Отчетените от административната статистика на Агенция по заетостта (АЗ) 4.7%

...
Отчетените от административната статистика на Агенция по заетостта (АЗ) 4.7%
Коментари Харесай

Най-ниската безработица за декември отчетоха от Агенцията по заетостта

Отчетените от административната статистика на Агенция по заетостта (АЗ) 4.7% безработица за последния месец на 2022 година записват най-ниската стойност на индикатора за декември. Продължава и спадът във връзка с годишната динамичност - в този случай с 0.1 процентни пункта. Това оповестяват от АЗ. 

Започналите работа безработни през последния месец на 2022 година са 9938. Работа посредством бюрата по труда откриха и 154 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите, осведомят от АЗ.

През декември максимален е делът на почналите работа в бранша на преработваща индустрия – 18,1%, следват тези в търговията – 16,8%,  хотелиерството и ресторантьорството – 12,6%, държавното ръководство – 6,4%,  хуманно опазване на здравето и обществена работа – 6,4%, строителството – 5,1% и други, прецизират още от организацията.

В края на месеца записаните безработни в бюрата по труда са общо 153 944, което е повишаване с 8 513 лица повече по отношение на регистрираните през ноември. Новорегистрираните през декември са 26 413 - с 2669 повече от предходния месец. Други 411 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в бюрата по труда през месеца, регистрират още от АЗ.

Данните сочат също, че 1770 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 76 по стратегии и ограничения за претовареност и 1 694 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”. През декември 179 безработни и заети лица са включени в разнообразни образования, а 416 са приключили започнатото през предишни месеци образование, като са придобили нова специалност или основна подготвеност.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през декември са 5 542. Най-много свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (20.5%), следват държавното ръководство (16.6%); хотелиерството и ресторантьорството (11.6%), търговията (11.2%), образованието (8.5%) и административните и спомагателните действия (4.8%), показват от АЗ. 

Според статистика най-търсените от бизнеса специалности през същия месец са: личен състав, полагащ грижи за хората; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; продавачи; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; водачи на моторни транспортни средства и преносими съоръжения; преподаватели; чистачи и помощници и други

От Агенцията по заетостта припомнят, че нивото на безработица се дефинира като дял на записаните безработни лица от стопански дейното население на възраст 15-64 година, открито при Преброяването от 2011 година

Отчетената през ноември м.г. безработицата у нас беше 4,4%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР