Отборът на Ред Бул отнесе глоба от 7 милиона долара

...
Отборът на Ред Бул отнесе глоба от 7 милиона долара
Коментари Харесай

Ред Бул с тежко наказание за нарушаването на финансовите правила през 2021 година

Отборът на Ред Бул отнесе санкция от 7 милиона $ и получи в допълнение ограничаване за потреблението на въздушния си тунел през 2023 година, поради надвишаването на тавана на бюджетите през сезон 2021 във Формула 1.

Както е известно „ Биковете “ са един от двата отбора, които нарушиха финансовите правила, само че единствено при тях има и надвишаване на ограничаването от 145 милиона. При Астън Мартин става дума единствено за процедурно нарушаване, каквото има и при Ред Бул, защото двата екипа не предадоха своите финансиво доклади преди крайния период, който бе 31 март.

Официалното нарушаване на Ред Бул е 1.8 милиона $, което е под границата от 5% и се смята за „ минимално “. Така „ Биковете “ ще бъдат глобени със 7 милиона $ глаба и в допълнение ограничаване от 10% на времето, в което те ще могат да употребяват въздушния си тунел следващата година.

До това наказване се стигне, откакто ръководстово на Ред Бул се споразумя с ФИА, какъвто е и правилникът, и призна за позволеното нарушаване. Ако това не се бе случи, то Ред Бул можеше да отнесе много по-сериозна глоба, която даже можеше да заплаши и първата купа на Макс Верстапен. В последна сметка нидерландецът може да диша умерено, защото купата му се резервира.

Ограничението от 10% в изпозлването на въздушния тунел ще бъде в допълнение на това, което Ред Бул ще получи за извоюваната купа при конструкторите през този сезон. Като първенци „ Биковете “ ще разполагат със единствено 70% от времето на седмия в класирането, само че след тази глоба този % ще падне на 63.

В същото време Ферари и Мерцедес, които най-вероятно ще завършат на второ и трето място при конструкторите ще разполагат със надлежно 75 и 80 % от времето на седмия в класирането. Класиралият се на последното място отбор пък ще има 115% от времето на седмия или с цели 52% повече от Ред Бул.

Тези проценти ще бъдат поправени в края на месец юни съгласно краткотрайното класиране при конструкторите в този миг от сезон 2023. И тогава обаче Ред Бул ще получи спомагателното ограничаване от 10%, което планува наказването.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР