Отделните държави по границата не могат и не трябва да

...
Отделните държави по границата не могат и не трябва да
Коментари Харесай

Таяни призова в НС за единна Европа

Отделните страни по границата не могат и не би трябвало да бъдат оставяни сами да се оправят с него.

Това съобщи ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни в обръщението си към българските депутати. Той открои в изявлението си с изключение на невиждания миграционен феномен и опасността от тероризъм като главните терзания на европейските жители, по този начин също и икономическата рецесия, от която таман излизаме.

Системата за леговище се оказа несъответствуваща и би трябвало да бъде заменена. България заслужава овации за метода, по който управлява външните граници. За мен е голяма чест, че мога да изразя пред представителите на българския народ най-горещ привет от целия Европейски парламент.

По думите му, страната ни със своите външни граници - морски и сухопътни, с Турция, е основна за европейската политика на доближаване, сигурност и ръководство на миграционните потоци. Отделните страни, изключително тези, които са по границата, като България, Италия и Гърция, не би трябвало да бъдат оставяни сами, уверен е ръководителят на Екологичен потенциал. Таяни увери, че Екологичен потенциал поддържа, както постоянно, влизането на България в Шенген и чака да се реализира скоро единодушие и в Съвета на Европейски Съюз.

Да сближим европейските институции с жителите е доста значим ангажимент, съобщи Таяни. На фона на икономическата рецесия, от която излизаме, стопанската система и сигурността са съществени терзания на жителите. Те желаят от евроинституциите да отговорят на тези страхове. Европейските нации желаят от държавните управления да отговорят по съответен метод - да ги слушаме и да ги пазиме, акцентира той. Таяни дефинира като подобаващ избора на българското държавно управление да отвори председателството на Съвета на Европейски Съюз към жителите, съобщи Таяни.

Той увери, че българското председателство още занапред може да разчита на поддръжката на Европарламента. Гостът поздрави управляващите у нас за постигнатия прогрес през последните години. Отбеляза, че в последния мониторингов отчет на Европейска комисия предходната седмица България бележи нов прогрес. Окуражавам ви да следвате този път, България е дребна страна, само че има голям капацитет, добави Антонио Таяни.

Споделям вашата сензитивност и осъзнаването на стратегическата значимост на процеса за консолидиране на Балканите, не можем да оставим това на упоритостите на други страни отвън Европа, счита Антонио Таяни. Той обърна внимание на съдействието в инфраструктурата и цифровите технологии. От думите му стана ясно, че е обсъждана през днешния ден концепцията за по-евтин роуминг със Западните Балкани, и то още при българското председателство при започване на идната година. В противоположен случай, счита той, има риск фундаментализмът и тероризмът да употребяват тези територии и те да се трансформират в кръстопът на дрога и престъпност.

Антонио Таяни сложи като приоритет и младежите, битката с безработицата измежду тях. Той акцентира, че е нужна и политика за поддържане на земеделието, на дребните и междинните предприятия, на занаятчийството.

Председателят на Екологичен потенциал направи обръщението си към българските депутати на италиански език. Изказването му беше прекратено за малко поради проблеми с превода, на което гостът се пошегува, че това постоянно се случва и в Европейския парламент. Таяни приключи словото си на български език като цитира девиза на Народното събрание "Съединението прави силата ", който е и мото на идното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР