От всички бюджетни програми с най-висока обществена възвръщаемост е тази

...
От всички бюджетни програми с най-висока обществена възвръщаемост е тази
Коментари Харесай

Вълчев: За първи път в училищата има повече деца от семейства с по-ниско образование на родителите

От всички бюджетни стратегии с най-висока социална възвръщаемост е тази за предучилищното обучение. Въвеждането на наложителна подготовка на 4 години няма да коства доста. Финансираме огромна част от това образование – 14 млн. лв., само че увеличеният обсег от 78% деца до над 90% деца ще коства към 25-30 млн. лв. на годишна база “. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представен от БНР.

По мотив освобождението от таксите за предучилищна възраст той акцентира, че всяка една система има взаимност.

"Все още нямаме решение какъв брой тъкмо ще бъдат средствата, само че те ще се добавят със средствата от държавния бюджет и от средствата от европейския обществен фонд “.

Министър Вълчев сподели, че в границите на програмата за интеграция на ромските деца през последните три години са записани близо 40 000 деца, огромна част от тях в системата на предучилищното обучение:

„ Основният проблем е културен – отношението към образованието. Трябва да продължим с интензивността по механизма и е по-важно да ги накараме да вървят всекидневно, тъй като самото записване е еднократният и по-лесният акт. Имаме и проблем с мотивацията за учене, само че това е при всички деца “, сподели още той.

Красимир Вълчев сподели, че за първи път в системата на образованието има повече деца от фамилии с по-ниско обучение на родителите:

„ Това се дължи на демографското възпроизводство. Трябва с повече старания на всеки един преподавател да приобщим децата “.

Образователният министър посочи, че склонността за включване в педагогическата специалност се усилва:

„ Имаме тройно-четворно предизвикателство за идващите 10 години. Една страна би трябвало да има задоволително учители. При естествена възрастова конструкция би трябвало да се пенсионират 25%, а при нас – 45%. Трябва да обезпечим системата с положителни учители. Догодина предвиждаме трети стипендии за възпитаници с най-хубави резултати, които се включат в педагогическо обучение. Ранният достъп до обучение е функционалност на равния достъп до добър преподавател... Имаме дефицит по избрани дисциплини – предходните години беше по осведомителни технологии и по британски език, а през идващите години ще бъде по математика, по физика, по химия “.

Красимир Вълчев: За 2020 година 360 млн. лв. са за нарастване на учителските заплати

Дисбалансът при заплащането в областта на учебното обучение и в тази на висшето Красимир Вълчев изясни, че повода е в модела на контролиране на двете системи и в равнището на отговорност:

„ В системата на учебното обучение значително са централно контролирани възнагражденията, до момента в който висшето обучение е изцяло самостоятелно. Средните заплати във висшите учебни заведения са над 1900 лв., само че разликата сред най-ниските и най-високите е приблизително 150%, до момента в който в областта на учебното обучение разликата е 40% “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР