От време на време всеки от нас изпитва чувство на

...
От време на време всеки от нас изпитва чувство на
Коментари Харесай

5 ефективни начина да се справите със самотата

 самотна-жена-седи-на-кей-край-море

От време на време всеки от нас изпитва възприятие на самотност. Повечето от нас съумяват да се оправят с това без необикновен проблем, само че при всички ни има интервали, които не престават ненадейно дълго.

Как да се избавите от тези неособено приятни страсти? Ако възприятието на беззащитност, безизходност и обезсърчение продължава повече от две седмици, може би би трябвало да поговорите с психолог или психотерапевт.

Но в случай че вашият случай не е изключително тежък, ето няколко съвета, които бързо ще ви избавят от угнетяващото възприятие на самотност:

1. Действайте, а не мислете

Самотата като че ли ни обгръща. В резултат губим прекалено много време, съжалявайки се без да вършим нищо. И множеството хора си мислят, че нищо няма да се промени.

От такива мисли би трябвало да се откажете. Намерете нещо, с което може да се занимавате в този момент, в този миг. С дейности, а не с мисли ще излезете от безкрайния кръговрат на мрачните мисли.

Поработете в градината. Подредете си гаража. Измийте колата. Поговорете със съседите. Позвънете на другари и отидете на кафе или кино. Разходете се.

Смяната на ситуацията може да ви разсее от потискащата досада. Няма по какъв начин да страдате, в случай че се занимавате с нещо.

2. Бъдете положителни към себе си

Когато сме в меланхолия, самобичуването няма да помогне. Но, за жалост, вършим това неумишлено.

Например сме създали неточност на работа, която ни е коствала скъпо, или сме се скарали с колегата или другар и в този момент към този момент не приказваме с никого.

А може би имаме прекалено много разноски, само че няма от кое място да вземем пари. Вместо да обсъдим всичко това с някого, ние го задържаме в себе си. И в следствие се усещаме необикновено самотни.

Когато сме в меланхолия, е значимо да обичаме себе си. Но постоянно забравяме това, поради належащите проблеми. В резултат не си доспиваме, храним се неприятно, не спортуваме, претрупваме се.

Трябва да се „ рестартирате “ и възстановите вътрешния си баланс, с цел да се почувствате по-добре физически. Отидете на парк, вземете вана, прочетете книга в обичаното си кафене…

3. Общувайте

Макар че можете да бъдете самотни даже измежду навалица, общуването оказва помощ да се разсейвате понякога. Най-доброто лекарство е да излезете от вкъщи си и да си намерите компания.

Добре е в случай че компанията е от другари, само че груповите занимания, клубовете по ползи, пътешествията и походите на групи също са сполучлив способ за битка със самотата. Трудно ще се замислите какъв брой ви е тъжно по време на забавен диалог.

4. Открийте нещо ново за себе си

Гарантиран прийом за битка с тъжните усеща е откриването и научаването на нещо ново. Когато включите „ гена на любознанието “ и се занимавате с нещо, което същински ви интригува и интересува, не остава място за горест.

Пробвайте да отидете на работа по нов път. Планирайте дребна екскурзия за един ден, посетете околните забележителности: дребни градчета, паркове, гори, музеи, мемориални обекти. По пътя се старайте да научавате нещо ново, да се запознавате с нови хора.

5. Помагайте на другите

Правилният метод да престанете да се самосъжалявате е да помогнете на различен. Това не значи, че би трябвало безусловно да отидете на улицата да спасявате бездомни.

Има и други способи. Преровете дрешника си, съберете облеклата, които няма да носите повече и ги дайте на благотворителна организация.

Раздайте на нуждаещите се остарялата, само че работеща техника, съдове, мебели, спално долни дрехи, играчки и други ненужни движимости. Те ще бъдат потребни за другите, само че още по-полезни за вас.

Ако измежду съседите ви има пенсионери, лежащо заболели или просто самотни хора, които имат потребност от поддръжка, посетете ги, пообщувайте, нагостете ги с нещо вкусно, поиграйте с тях настолни игри. Дори на вас ви е самотно, а представяте ли си на тях какво им е?

Да преодолеете дружно самотата е по-лесно. Запомнете, че може да се избавите от отрицателните страсти единствено благодарение на осъзнати старания.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР