От юли 2021 г. словенският премиер Янез Янша се издигна

...
От юли 2021 г. словенският премиер Янез Янша се издигна
Коментари Харесай

Нов глас от Словения: Ние не сме колония на ЕС

От юли 2021 година словенският министър председател Янез Янша се издигна до равнище на политик от първа големина на Стария континент. През идващите шест месеца страната му ще ръководи Съвета на Европейския съюз. За мнозина от управлението на Европейския съюз това е неприятно другарство, разяснява Игор Гашков в публикация за ТАCC, показана от организация Фокус.

Считат Янша за имитатор на поради потреблението на ревизирания девиз на американския президент „ Словения преди всичко “. Заради пристрастяването си към обществените мрежи той е именуван още „ маршал на Твито “, а поради отхвърлянето на миграцията - „ антилиберален демократ “. Но никой от тези прякори нямаше да се пасне на 62-годишния министър-председател на Янез Янша, десен реакционер, в случай че не беше навикът му да показва искрено мислит си. Янша стартира председателството на страната си в Съвета на Европейския съюз, като предизвести за разпадането на Блока, което може да се случи, в случай че някои страни продължат да „ постановат “ „ мислени европейски полезности “ на други, и незабавно предизвести Словения да не бъде считана за „ колония “ на Брюксел или „ второкласна европейска страна “. Янша знае защо приказва от първа ръка: политическата му кариера стартира през годините на разпада на Съюзна република Югославия. С течение на времето, стартирайки като ляв радикал, той се трансформира в уверен словенски националист. Но за всичко се заплаща: цената този път бе утежняване на връзките с Брюксел.
 Словения схваща позицията на България за районен съд Македония Словения схваща позицията на България за районен съд Македония
Словения схваща сигурно позицията на България за ветото ѝ за начало на договарянията със Северна Македония, защото тя е страна-ч...

Гласът на Словения

Сред седемте органи на Европейския съюз единствено един - Съветът на Европейски Съюз (който от време на време се приравнява към горна камара на Европейския парламент) – се ръководи ротационно от всички членове на Общността. Това е единствената платформа, която разрешава на страните от Европейски Съюз, които са в съпротива на неговия курс (Словения е една от тях), да заявят позициите си. В Брюксел обаче знаят по какъв начин да ръководят бюрократичния календар. И по този начин, авансово беше направена подготовка за появяването на Янез Янша на европейския политически Олимп - това събитие беше предшествано от голям брой сериозни изявления в пресата.

Основното обръщение на множеството от тях беше едно и също: словенецът, към този момент добре прочут на европейската сцена, се промени доста през последните години. Когато Янша оглави страната през 2004-2008 година, тя нямаше усложнения с Европейския съюз. Но последвалата световна икономическа рецесия и всеобщата от Близкия изток през 2015–2016 година тласнаха някогашния съчетаем с Европейски Съюз политик към позиция на шовинизъм. Оттогава той поддържа построяването на стени по границите със съседи, кавги с демократични публицисти и съдии, и избира да бъде другар с унгарския министър председател Виктор Орбан. Янша стана сериозен към концепциите, които Европейски Съюз счита за част от неговите полезности: по-специално поддръжката за ЛГБТИ хората.

Ето за какво никой не се изненада, че сред бъдещите сътрудници породи противоречие още на първата взаимна конференция на словенския водач в новото му амплоа. „ Европейският съюз сплотява страни с разнообразни обичаи, разнообразни култури... и всички тези несъответствия би трябвало да бъдат взети поради и зачетени “, бе изказването на Янша с явен подтекст. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не го хареса: „ Свободата на словото, [културното и расовото] разнообразие и тъждество са съществени европейски полезности “, отвърна тя. Европейските медии видяха началото на спор в тази замяна на отзиви, което наподобява безапелационно, защото заместникът на Фон дер Лайен Франс Тимерманс реагира много жестоко: той отхвърли да се снима с Янша.

По време на първата тирада в Европейския парламент на словенеца не му беше по-леко. Депутатите от фракциите на Зелената и Либералната (Renew Europe) партия го посрещнаха студено. „ Опасявам се, господин Янша, че събитията във вашата страна не ни оставят опцията да ви се доверим “, сподели Малик Азмани, народен представител от Нидерландия. „ Вие се стремите да влезете в порочния клуб на тези, които не ценят нито свободата на медиите, нито независимостта на съдиите, нито правата на ЛГБТИ хората. Това включва и корупция и злоупотреби “. А съпредседателят на фракцията на Зелените в Европейския парламент Ска Келер упрекна Янша, някогашен публицист, в „ акция за клюка против словенските средства за всеобща информация “.
 Външният министър Стоев поздрави Словения с началото на европейското ѝ председателство Външният министър Стоев поздрави Словения с началото на европейското ѝ председателство
Министърът на външните работи Светлан Стоев поздрави Словения по случай началото на председателството й на Съвета на Европейския съюз о...

Източноевропейски съюз?

Янша от дълго време компенсира компликациите със страните от Западна Европа посредством доближаване с Унгария. Досега поддръжката му за тази страна беше най-вече морална. Подобно на Орбан, Янша изрично се опълчи на присъединяване в политиката на американския милиардер Джордж Сорос и даже влезе в полемики с него посредством обществената мрежа: „ Стойте надалеч от Европа, апелирам. Вашите мръсни пари и така наречен организации с нестопанска цел се трансфораха в най-сериозните провокатори на спорове на континента, унищожавайки доверието сред народите и демокрацията. Брекзит е задоволителен. Европа би трябвало да се възвърне “, написа възмутеният Янша.

Друга пресечна точка сред водачите: Словения от дълго време се счита за една от тези страни, на чиято помощ Унгария може да разчита, в случай че глобите против нея бъдат сложени на европейско гласоподаване.

Както настояват създателите на проверяващата публицистика, връзките на Янша и Орбан се простират оттатък това. Твърди се, че когато е създавал лична медия, словенският водач притегля средства от маджарски бизнесмени от обкръжението на Орбан.

Но от другата страна на бизнес връзките има нещо, което сближава и двамата политици, което не се лимитира единствено до парите. Както ФИДЕС на Орбан, по този начин и Словенската демократична партия на Янша допускат, че съставляват дребни страни, чиято еднаквост е застрашена от измененията, които се случват в света. Затова още през 2015 година и двете страни създадоха общ метод по въпроса за миграцията: построяването на стени. А Словения даже изпревари съседката си, издигайки елементи от укрепления на хърватската граница, т.е. непосредствено в границите на Европейски Съюз, „ защитавайки “ не Европа, а Шенгенската зона от страни, които не влизат в нея.
 Пет любопитни неща за идващия ръководител на Европейски Съюз Словения Пет любопитни неща за идващия ръководител на Европейски Съюз Словения
Ето пет неща, които би трябвало да се знаят за алпийската страна, от нейната обич към пчелите до нейната спортна мощ, обощава Агенция Франс Прес. Малка...

„ Словения преди всичко! “, „ Без нас, словенците, няма да има Словения! “. Тези лозунги, считани за маргинални при започване на века, донесоха на партията на Янши победа на изборите през 2018 година Местните медии, насочени към европейското публично мнение, започнаха акция против премиера, само че не можаха да подкопаят властта му. Отношенията сред тях се трансфораха в режим на взаимни офанзиви. Познавайки отношението на Янша към югославския комунистически режим (който го осъжда), медиите нарекоха премиера „ маршал Твито “ - по прилика с югославския деспот маршал Йосип Броз Тито. Янша също съумя да се допре до сензитивните струни на душата на своите съперници. Докато към момента бе в съпротива, неговата партия провежда общонационално съревнование за есе за изгодите от живота в страна без мигранти. Противниците на Янша реагираха на сходна пропаганда измежду малолетни с безсилно отвращение.

Една дребна и една доста огромна страна

В борба сред част от източноевропейските страни и Брюксел през 2010 година влезе нов състезател – Китай. Конфликт с Европейския съюз на езика на действителната политика нормално значи подготвеност „ да има работа с Поднебесното кралство “. Това е най-ясно демонстрирано от самия Виктор Орбан: страната му се е включила интензивно към самодейността „ Пояс и път “, чийто основен детайл е плануваната железопътна линия сред Будапеща и Белград. Орбан с подготвеност взима заеми от китайски банки, които се дават по подобен метод, че парите да бъдат изразходвани за планове, свързани с КНР. Един от тях е клонът на Шанхайския университет в Будапеща. Вярно е, че резултатът от това начинание е неразбираем: унгарската съпротива се активизира против нея през лятото на 2021 година.

За Словения, която е в несъгласие с Брюксел, става въпрос и за приемане на китайски пари. Основните насоки на тези вложения са обрисувани от посланика на Китайската национална република: възстановяване на пристанището в град Копер, полагане на железопътни линии, присъединяване в приватизацията на локални държавни компании. Предимството на китайските вложения в очите на източноевропейците е неналичието на политически условия и почитание към локалната просвета. Потенциален минус е повишаването на дълга, който за една дребна страна може да е отвън силите на държавното управление. Това е една от аргументите, заради които Будапеща и Любляна надали ще се осмелят да отидат прекалено много на изток.

Колкото и да са сериозни в Източна Европа (включително в Словения), за елитите на тези страни Брюксел е освен и не толкоз съперник, колкото сложен за преговаряне сътрудник. В последна сметка и Словения, и Унгария са директни получатели на годишната помощ на Европейски Съюз, която те (особено в криза) не са подготвени да откажат. Следователно може да се чака, че макар че вербалната ескалация на напрежението сред Орбан, Янша и Европа ще продължи, и двамата водачи няма да преминат сериозната граница. Задачата им е друга - да бъдат чути. В последна сметка това, което наподобява естествено за огромните страни с дълга история на гонене на малцинствата, сменено със закъсняло смирение, наподобява изцяло друго от позиция на дребните страни (населението на Словения е единствено 2,1 милиона души) без възприятие за групова виновност. Те обаче се опасяват да изгубят своята еднаквост и нормалния метод на живот в бурния поток от промени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР