Отчетен е сериозен спад (50 до 70 %) на продажбите

...
Отчетен е сериозен спад (50 до 70 %) на продажбите
Коментари Харесай

Огромен спад в продажбите на книги заради епидемията

Отчетен е сериозен спад (50 до 70 %) на продажбите на книги в изискванията епидемията от ковид, сочат резултатите на анкета на " Българска книга "  – организацията на книгоиздатели, книготърговци и литературни сътрудници в страната. Асоциацията настоява в писмо до министъра на културата Боил Банов намаляването на Данък добавена стойност за книгите от 20% на 9% да се трансформира от краткотрайна в непрекъсната мярка, както и обсегът му да се разшири. Предлага и с намалена ставка да се облага доставката на услуги по отпечатването на книги, като упорства и за въвеждането на механизми за институционално финансиране на библиотечните фондове и за специална финансова поддръжка на книжарниците в дребните обитаеми места.

Според над 40% от участниците в анкетата (общо 83 респондента) основна причина за спада в продажбите е затварянето на книжарниците и печатниците, които преустановиха активност за повече от месец. Друга е отлагането на плануваните нови заглавия и допечатки. Това оказва въздействие както върху приходите, по този начин и върху устойчивостта на бранша в дълготраен проект, безапелационни са от АБК.

Спецификата на книгоиздаването допуска работа с експерти от свободните специалности – преводачи, редактори, коректори, илюстратори, художници, рецензенти и други, като прекъсването на печата на книги се отразява директно както на тяхната претовареност, по този начин и на трудовите връзки на издателите с личния състав си на цялостен работен ден. 50 % от интервюираните удостоверяват, че са освободили чиновници по време на рецесията.

 
Исабел Алиенде: " Въпросът е един - какъв свят желаеме? "
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР