От юли 2022 г. помощните средства и медицинските изделия за

...
От юли 2022 г. помощните средства и медицинските изделия за
Коментари Харесай

От юли помощните средства и медицинските изделия ще се предписват електронно

От юли 2022 година помощните средства и медицинските произведения за хората с увреждания ще могат да се издават по електронен път . Това ще става след прекосяване през ЛКК или ТЕЛК комисия , която ще прави обзор и ще взема решението от какъв тип средство има потребност съответният пациент, след което от там ще се подава електронно искане към НЗОК.

Това стана ясно по време на кръгла маса, провеждаща се в Народното събрание през днешния ден , на тематика - " Тенденции, проблеми и новости при медицинските произведения и помощните средства ".

По тематиката приказва Владимир Афенлиев, представител на НЗОК, шеф " Лекарствени артикули, медицински произведения, диетични храни ". От неговите думи се разбра, че настояванията за средства ще се вземат решение от специфична комисия в НЗОК.
 Десетки хора с ТЕЛК без пенсии от 1 aприл
Десетки хора с ТЕЛК без пенсии от 1 aприл

Ковачева предложи да се удължи периода на телковите решения с три месеца

От Здравната каса упълномощили на " Информационно обслужване " от 8 май да тестват процеса на работа с електронно включване през ЛКК-РЗОК-НЗОК, в това число ще може и при необходим ремонт , изясни той.

Експертът сложи няколко въпроса - изписване на всеки един лицензиран търговец, неизясненост по какъв начин ще тече процесът по отпадане на старите медицински помощни средства от спецификацията. В тази връзка Здравната каса желае смяна в законодателството - от 1 януари 2023г. да има по-широка и съвременна спецификация . От Касата желаят също да е ясно кой има право да продава нови помощни средства.

Зам.-министър Лазар Лазаров от МТСП бе безапелационен, че не е правилно, че описите не са променяни 10 година и че хората с увреждания са оставени без механически помощни средства и медицински произведения. Той означи положителната връзка с Неправителствени организации и изиска по-модерни произведения.

Последните 2 година се обезпечава опция на хората с увреждания да вземат участие самостоятелно в публичния живот и професионалната сфера , и обучение, заявиха от там. МТСП показа и числа: 20 млн.лв. за висококачествени помощни средства идват по Плана за възобновяване и развиване .

Омбудсманът Диана Ковачева разяснява, че при нея постъпват много тъжби на хора с увреждания, а проблемите, които набелязва, са : процедурата за договаряне на цената, до която НЗОК изплаща медицинските произведения, потребност от осведомителна акция, надзор върху качеството на медицинските произведения, експлоатационните периоди при медицинските произведения , механизмите, при които ще се осъществят описите, неяснотата на размера на държавната поддръжка за закупуване на медицински произведения, описът не е обновен от 4 г и сигурност, че при всички случаи хората с увреждания ще са включени за поддръжка.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев съобщи, че проблемите на хората с увреждания, не търпят отсрочване и са значими за по-добра грижа и качество на живот .

От професори, лекари и експерти бяха показани проблеми за хора със слухови проблеми и за хора със сляпо-глухови проблеми .

Относно първите стана ясно, че достъпът до услугата е първи проблем. Лекарите желаеха и механизми за надзор на медицинските произведения. Бяха показани и нови модели за възобновяване на слуха - слухопротезиране и кохлеарна имплантация. Доц. Дончо Дончев от ВМА уточни, че би трябвало ранна диагностика за деца с повреден слух. Бяха поискани и гривни за хората с епилепсия.

Любомир Бакаливанов, зам.-министър на опазването на здравето разгласи, че е имал пет срещи с Неправителствени организации за хората с увреждания и отраслови институции и заключи резултатите.

След тях се желае: смяна на 8 поднормативни актове - устав на хората с увреждания, здравна експертиза, смяна в Наредбата за диетични храни и ТЕЛК за специфични медицински цели, лист на медицинските произведения и установяване на цената, до която те се заплащат.

Министерство на здравеопазването отбелязва проблеми с процедурата за изписване на медицински произведения, за което желае работна група . След празниците стартира публично разискване на плановете, със мнения - всичко в полза на хората с увреждания да бъде направено, разясни Бакаливанов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР