Отбелязването на годишнината пред паметника на Апостола започна със Заупокойна

...
Отбелязването на годишнината пред паметника на Апостола започна със Заупокойна
Коментари Харесай

Стара Загора се преклони пред делото на Васил Левски в деня на неговото рождение

Отбелязването на годишнината пред паметника на Апостола стартира със Заупокойна литургия, отслужена от Негово Високопреподобие архимандрит Богослов – протосингел на Старозагорската митрополия, и свещеници от старозагорската епархия.

Думи в памет на Левски произнесе отрасловият зам.-кмет Милена Желева. „ Само на метри от нас, в двора на старозагорския храм „ Св. Димитър “ е метохът, в който три години учи Васил Иванов Кунчев. Може да си представим младежът, който е част от Светиниколското класно учебно заведение, навестяващ курсовете за духовник при даскал Атанас Иванов и по едно и също време с това формиращ своята идеология, която следва през целия си витален път. Тази, която оставя на поколенията след себе си и до през днешния ден “, стартира словото си тя и напомни думите на Дякона – „ С моята кончина не свършва пътят, който би трябвало да извървите “. „ Неслучайно българският народ посочва Васил Левски като Апостол на Свободата, тъй като неговата концепция за бъдещето на България е тъждество с другите европейски страни, нещо, което за жалост, се постанова да си подсещаме и през днешния ден. Изписани и изречени са доста слова във времето за Дякона, само че всички ние сме тук, с цел да се поклоним пред това великолепие, пред неговото наследство. Няма елементарен път – потвърдил ни го е той, както и всички герои, които са част от  пантеона на безсмъртните българи. Дълбок реверанс, тъй като те се бориха за нашите независимост, самостоятелност и разцвет. Длъжни сме да ги отстояваме и отсега нататък в името на нашите деца, в името на България! “, добави още зам.-кметът Милена Желева.
-->
Водещ на събитието бе Светла Тодорова, шеф на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “, а с рецитал се включи и възпитаникът на НУМСИ „ Христина Морфова “ и Театрална школа „ Жест “ Светломир Петков.

В памет на свещеното дело на Левски пред паметника се поклониха зам.-кметовете на Стара Загора Радостин Танев и Красимира Чахова, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, ръководителят на Общинския съвет Мария Динева и общински съветници, бригаден военачалник Станимир Христов, регионалният шеф Иван Чолаков,  част от ректорското управление на Тракийски университет – доцент доктор Емил Славов, доцент доктор Боряна Парашкевова и доцент доктор Неделина Костадинова, омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова, началникът на РУО Татяна Димитрова, представители на разнообразни организации и жители.  

По мотив годишнината, Музеен обект „ Хилендарски метох “ е отворен за гратис посещаване до 18:00 часа. Деца от старозагорска лятна занималня се срещнаха с просветителната игра на Регионалния исторически музей „ Заветите на Апостола “ малко след края на общоградското отбелязване на 186 години от рождението на Васил Левски. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР