицелът бъде засят, реколтата може да се прибира сезонно, в продължение на 4-7 години.

Около седмица преди сеитбата частите от трупи (пънчетата) се накисват в студена вода. Предварително в дървото се пробиват голям брой дупки (диаметър 2 см, дълбочина до 5 см). След като трупите се наситят с влага, в дупките се вкарва зърнест мицел от шийтаке. Отгоре дупките се запушват с дървени тапи. Дървените трупи, засети с мицел, се слагат във влажни пространства или на сенчести места в градината и от време на време се поливат.

Много прелестно занятие, в което може да включите и вашите деца. Желаем Ви триумф!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР