От юли електроенергията поскъпва най-много за клиентите на Енерго Про“

...
От юли електроенергията поскъпва най-много за клиентите на Енерго Про“
Коментари Харесай

Плащаме повече за ток, парно и топла вода от 1 юли

От юли електрическата енергия нараства най-вече за клиентите на „ Енерго Про “ с  5,43 на 100. За клиентите на „ Електрохолд “ нарастването е малко над 4%, а за тези на ЕВН с 3,78 на 100.

Статистиката на Европейски Съюз демонстрира, че цените у нас са измежду най-ниските в съпоставяне със страните в цяла Европа

Колкото до цените на парното – нарастването в другите градове на страната е алегорично – виждате, то e под половин %. Минимални понижения на цените има за сдруженията в Перник и Враца. 

Как семействата одобряват измененията в цените?

За Милка Узунова нарастване на пенсията от юли ще пристигна с повишаване на тока и топлата вода. За нея индексацията на пенсията е от дълго време „ изядена “ от инфлацията.

„ Разноските по жилището са по парното, по тока доста огромни за един пенсионер с минимална пенсия това значи нищо “, сподели тя.

По-скъпият ток от първичните планове се постанова поради включването на държавната Марица Изток в микса за бита.

По последни данни над 75% от българите се затрудняват да покриват ежедневните си потребности

„ За да обезпечат неестествен претовареност на „ Марица Изток 2 “, защото централата евентуално другояче ще банкрутира, защото цените, на които тя продава сега са доста по-високи в сравнение с цените на пазара и централата няма по какъв начин да излезе на облага ”, сподели енергийният специалист Мартин Владимиров.

 „ Допускането е, че през зимата ние ще имаме още веднъж интервали на по-висока цена на природния газ, само че да не се допусне това да се трансферира към крайните клиенти на топлофикация “, сподели енергийният специалист Антон Иванов по отношение на това за какво парното не поевтинява доста, след забележителния спад в цената на природния газ.

Допълнително оскъпяване на парното е допустимо поради връщането на понижената ставка на Данък добавена стойност от 9 на 20 на 100 за централното отопление и природния газ, заложено в проектобюджета, регистрират още специалистите.

От регулатора оповестиха, че новите цени обезпечават финансова непоклатимост на енергийните сдружения.

„ Комисията пази ползите на потребителите, тъй като от заявките които изискваха по-високо покачване на цената ние сме отстранили всички фактори, които можеха да бъдат отстранени “, сподели ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Пред съглашение сме с Топлоелектрическа централа „ Варна ” на Ахмед Доган за заплащане на всички отговорности, добави министърът на енергетиката

А икономистите регистрират, че въпреки и алегорични, измененията ще затруднят някои семейства, които и сега се борят с инфлацията.

„ Ще е по-трудно изключително за тези семейства, които не са получили нарастване на приходите си  през последните едвам две години “, уточни икономистът Стоян Панчев.

Новите цени на тока и парното ще важат за една година.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР