Отделението по Неонатология в УМБАЛ-Пловдив“ се включва в кампанията “Дни

...
Отделението по Неонатология в УМБАЛ-Пловдив“ се включва в кампанията “Дни
Коментари Харесай

Световен ден на кенгурото в УМБАЛ Св. Георги

Отделението по Неонатология в „ УМБАЛ-Пловдив “ се включва в акцията “Дни на отворените порти ” във връзка идния Световен ден на кенгуру-грижите – 15 май, с цел да могат дребните герои да почувстват избавителните обятия на своите родители.

Пандемията от COVID-19 през последните две години оказа отрицателно въздействие върху качеството на грижата за най-малките и заболели бебета във всички елементи на света, застрашавайки практикуването на потвърдили се във времето животоспасяващи способи, каквато е кенгуру-грижата (контакт кожа-до-кожа).

Тази година, дано още веднъж върнем опцията за избавителна прегръдка на недоносените бебета от техните родители! За това приканиха от фондация “Нашите недоносени деца ”, по чиято самодейност се отбелязва Денят на кенгуру грижата.

„ Въпреки сложните условия, не бяхме спрели изцяло използването на метода „ кожа до кожа “, тъй като изгодите от него са доста огромни за бебенцата, само че с анулацията на епидемиологичната конюнктура у нас от 1 април достъпът на родителите до техните деца доста се усъвършенства, сподели началникът на Неонатология доктор Диана Аргирова. – Практиката потвърждава лечебните изгоди от тъй наречените избавителна прегръдка за бебето, изключително когато е прибързано родено. Но методът е потребен и за доносените деца. “

Кенгуру-грижите (контакт кожа-до-кожа) на недоносените деца с техните родители, изключително с майка им, е единственото безболезнено допиране за тези бебета. Затова фамилиите са сътрудници на медицинския екип в грижите за бебето.

Кенгуру грижата се ползва за първи път в Богота, Колумбия през 1978 година по концепция на доктор Едгар Рей Санабрия. Причината е липса на съоръжение, кувьози и леглова база. Така лекарите вземат решение да употребяват за избавяне на недоносените това, което е най-близо и елементарно, а в същото време предлага допустимо най-хубавите условия – а точно, майчините прегръдки. Кенгуру грижата се назовава още “утроба отвън тялото ”.

Многобройни изследвания в продължение на повече от две десетилетия са посочили, че това, което в този момент е известно като кенгуру-грижа, е най-хубавото даже за доносените деца, само че за недоносените важи с цялостна мощ. Когато са отделени от майките си, виталните индикатори на бебетата демонстрират, че са в заплаха (дишане, сърдечна периодичност, температура, равнища на хормоните и други не са стабилни), само че когато са с майките си, бебетата стартират да възстановяват индикаторите си.

Все повече родители споделят с нас, че и след изписването кенгуру грижите само успокояват малчуганите и те непрестанно ги ползват, уточни доктор Аргирова.

В навечерието на Световния ден на кенгуру-грижите фондация “Нашите недоносени деца ” подава в Министерство на здравеопазването писмо. В него аргументира нуждата от въвеждане на обединен правилник за използване на семейно-ориентиран метод на грижа и упражняване на метода кожа-до-кожа, който да бъде в поддръжка на медицинските експерти, полагащи грижи за децата, възстановяващи се в неонатологичните отделения.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР