От "Юнайтед Груп", водещ доставчик на телекомуникационни услуги и медии

...
От "Юнайтед Груп", водещ доставчик на телекомуникационни услуги и медии
Коментари Харесай

Нова телевизия вече е собственост на Юнайтед груп

От "Юнайтед Груп ", водещ снабдител на телекомуникационни услуги и медии в Югоизточна Европа, оповестиха, че са приключили придобиването на „ Нова Броудкастинг Груп “.

„ Нова “ се състои от 10 телевизионни канала, в това число националната Народоосвободителна въстаническа армия ТВ, и най-голямата онлайн платформа в България – „ Нетинфо “. Тя също по този начин ръководи четири радио станции.

На българския пазар „ Юнайтед Груп “ има телеком-оператора VIVACOM.

Главният изпълнителен шеф на „ Юнайтед Груп “ Виктория Боклаг съобщи, че България е прелъстителен пазар за "Юнайтед ". И добави, че сред „ Нова “ и другите медийни интервенции на компанията съществува добра съгласуемост.

Като част от „ Юнайтед груп “ дейностите на „ Нова Броудкастинг груп “ ще бъдат направлявани от някогашния изпълнителен шеф на RTL Дирк Геркенс, експерт с повече от 25 години опит в областта на малкия екран.

Придобиването на „ Нова Броудкастинг Груп “ е в сходство със тактиката на „ Юнайтед Груп “ да има както телекомуникационни, по този начин и медийни компании на пазарите, където оперира. Платформата на компанията сплотява водещите оператори на наличие в Югоизточна Европа. Медийното поделение на „ Юнайтед Груп “, „ Юнайтед Медиа “, всяка година създава повече от 20,000 часа автентично наличие и излъчва повече от 30 канала, които са разполагаем за наземни, кабелни, DTH, OTT и IPTV платформи.

Преди дни Комисията за защита на конкуренцията позволи на „ Юнайтед Медия “ С.а.р.л., Люксембург да придобие едноличен надзор върху „ Нова Броудкастинг Груп “ ЕООД и дъщерните му сдружения, както и взаимен надзор върху „ Файненшъл Маркетплейс “ АД, „ Грабо Медия “ АД и „ Атика Ева “ АД.

Братя Домусчиеви получиха правата върху медийната група за 185 млн. евро, само че все още няма публични данни за какъв брой в този момент продават малкия екран.

От решението на Комисията се разбра, че главният съперник на Нова телевизия - бТВ, е изразил отрицателно мнение по договорката, имайки редица съображения за отрицателни последствия върху пазара, изключително като се има поради, че "Юнайтед партнърс " е притежател и на БТК, който е състезател и на терена и на разпространението на малките екрани, на рекламния пазар и на пазара на разпръскването на сигнали посредством цифрово наземно радиоразпръскване.

Освен това от бТВ са показали, че от една страна групата на Нова е участник на пазара на разпространяването на телевизионни стратегии към платформените оператори на територията на страната, откъдето идват и съвсем 40% от нейните доходи. От друга пък - БТК (Vivacom), е един от най-големите купувачи на същия този пазар. Тези обстоятелства, съгласно бТВ, ще доведат до евентуална централизация, която може да ограничи достъпа на съперниците на Нова на пазара на разпространяване на телевизионни стратегии.

Комисията обаче не е взела поради тези съображения и на процедура е показала, че пазарът щял да принуди Нова и БТК да заобикалят изкушаващи недобросъвестни практики.

Ден след решението на Комисия за защита на конкуренцията стана ясно, че шефът на "Нова Броудкастинг Груп " Ива Стоянова се отдръпва от компанията дружно с братя Домусчиеви и към този момент не е част от нейния екип.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР