Отбелязваме Европейската нощ на музеите. Инициативата има вече 15-годишна традиция.

...
Отбелязваме Европейската нощ на музеите. Инициативата има вече 15-годишна традиция.
Коментари Харесай

Отбелязваме Европейската нощ на музеите

Отбелязваме Европейската нощ на музеите. Инициативата има към този момент 15-годишна традиция. В европейската самодейност се включват музеи и галерии от цялата страна. В Археологическия музей в Пловдив могат да се видят за първи път 5 от най-големите златни съкровища, открити по българските земи. Сред тях е и оригиналът на Панагюрското златно богатство. В София повече от 50 галерии и музеи са подготвили изложения, концерти, ателиета и прожекции.

В Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ към Българска академия на науките ще бъдат показани другите видове черепи, открити при разкопки по нашите земи. Предназначението на хранилището без аналог в България е да съхранява изследваните костни остатъци.

"Това, което постоянно изненадва нашите гости са черепите със странна форма - удължени! Те може би наподобяват на извънземни за нашите гости, само че в действителност те са черепи на хора, които са били подложени на разнообразни ритуални въздействия - дисторция, практикувана от праисторията до Османския интервал по нашите земи, най-много при прабългарите! ", изясни уредникът на музея Надежда Атанасова, предава Нова Телевизия.

Как е изглеждал цар Самуил научаваме от възстановката на главата по черепа му посредством наслагване на меките тъкани.

"Черепът беше възложен на нашата страна от гръцкия археолог, което откри скелета на цар Самуил ", сподели Атанасова.

Друга възстановка е на тракийската принцеса от Могиланската могила. Тя била убита, с цел да придружи мъжа си в света на отвъдното.

В музея можем да измерим телесния състав на тялото си посредством уред, който пуска слаб ток през ръцете и краката ни.

„ Така можахме да отчетем вашата мускулна маса и количество вода в организма, които са в норма. Но установихме, че имате леко струпване на мазнини в региона на корема. Може би си похапвате повече и то тестени неща. Съвет е повече спорт и по-малко работа ", уточни помощник Албена Димитрова от Националния антропологичен музей.

От антропологията към изкуството. В Националния археологически музей ще забележим 21 антични мозайки от капитолийските музеи в Рим. Забележителното е, че мозайките напущат за първи път рамките на Рим.

„ Те показват разнообразни аспекти от живота на античните римляни. Представени са образци от края на 1 век перди христа до 4 век след”, описа археологът Слава Василева.

Кубчетата великолепие от варовик, мрамор и стъклена паста можем да забележим до края на юли.

Входът за всички музеи и галерии ще бъде безвъзмезден, те ще работят до среднощ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР