Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ Бургасмед“ разполага

...
Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ Бургасмед“ разполага
Коментари Харесай

Няма пациенти, при които упойката да не подейства

Отделението по анестезиология и интензивно лекуване в МБАЛ „ Бургасмед “ разполага с огромен софтуерен боеприпас

Д-р Златко Янев управлява Отделението по анестезиология и интензивно лекуване в МБАЛ „ Бургасмед “ от 2015г. Преди това доктор Янев е работил в УМБАЛ Бургас и УМБАЛ Дева Мария. Завършва Медицински университет Пловдив, а през 1997 година придобива компетентност Анестезиология и реанимация. Член е на Българския лекарски съюз. Владее британски и съветски език.

- Д-р Янев, какви характерни анестезиологични способи се ползват в МБАЛ „ Бургасмед “ за другите хирургични интервенции?

- Отделението по анестезиология и интензивно лекуване обезпечава осъществяването на цялата необятна гама хирургически интервенции и други процедури в другите структури на лечебното заведение и по тази причина екипът ни подхожда с изключителна точност и отговорност към всеки съответен случай. В практиката си прилагаме актуалните общоприети анестезиологични способи, а точно - обща и локорегионална упойка. При общата упойка се употребяват лекарства, които водят до угнетяване на съзнанието на пациентите, до момента в който продължава оперативната намеса. Седативните лекарства се ползват дружно с други лекарства, които в допълнение спомагат за обезболяването и релаксацията на пациента, като едновременното им приложение благоприятства намаляването на общата доза на анестетиците и надлежно отстрани риска за предозиране.  Прилагането на медикаментите при общата упойка се реализира посредством венозна или мускулна инжекция или инхалаторно, когато са в газообразно положение. Приемането през устата е честа процедура, като част от премедикацията при децата, тъй че да им бъдат спестени отрицателните страсти. При локорегионалната упойка се резервира съзнанието на пациента, а се блокира чувството за болежка от избран район на тялото. Това се реализира като се ползват нужните лекарства на тъкмо несъмнено място в съответното количество и централизация според от поставените цели. За образец може да посочим спиналната упойка за интервенции на долни крака, интервенции в региона на тазовото дъно, хернии, Цезарово сечение и други Друг тип локорегионална анестзия е епидуралната, която постоянно се употребява дружно с катетърна техника за обезболяване на обикновено раждане или следоперативно обезболяване. Макар и по-рядко, има опция и за слагане на локорегионални анестезии и на горни крака.
 
- Има ли наклонност за понижаване потреблението на „ цялостната анестезия “ при интервенциите?

- Смятам, че в действителност в последните години пациентите избират по-често потреблението на локорегионалните анестезии, когато има опция за опция. От друга страна, постоянно ще има хора, които желаят нищо да не чуват и да не виждат. Да си заспят и като се разсънят всичко да е минало. Различното в тази ситуация е, че след локорегионалната упойка се следи понижаване на нужното следоперативно обезболяване.
 МБАЛ " Бургасмед "

 
- С какъв софтуерен боеприпас разполага Анестезиологията в болничното заведение?

- Отделението по анестезиология и интензивно лекуване на „ Бургасмед “ разполага с нужната инсталация за пролог, поддържане, мониториране и извеждане на пациента, подложен на упойка. Това е огромен лист с техника, която е безусловно нужна за естественото действие на такава конструкция. Тук би трябвало да включим и оборудването за следоперативна реанимация и мониторинг. Много пациенти, подложени на оперативни интервенции са постъпили в незабавен порядък, с нестабилна хемодинамика и витални индикатори. Следоперативно ги извеждаме от операционната зала с невъзстановени дишане, схващане, рефлекси. Налага се да бъдат включени на апаратна вентилация. Терапията им се подава с електронно дозируеми перфузори според от моментното им положение и това постанова да сме подсигурени с голям софтуерен боеприпас.
 
- Как се постъпва при хора, които не ги „ хваща “ упойката и пречи ли за медикаментозното унищожаване на болката да вземем за пример злоупотребата с опиати или други вещества?

- Моето мнение е, че няма пациенти, които не ги „ хваща “ упойката. Всичко е въпрос на доза и подбор от разнообразни лекарства. От друга страна не би трябвало да забравяме, че няма отрова -  има доза. Друг е казусът с привикването към обезболяващи лекарства, само че това се отнася по-скоро към следоперативното обезболяване. Тук огромна роля могат да изиграят катетърните техники за локорегионална упойка.
 
- Какви дейности подхваща вашият екип за по-бързото възобновяване на оперирания след упойка?

- Пациентът се извежда от операционната зала с изцяло възобновени дишане, схващане, рефлекси и витални индикатори. Ако анестезиологът реши, че положението на пациента не дава отговор на условията за извеждане, то той се привежда за наблюдаване в зала за пробуждане до стабилизиране на положението му или в ОАИЛ за интензивно лекуване.
 
- Колко пациенти минават на месец през Интензивния бранш на структурата?

- Потокът на нашите пациенти е друг и зависи от доста фактори. През лятото се следи нарастване на случаите на удавяне и травматизъм, а през зимата превалират инсултите и затрудненията на респираторните болести. Някои пациенти се стабилизират за ден-два. Други престояват с месеци в кома, на апаратна вентилация и за жалост не всички съумяваме да спасим, макар напъните на екипа.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР