. Отблъскващата идеология на разнообразието, включването и равните постижения“ унищожава образованието

...
.
Отблъскващата идеология на разнообразието, включването и равните постижения“ унищожава образованието
Коментари Харесай

ДЖОРДАН ПИТЪРСЪН: Защо вече не съм щатен професор в Университета на Торонто

.

Отблъскващата идеология на „ разнообразието, включването и равните достижения “ унищожава образованието и бизнеса

Оригинална обява: Why I am no longer a tenured professor as the University of Toronto , 19.01.2022 година

Превод: Стефан Д. Стефанов , 21.01.2022 година

Наскоро напуснах позицията си на работещ на цялостен щат професор в Университета на Торонто (УТ). Сега съм професор емеритус, и то преди да стана на шейсет. „ Емеритус “ кардинално е купа, непокътната за престарелите преподаватели, въпреки и такива, чиято работа заслужава да бъде отличена. Представях си, че ще преподавам и ще организирам проучвания в УТ на цялостен работен ден, до момента в който не им се наложеше да изнесат скелета ми от офиса.

Обичах работата си. И моите студенти – както бакалаврите, по този начин и магистрите – бяха позитивно настроени към мен. Ала на този кариерен път не му било писано. Причините са доста, в това число обстоятелството, че в този момент мога да преподавам онлайн на доста повече хора с по-малко вмешателство. Но има и още няколко:

Първо , моите квалифицирани и великолепно подготвени хетеросексуални бели мъже магистри (имал съм и доста други) имат пренебрежимо дребен късмет да им бъдат препоръчани проучвателен позиции в университета, макар блестящите си научни досиета.

Това частично се дължи на „ разнообразието, включването и равните достижения “ или пожеланият от мен акроним DIE[1] . Те се постановат навсякъде в университетския свят, макар обстоятелството, че през цялата ми дългогодишна кариера университетските комисии по асортимент на фрагменти към този момент бяха създали всичко допустимо, че и малко от горната страна, с цел да си подсигуряват, че няма да бъдат пропускани квалифицирани претенденти от „ малцинствата “.

Но моите студенти са ненапълно неприемливи и тъкмо тъй като са мои студенти. Заради неприемливите си метафизичен позиции аз съм академична личност нон грата. И това не е просто някакво стеснение. Тези обстоятелства направиха работата ми морално несъстоятелна. Как мога да одобрявам бъдещи откриватели и добросъвестно да ги образовам, като знам, че възможностите им да бъдат наети са минимални?

Втора причина: Това е един от многото проблеми на отблъскващата идеология, която сега унищожава университетите и, като разследване, културата като цяло. Не на последно място и тъй като просто няма задоволително квалифицирани BIPOC хора, на които им следва да завършат, че да се изпълнят квотите за многообразие задоволително бързо. (За тези от вас, които не разбирате езика на „ събудените “, BIPOC значи „ чернокожи “, „ туземни “ и „ цветнокожи “ [2] .)

Това е общоизвестно на всеки член на академичната общественост, който най-малко малко го е грижа за истината и който през последните три десетилетия е взел участие в комисия по асортимент на фрагменти. Това значи, че сме на път да произведем потомство от откриватели, които са изцяло неквалифицирани за тази работа. Вече видяхме какво значи това в ужасяващите дисциплини за „ проучвания на жалбите “ [3] . Съчетано със гибелта на обективното изпитване, това компрометира университетите толкоз мощно, че изказванието надали е пресилено. А протичащото се в университетите в последна сметка въздейства на всичко останало. Както сме открили.

За да получават проучвателен грантове, всичките ми малодушни сътрудници би трябвало да изготвят заявки за DIE . Всички те лъжат (изключая малцинството от същински вярващите) и учат студентите си да вършат същото. И вършат това непрекъснато, с разнородни пояснения и оправдания, а по този начин задълбочават покварата на едно към този момент удивително покварено начинание.

Някои от сътрудниците ми даже си разрешават да се подложат на така наречен „ образование срещу пристрастност “, провеждано от свръхнеквалифициран личен състав от „ Човешки запаси “, който неуместно, безхаберно и обвиняващо натяква за на доктрина повсеместните рacистки/ceксистки/хетepоceксистки настройки. Сега това образование постоянно е авансово изискване за заемането на позиция в комисия по асортимент на фрагменти.

Нужно ли е да акцентирам, че надълбоко вкоренените убеждения не могат – според определенията, дадени от тези, които са сложили в центъра на нашата просвета – да бъдат изкоренени посредством малко незадълбочено образование. Само в случай че допуснем, че такива пристрастия съществуват, както се твърди, а тези изказвания са много неиздържани – и тук се показвам по научному.

Тестът за косвена асоциация – прехваленият ТКА, за който се претендира, че обективно диагностицира скритите пристрастия (това са автоматизираният рacизъм и други подобни), по никакъв метод не е задоволително ефикасен – задоволително годен и благонадежден – с цел да реализира претенциите си.

Двама от първичните основатели на този тест, Антъни Грийнуолд и Браян Ноузек , декларират същото – обществено. Третата, проф. Махзарин Банаджи от „ Харвард “, си остава непреклонна. Това може значително да се изясни с нейната намерено левичарска политическа пристрастност, както и с нейната тясна обязаност с психическата поддисциплина „ обществена логика на психиката “, която е толкоз покварена, че отхвърля съществуването на ляв авторитаризъм през шестте десетилетия след Втората международна война. Същите тези обществени психолози, общо казано, със същото лековерие смятат консерватизма (под маската на „ систематична реабилитация “) за форма на психопатология.

Безкрайното хладнокръвие на Банаджи пред злоупотребата с инструмента на нейните проучвания, съчетано със статуса на позицията ѝ в „ Харвард “, е основната причина да продължаваме да страдаме под игото на DIE и на пагубния му резултат върху най-близкото до същински меритократичен асортимент нещо, което в миналото сме реализирали.

Близък мой другар и един от малцината ми сътрудници, които си остават отзивчиви към мен (и то човек, който е отявлено демократично ляв) ми сподели без увъртания, че новата „ годишна продукция “ от завършващи логика на психиката в университета, признати без обективния GRE тест, не могат да вземат предмета от първи курс „ Статистика “. Резултатът: надигащи се клевети, че наличието било рacистко. Между другото, всичко в обществените науки (всъщност и в медицината) се удостоверява или оборва с безпристрастна и основателна статистика.

Освен това в този момент акредитационните комисии за магистърските стратегии по клинична логика на психиката в Канада възнамеряват да отхвърлят да акредитират университетските клинични стратегии, в случай че им липсва устременост към „ обществена правдивост “.

Това, съчетано с някои скорошни законодателни промени в Канада, за които се твърди, че афишират за противозаконна „ конверсионната терапия “ [4] (но в реалност слагат клиничните психолози през извънредно рисковия избор да не вършат безусловно нищо или постоянно да се съгласяват с клиентите си), евентуално обрича на гибел практикуването на клинична логика на психиката, която постоянно е била в цялостна взаимозависимост от доверието и поверителността.

Сходни дейности се подхващат и в други професионални дисциплини като медицина и право. И в случай че си мислите, че психолозите, юристите и другите експерти не са ужасени от към този момент „ събудените “ задаващи тона професионални колежи, в цялостен ущърб на всички, значи просто не разбирате до каква степен се простира всичко това.

И какво тъкмо се допуска, че би трябвало да направя аз, когато срещна магистър или млад учител, нает въз основа на DIE ? Моментално да проявя песимизъм във връзка с професионалните му благоприятни условия? Какъв пестник е това в лицето на един в действителност заслужил хвалба млад новобранец. А може би тъкмо в това е смисълът. Идеологията DIE не е отзивчиво настроена към мира и толерантността. Тя е безспорен и отявлен зложелател на компетентността и на справедливостта.

А за тези от вас, на които им се коства, че пресилвам или че това в някакъв банален смисъл е лимитирано единствено до университетите, помислете над няколко други образеца: Този отчет от клиширания разсадник на „ демократични “ настроения Холивуд да вземем за пример демонстрира какъв брой надалеч са стигнали нещата.

През 2020 година от Академията на филмовите изкуства и науки (тези, които раздават оскарите) сложиха началото на петгодишен проект (това да ви звучи познато от историята?) „ за нашарване на нашата организация и разширение на нашето определение за „ най-хубавите “. Това е в опит да разработят „ нови стандарти за обрисуване и включване за оскарите “ за, хипотетично, „ по-качествено отразяване на разнообразието на ходещите на кино хора “.

И какъв плод роди тази самодейност, отроче на идеологията DIE ? Според скорошна публикация, написана от Питър Кийфър и Питър Саводник , само че оповестена на уеб страницата „ Здрав разсъдък “ [5] на някогашния публицист от „ Ню Йорк Таймс “ Бари Уайс (а Уайс се махна от „ Таймс “ поради натрапването на коренно лява идеология в този вестник, също както направи неотдавна и Тара Хенли, само че от CBS):

„ Разговаряхме с над 25 сценаристи, режисьори и продуценти – всички те се самоопределят като демократични и всички те разказват един всеобхващащ боязън от конфликта с новата доктрина. … Как да оцелеем в революцията? Като станем нейни най-пламенни поддръжници. … Изведнъж всеки диалог с всеки сътрудник или отговорник за наличие започваше с думите: „ Участва ли тук някой BIPOC? “

И това е на всички места – в случай че не го виждате, главата ви или е заровена в пясъка, или е завряна на друго много по-нелицеприятно място. CBS да вземем за пример безусловно разпореди през 2021 година във всеки отдел с създатели да има минимум 40% BIPOC (50% през 2022 г.).

Сега сме сега, в който рacата, етнocът, „ общественият пол “ и ceкcyалните желания са, първо, одобрявани за фундаментални характерности, определящи всеки човек (точно както се надяваха радикалните левичари), и второ, се третират като най-важната подготовка за банкет за образование или изследователска работа или за назначение на работа.

Трябва ли е да споделям, че това е полуда? Дори в тънещия в незнание „ Ню Йорк Таймс “ изпитват подозрения. Заглавие от 11 август 2021 година: „ Вредят ли повече стратегиите за многообразие на работното място, в сравнение с оказват помощ? “ С една дума: да.

Как може това да обвиняваш чиновниците си в рacизъм и прочие –  задоволително изискване да изискваш да се подложат на наново образование (конкретно във връзка с тези, които работят съзнателно за превъзмогване на пристрастията, които вероятно към момента имат в тези модерни и демократични времена) – да бъде нещо друго от обидно, дразнещо, натрапническо, самоволно, морализаторско, несвоевременно, безогледно, контрапродуктивно и по други способи безпричинно?

А в случай че си мислите, че DIE е нещо неприятно, единствено почакайте да си получите оценките по „ Околна среда, общество и ръководство “. С претенцията да правят оценка корпоративната морална отговорност тези оценки, които могат фрапантно да повлияят на финансовата жизненост на предприятието, не са нищо друго с изключение на еквивалент на пъклената китайска система за обществен заем, само че приложена в света на предприемачеството и финансите.

Изпълнителни шефове, какво по дяволите не е наред с вас? Не виждате ли, че идеолозите, които пробутват тези отвратителни нелепости, следват проект, който освен е безусловно неетичен по отношение на вашето начинание за свободен пазар, само че самичък по себе си взема на прицел точно свободите, които направиха вероятен вашия триумф?

Не виждате ли, че като им играете по свирката, също като стадо овце (точно както вършат и университетските преподаватели; тъкмо както вършат и артистите, и сценаристите), вие създавате една същинска пета колона вътре в своя бизнес? Действително ли сте толкоз слепи, уплашени и страхливи? С всичките си така наречени привилегии?

И не са единствено университетите. А и професионалните колежи. И Холивуд. И корпоративният свят. „ Разнообразието, включването и равните достижения “ – троицата на коренно лявото – ни унищожават. Чудите се от кое място идва разделянето, което ни спъва сега? Не търсете по-далече от DIE . Чудите се – по-конкретно – за какво Тръмп е толкоз прелъстителен? Не търсете по-далече от DIE . Кога отива прекомерно надалеч лявото? Когато се прекланя пред олтара на DIE и упорства и останалите от нас, които като цяло желаеме да бъдем оставени на мира, да вършим същото. Стига толкоз! Достатъчно! Достатъчно!

И най-после, знаете ли, че самият Владимир Путин извлича полза от тази „ събудена “ полуда? Анна Маяр-Бардучи от MEMRI.org отрази скорошната му тирада. Цитирам превода в публикацията ѝ:

„ Защитниците на така наречен „ обществен напредък “ имат вяра, че водят човечеството към някакъв тип ново и по-добро схващане. На добър път, вдигайте флага, както се споделя, цялостен напред! Единственото, което желая да кажа в този момент, е че техните наставления въобще не са нови. Някои може и да останат сюрпризирани, само че Русия към този момент е предходна по този път.

След революцията от 1917 година болшевиките, като се уповавали на догмите на Маркс и Енгелс, също разправяли, че ще трансформират съществуващите навици и традиции – и то освен политическите и икономическите, само че и самата визия за човешки морал, както и основите на здравото общество. Унищожаването на вековните полезности, на религията и на връзките сред хората, в това число цялостното отричане на фамилията (и това сме го правили), поощряването на доносниченето против околните ни – всичко това беше обявявано за напредък и, апропо, преди време е получавало необятна поддръжка по целия свят и е било много съвременно, също както през днешния ден.

Между другото, болшевиките проявявали цялостна непоносимост към другите от тяхното отзиви.

Това, считам, би трябвало да ни припомня на някои от нещата, на които сме очевидци в този момент. Като гледаме какво се случва в много западни страни, ние с учудване виждаме тези „ родни “ практики, които за благополучие сме оставили, уповавам се, в далечното минало.

Борбата за тъждество и против дискриминирането се трансформира в нападателен догматизъм, граничещ с неуместното, когато творбите на великите създатели от предишното като Шекспир към този момент не се учат в учебните заведения и университетите, тъй като концепциите им се смятат за назадничави. Класиците биват обявявани за назадничави и невежи по въпросите на значимостта на обществения пол и рacата. В Холивуд се спускат меморандуми за това по какъв начин е вярно да се споделя една история и какъв брой герои с какъв цвят на кожата и с какъв обществен пол би трябвало да вземат участие в един филм. Това е още по-зле от агитпроп отдела на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз. “

И това го споделя президентът на някогашната тоталитарна конструкция, против която се борихме пет дълги десетилетия в Студената война, до момента в който рискувахме цялата планета (по един напълно действителен начин). Това го споделя президентът на страна, безусловно раздрана от геноцида на хрумвания, които самият Путин приписва на прогресивните западняци, на всеядната аудитория на неговите към този момент препатили слушатели.

Всички вие, които се съгласявате с деятелите на DIE , каквито и да са аргументите ви: виновността е ваша. Университетски преподаватели. Малодушно присвили се в превземки и безмълвие. Учите студентите си да симулират и да лъжат. Да се съгласяват. Докато стените се разрушават. Засрамете се!

Изпълнителни шефове, които показно демонстрирате добродетели, които не притежавате и не желаете да притежавате, с цел да угодите на едно малцинство, което безусловно живее живота си в неодобрение – вие въпреки всичко сте зли капиталисти и би трябвало да се гордеете с това. В момента ми е мъчно да кажа дали вашата нерешителност е по-укорителна и от тази на преподавателите. Защо по дяволите не пратите парвенютата по DIE от човешки запаси назад в по-правилно назованите отдели „ Личен личен състав “, не им попречите да се месят във вашата душeвност и в тази на чиновниците ви, и да се завършва с това?

Музиканти, актьори, сценаристи, спрете да извращавате свещеното си и заслужаващо прослава изкуство под натиска на пропагандистите, преди дефинитивно да сте предали духа на личната си вътрешен глас. Спрете да цензурирате мислите си! Спрете да разправяте, че ще търсите хора за оркестралните и театралните си продукции съгласно критерии, разнообразни от гений и достижения! Защото нямате нищо друго. Защото никой от нас няма нищо друго.

Който сее вятър, жъне стихии. А вятърът се усилва.

(бел. прев.) Образуваната от този акроним дума значи „ умри “ – от англ. diversity, inclusivity, equity.

(бел. прев.) (от англ.) b lack, i ndigenous, and p eople o f c olour.

[3] (бел. прев.) Скандал от 2018 година към плана на Питър Бохосян, Джеймс Линдзи и Хелън Плъкроуз, в който тримата дават за обява в научни журнали подправени проучвания, с които потвърждават, че научните доказателства все по-често се подценяват за сметка на страстите. Можете да прочетете повече тук: https://webcafe.bg/obshtestvo/848673782-kak-edna-shega-napravi-za-smyah-politicheskata-korektnost.html

(бел. прев.) Конверсионната (или репаративна) терапия се състои от процедури, целящи да трансформират половата ориентировка на пациента от хомосексуална към хетеросексуална.

(бел. прев.) https://bariweiss.substack.com/

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР