Отчаяни търговци, които не могат да изпълнят в срок изискванията

...
Отчаяни търговци, които не могат да изпълнят в срок изискванията
Коментари Харесай

Бизнесът излeзe на нов протест срещу наредбата за касовите апарати

Отчаяни търговци, които не могат да изпълнят в период условията за подмяната на касовите апарати и софтуера за ръководство на продажбите, протестираха пред финансовото министерство. От няколко дни недоволните се провеждат в обществените мрежи. Протестът стартира в 17.00 ч., както бе планувано. Десетки представители на компании се събраха пред постройката на МФ, само че не бяха признати от министъра или някой различен от ведомството. Протестът е цивилен и няма никакви политически цели, обявиха участниците. 

Повече от година прословутата Наредба 18 за касовите апарати тормози бизнеса с нови условия за фискалните устройства и софтуера на компаниите, откакто Национална агенция за приходите разгласи, че всеобщо се укриват обороти в комерсиалната мрежа и заведенията. 
На 31 януари изтича срокът, в който всички регистрирани по Данък добавена стойност компании, и тези, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите - така наречен СУПТО, би трябвало да стартират да работят единствено с утвърдени от Национална агенция за приходите софтуери.

Въпреки многократните полемики и удължаването на периодите търговци не престават да считат, че към момента има неразбираеми и спорни текстове и тълкувания на наредбата. " Бизнесът може да се цифровизира, и да подава данните към Национална агенция за приходите, единствено когато има ясно дефинирани правила и наказания, без да има място за тълкувания ", показаха търговци. Недоволството е ориентирано и към огромната финансова тежест за замяна на фискални устройства и програмен продукт от страна на бизнеса на ярко и най-много за дребните и междинните компании.

Търговец на храни на едро съобщи, че излиза на митинг, тъй като няма време да записва софтуера си в Национална агенция за приходите, а повода е несъразмерната претовареност на програмистите около измененията в Наредба 18. Другият вид е след 31 януари да премине само към банкови разплащания, което обаче ще го лиши от някои от клиентите му.

Сред протестиращите доминираха и дребни електронни търговци, които са комплицирани от следващи промени в наредбата, подготвяни от финансовото министерство. " Продължават да се вършат промени в последния миг, които водят до още свръхрегулации ", считат е-търговци. " Въпреки декларираното желание на законодателя да регламентира активността единствено на продажбите посредством електронен магазин с дебитни или кредитни карта,  на процедура се задължават безусловно всички търговци да преустроят метода си на работа при продажби посредством пощенски паричен превод. Промяната към момента е препоръчана за публично разискване, само че до момента в който се одобри и влезе в действие, за нас няма време да осъществим периода, който е 31 март, изясни бизнесмен с електронен магазин за хранителни добавки. 

Повече от половината компании, регистрирани по Данък добавена стойност, няма да съумеят да обновят своите СУПТО до края на януари, показаха за в. " Сега "  от Българската асоциация за развиване на бизнес-софтуер. Тези компании ще би трябвало или да затворят, или да чакат да бъдат санкционирани от Национална агенция за приходите. Приходната организация и Министерството на финансите изрично обявиха, че следващо отсрочване на периоди за осъществяване на новите условия няма да има.

Търговците възнамеряват следващ митинг пред финансовото министерство идващия понеделник.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР