Отчаяни от гледката на труповете и отломките, покриващи улиците, много

...
Отчаяни от гледката на труповете и отломките, покриващи улиците, много
Коментари Харесай

Иракчани предпочитат бежанските лагери пред опустошения Мосул

Отчаяни от гледката на труповете и отломките, покриващи улиците, доста иракчани напуснаха домовете си в региони, освободени от " Ислямска страна " преди две години, и непринудено се върнаха в лагерите за разселени хора, където се бяха подслонили по време на боевете и по-късно.

През 2014 година бойците завзеха огромни територии от страната, а през декември 2017 година бяха дефинитивно разгромени. Северната провинция Ниневия, изключително столицата й Мосул и регионът на Стария град в нея, претърпя някои от най-ожесточените сражения.

" Видях опустошаване в Стария град. Всички къщи и здания са цялостни отломки. Със личните си очи видях трупове. Видях ръка на жена ", сподели 61-годишната Сабиха Джасим, която по-късно се върнала в лагера за разселени " Хасан Шам ".

Джасим споделя, че напуснала и тъй като нямало питейна вода, нито достъп до медицински грижи за болния й брачен партньор - и двете неща са налични в лагера. Само в лагера " Хасан Шам " тази година са се върнали над 200 фамилии като това на Джасим, откакто в началото са си отишли вкъщи. Местни чиновници споделиха, че мнозина са създали това, само че отхвърлиха да дават цялостни данни.

Бойците на " Ислямска страна " опустошиха и плячкосаха завзетите от тях региони, оставяйки след себе си разрушени къщи, джамии и църкви. Някои се укриват и към момента работят в тези региони. Трупове и разрушени здания към момента са нормална панорама две години по-късно. За разлика от това, лагерите дават на жителите сигурност и относително комфортен живот.

" Хората избират да живеят в бежански лагер, в сравнение с да останат в Мосул, тъй като споделят, че в лагера има сигурност. Освен това в лагера има средства за прехранване повече, в сравнение с в град Мосул ", сподели заместник-директорът на лагера " Хасан Шам " Махабад Абдул-Хаки.

 Иракчани избират бежанските лагери пред разрушения Мосул
© Reuters

Централното държавно управление споделя, че ще са му нужни 100 милиарда $, с цел да възвърне Мосул, само че съгласно локални чиновници то не прави задоволително.

" Правителствените служби не обезпечават съответни услуги и жителите страдат. Всичко в провинция Ниневия е ненормално. Хората виждат единствено външността, само че не и същността на нещата. Ако животът в провинцията беше в действителност естествен, не мисля, че жителите щяха да напущат своите домове или града си ", сподели Али Худиер от провинциалния съвет на Ниневия.

" Добре знам, че жителите на Мосул обичат своя град като душите си, само че хората стартират да изоставят дори душите си поради влошаващите се условия и качество на живот в Мосул. "

Дори иракчани, които в миналото са били заможни, са принудени да се връщат в лагерите в търсене на по-добър живот. " Моят брачен партньор беше златар, бяхме богати, само че поради сегашните условия нещата се обърнаха наобратно. Затова бях принудена да се върна в лагера, тъй като нямам източник на приходи ", сподели Аиша Ахмед, която в този момент е принудена да продава своя дял от обезпечаваните от държавното управление дажби за 8 $, с цел да преживее някак.

" Никой не оказва помощ, нито от държавното управление, нито богати хора. А даже богатите са станали небогати при тези условия. Не виждах поддръжка, по тази причина взех решение да се върна в лагера. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР