Отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи и паметта на

...
Отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи и паметта на
Коментари Харесай

80 години от спасяването на българските евреи

Отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи и паметта на жертвите на Холокоста. Датата 10 март е определена поради „ Кюстендилска акция ” от 1943 година Тогава благодарение на политици, общественици и на български митрополити, пред ръководещите е сложено настояването да се опълчват на готвеното депортиране на български евреи в нацистките концлагери.

По обед президентът Румен Радев сервира цветя пред Националната библиотека, откри и документална галерия „ 80 години от спасяването на българските евреи ”. След това президентът взе участие в шествие в София, дружно с вицепрезидента, премиера и Симеон Сакскобургготски.

„ Българският народ и страна устояха необикновен тест с голяма историческа стойност като не позволиха нито един български евреин да загине в лагерите на гибелта или да бъде погубен в България Спасяването на българските евреи продължава и през днешния ден да бъде образец за силата на публичната и политическа сила, отдадена на обективна идея ”, съобщи Румен Радев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР