Отделянето на икономиките на САЩ и Китай е много далеч“

...
Отделянето на икономиките на САЩ и Китай е много далеч“
Коментари Харесай

Отделянето на икономиките на САЩ и Китай е много далеч в бъдещето

Отделянето на стопанските системи на Съединени американски щати и Китай е„ доста надалеч “ в бъдещето, само че прекосяването от система, центрирана върху Съединени американски щати, към многополюсен свят, сигурно се харесва на Пекин. Това съобщи пред Си Ен Би Си някогашният шеф на обособена на МВФ за Китай Есвар Прасад.

„ Тези две стопански системи към момента са много тясно свързани. В края на краищата е доста мъчно двете най-големи стопански системи да не влизат в конфликти в разнообразни сфери “, разяснява Прасад, който е професор по стопанска система и търговия в Университета " Корнел " в Съединени американски щати.

„ Въпреки това, желанието за отдалечаване от интернационалната финансовата система, която се базира на търговията с щатски долари, несъмнено е нещо,  на което е Китай отделя особено внимание “, прибавя той.

По думите му това е една от аргументите втората най-голяма стопанска система на планетата да упорства за по-широко потребление на китайския юан в търговията. Пекин също по този начин поставя старания за отваряне на финансовите си пазари и за либерализирането на валутния курс.

„ На фона на повишаването на напрежението, измененията в световна динамичност на силите сред Съединени американски щати и Китай несъмнено стават забавни “, споделя Прасад.

Според него, въпреки на пръв взор Китай да е имал превъзходство в ранните дни от пандемията, в този момент политическото въздействие на страната среща отпор в страни като Австралия и Канада

„ Пекин смяташе, че политическият и икономическият надзор, който има над огромна част от Азия, а и в други елементи на света, ще остане недокоснат. Нещата обаче не вървят по този метод “, споделя Прасад.

Той изяснява, че доста страни желаят да дадат ново начало на връзките си Китай.  

„ Проблемът за множеството страни, които желаят да се измъкнат от хватката на Пекин, е, че те нямат опция, на която могат да разчитат. Доскоро тази роля се изпълняваше от Съединени американски щати, само че в този момент Вашингтон е по-резервиран. По тази причина доста страни пробват да реализират внимателен баланс в връзките си със Съединени американски щати и Китай. “, разяснява Прасад.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР