Отделението по хемодиализа във Видин вече приема пациенти, а гръмналата

...
Отделението по хемодиализа във Видин вече приема пациенти, а гръмналата
Коментари Харесай

Пациенти твърдят, че апаратът във Видин влошава здравето им

Отделението по хемодиализа във Видин към този момент приема пациенти, а гръмналата система за омекотяване на водата е сменена. Въпреки това, част от пациентите не желаят да се връщат на диализа във видинската болница. Близо седмица те бяха ориентирани на животоподържаща процедура в Монтана и Лом.

Докато не се закупят нови апарати няма да се върнем там, към 10 души сме и мислим, че и други ще вземат това решение, сподели пациентът Валери Нинков.

Пациентите се оплакаха, че са длъжни да си носят лепенки, марли, тампони и кърпи, които поставят на леглата. По техни думи в отделението няма непрекъснато лекарско наблюдаване. Те са принудени да алармират със свирки, в случай че има проблем. Според тях апаратите в отделението са остарели и от дълго време е трябвало да бъдат сменени с нови. В момента в отделението във Видин има 14 апарата за хемодиализа, най-новите са закупени преди шест години. Два от апаратите към този момент са навъртели над 30 хиляди работни часа, други шест ги следват.

За нас това е животоспасяващо. Не е като в другите отделения и там би трябвало да се избавя живот, само че ние би трябвало да го вършим три пъти в седмицата и би трябвало да го вършим качествено, сподели още Нинков.

Част от пациентите не желаят да се връщат, а ще посещават диализата в Монтана. Въпреки че ще би трябвало да пътуват повече от 180 километра.

Всички консумативи в отделението се обезпечават. Има два бранша и всички щатни длъжности са заети. Няма недостиг на личен състав, съобщи шефът на видинската болница доктор Цветан Василев.

Той беше безапелационен, че би трябвало да бъдат закупени най-малко 6 нови апарата. Водоочистващата система, която не се е поддържала задоволително добре, към този момент е сменена.

Иван Димитров от Български пациентски конгрес сподели в утринния блок на Нова телевизия, че един уред за хемодиализа коства към 25 000 лева По негови думи от 2009 година насам страната е изоставила хемодиализното лекуване.

На всеки 3 години би трябвало да се подменят безусловно всички апарати, тъй като те излизат от приложимост и не правят дейно работа си. Това се отнася и за водоочистващата система, безапелационен беше Димитров.

По негови думи колкото по-стара е апаратурата, толкоз повече се поврежда положението на пациентите, а шансът им за трансплантация понижава. В България хемодиализата за един пациент за 1 година коства 10 000 евро, а в другите европейски страни процедурата коства 94 000 евро, добави още Димитров.

Голяма част от парите, които влизат в лечебните заведения, са пренасочени към други отделения от шефовете. Касата заплаща за фактура, а не за надзор на качество, сподели Иван Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР