От време на време в наши и западни медии изтича

...
От време на време в наши и западни медии изтича
Коментари Харесай

Западът е в паника: Неочакваните способности на Су-57 за зануляване на натовските стратегии

От време на време в наши и западни медии изтича информация за присъединяване на съветските самолети Су-57 във военните дейности в Украйна. Въпреки че няма доста доказателства за интензивност на Су-57. Но в случай че самолетът е бил употребен в борба, той е бил употребен доста деликатно и има няколко вероятни пояснения за това.

Министерството на защитата на Обединеното кралство в своята актуализация на разузнаването оповестява, че Русия евентуално ще даде приоритет на предотвратяването на увреждане на репутацията и софтуерното компрометиране, които биха могли да зародят от всяка „ загуба “ на Су-57 над Украйна.

„ Това е симптоматично за метода на Русия, който заобикаля риска да употребява своите военновъздушни сили в спор “, написа Insider.

Но тук би трябвало да се означи, че уравновесеният и внимателен метод към потреблението на авиацията в Украйна е присъщ и за двете страни.

Връзката към този момент е мощна

Миналото лято в медиите се появи информация за потреблението в Украйна на полет на четири Су-57, работещи в единна осведомителна мрежа.

Самолетите са интегрирани посредством системи за автоматизирана връзка, трансфер на данни, навигация и идентификация в действително време.

Според източника, с помощта на това е било допустимо да се удостовери ниската радарна сигнатура за вражеските радари. Операцията е извършена за разкриване и заличаване на украинските системи за Противовъздушна отбрана. Резултатите от интервенцията не се оповестяват.

Ако в първите отчети за бойното потребление на Су-57 се посочваше неговата работа против наземни цели, основно против системи за противовъздушна защита, в този момент започнаха да се появяват известия за други задания, които самолетът взема решение в северозападната отбранителна зона.

Според английското министерство на защитата през януари 2023 година Су-57 и МиГ-31 са свалили украински аероплан на разстояние над 200 километра – от съветското въздушно пространство. Те заключиха, че съветските изтребители са употребявали хиперзвукова ракета въздух-въздух с огромен обхват на деяние (до 300 км) Р-37.

Още не е време за кучешко бунище

През март се появи информация, че съветски аероплан на извънредно разстояние е свалил изтребител Су-27 и бомбардировач Су-24 на украинските Военновъздушни сили при опита им да нападат обект в Белгородска област на Русия.

Американското военно списание Military Watch Magazine (MWM) написа, че през октомври е имало доста нарастване на интензивността на въздушните борби над Украйна, което е невиждано събитие от първите седмици на пълномащабни руско-украински военни дейности от февруари 2022 година

От 13 до 23 октомври съветските сили смъкнаха 17 изтребителя МиГ-29. Украинските МиГ-29 се изправиха против елита на съветските Военновъздушни сили, а точно прехващачи МиГ-31БМ/БСМ, изтребители за предимство във въздуха Су-35 и даже Су-57.

Играй тенис, Гена “

Съобщението на MWM е добър отговор на въпроса на колумниста на Insider Джак Епщайн, който в своя публикация от 21 октомври попита къде е необятно рекламираният съветски Су-57? „ Су-57, прочут на НАТО като „ Престъпник “ (код на НАТО Felon), значително е липсващ в деяние, като се изключи вероятно изстрелване на ракета от Русия предходната година “, написа създателят на публикацията.

Вероятно е очаквал зрелищни въздушни борби в небето на Украйна. Но, първо, съставът на украинските Военновъздушни сили не им разрешава толкоз елементарно да жертва своите изтребители руско произвеждане, въпреки и осъвременени.

И второ, за какво нашите изтребители би трябвало да вземат участие в непосредствен въздушен пердах, когато изходът от борбата може да се реши, без даже да се навлиза в обсега на вражеските радари и системи за противовъздушна защита? Така че играй тенис, Джак.

" Експерти " против Су-57

Въпреки дребния брой Су-57, те към този момент имат забележителен принос в бойните дейности. Всъщност съветският „ стелт “, първият в света аероплан от пето потомство, който взе участие в спор с висока активност против огромна войска.

Например, за 18 години употреба F-22 в никакъв случай не е взел участие в пълностоен въздушен пердах (сваленият китайски балон не се брои). А F-35, макар положителните си характерности, към момента е надалеч от цялостно бойно потребление. Су-57, за разлика от своите „ сътрудници “, към този момент има забележителен военен опит, започвайки от Сирия.

И в тази светлина изказванията на някои западни специалисти наподобяват много странни. Например, някогашен офицер от разузнаването на Военноморски сили на Съединени американски щати и откривател в Института за аерокосмически проучвания Мичъл Мак Дам сподели в изявление, че „ руснаците не са съумели да създават този аероплан.

Те са доста малко и към момента работят върху грешките в него. Самолетът претърпява обилни модификации. А Русия към момента изостава в развиването на стелт технологии, които биха й обезпечили висока степен на секретност.

Неочаквано е да чуете това от някогашен чиновник на разузнаването и откривател в реномиран институт. Но може би той не познава технологията на произвеждане на актуалните авиационни комплекси. Или разполага със секретни данни за бойното потребление на скъпия в космоса и нашумял F-35?

Друг авиационен и софтуерен специалист, Джъстин Бронк, помощник в английския мозъчен концерн RUSI (Royal United Services Institute), твърди, че Су-57 е изправен пред механически проблеми, в това число очевидната некадърност на Русия да инсталира обшивките на изтребителя задоволително компактно една до друга, с цел да понижи радарна сигнатура.

Освен това самолетът няма стелт мотори. Бронк също счита, че бойното потребление на Су-57 е лимитирано от употребяваните от него ракети въздух-въздух Р-77, които са сложени на външни пилони.

Студен душ за НАТО

Съобщението, че Су-57 е получил в арсенала си ракета, сходна по характерности с ракетата Х-101, разтревожи всички западни медии. Особено американското командване, тъй като те няма какво да отговорят.

Ракетата може да бъде сложена във вътрешните отделения на Су-57, без да се компрометира радарната стелтност на изтребителя.

Ракета с обхват от минимум 3500 км (според някои източници оптималният обхват е 5500 км) разрешава на нашия изтребител умерено да нападна американски военни бази в Тихоокеанския район, а от Далечния изток, с презареждане, да доближи до континентална Америка, в това число промишлени уреди в Калифорния.

Засега няма подробна информация за новата ракета за Су-57, а множеството медии, в това число локални, се базират на публикацията в MWM.

Отидохме и до извора. На 4 ноември списание Military Watch разгласява публикацията „ Нова ракета прави съветския Су-57 първият изтребител, атакувал бази в Гуам и Хавай “.

Призракът на Пърл Харбър

Ето какво споделя MWM. Тъй като първата бойна единица Су-57 ще бъде основана на тихоокеанското крайбрежие, американските военни уреди на остров Гуам и Хаваите са евентуални цели.

Базите в съветския Далечен изток ще разрешат Су-57 да бъде подложен в обсега на удара на Гуам без дозареждане. А на летища, ситуирани по-близо до нос Дежнев, могат да бъдат ситуирани самолети, чиято зона на покритие включва и Хавайските острови.

Но за какво Гуам и Хавай? Защо американците са толкоз разтревожени? Всичко е просто: базата на военновъздушните сили на Съединени американски щати се намира на остров Гуам, където е основано 36-то авиотранспортно крило.

Включва 13-та бомбардировъчна ескадрила (бомбардировачи B-2) и 393-та ескадрила (B-52). От март 2009 година четири B-52H носят непрекъснато бойно дежурство, носейки ракети и бомби с нуклеарни бойни глави. Към авиобазата има военноморска база. А Хаваите от дълго време са дом на корабите на американския флот.

" Стратег " от изтребител

Ракети с подобен обхват нормално се носят единствено на стратегически бомбардировачи. В съветските въздушно-космически сили носителите Х-101 са " стратегите " Ту-160 и Ту-95МС.

По всяка възможност съветските конструктори от Научно-производствения център „ Радуга “ са съумели коренно да трансформират размерите и тежестта на новата ракета, като в същото време поддържат задоволителен ресурс от гориво. Ракетата със сгъваеми крила и нов миниатюрен обходен мотор разрешава да бъде сложена във вътрешните отсеци на Су-57.

Интегрирането на новата крилата ракета в изтребителя усилва обсега на поразяване въздух-земя с повече от 10 пъти спрямо Х-59MK2, който изтребителят е употребявал в предходни сражения.

Така новата ракета обезпечава на Су-57 най-големия обхват на поразяване от всички тактически бойни самолети в света. Изтребителят ще може да размени част от съветските стратегически бомбардировачи, което също ще има съществени последици.

Перспективи

Очаква се, написа MWM, скоро повече от 250 Су-57 да постъпят на въоръжение в съветските Върховен касационен съд. През 2023 година производството ще надвиши 12 самолета, а до 2027 година се чака да надвиши 20 самолета годишно.

Тъй като тези машини ще станат основата на бойния флот, подразделенията на тактическата авиация на Русия могат елементарно да бъдат преобразувани за нанасяне на стратегически удари на близки междуконтинентални дистанции.

Освен това има доста преимущества при монтирането на стратегическа ракета на изтребител. Изтребителят е в пъти по-евтин и по-прост от бомбардировача. Неговите летища са по-прости и по-евтини, изискващи по-малко летателен и механически личен състав.

Това значи, че стотици такива самолети могат да бъдат ситуирани във значими стратегически зони за малко време. От това се притесняват стратезите на НАТО.

Стелт изтребителят е по-малко уязвим и видим за противовъздушната защита на съперника, изключително откакто има способността да работи от огромни дистанции отвън обсега на радарите.

Двоен диапазон

Списание MWM с право е внимателно към фрапантно увеличените благоприятни условия на Су-57. На 31 октомври списанието написа: „ Стелт качествата на Су-57 освен го вършат доста подобаващ за носене на стратегическа крилата ракета с доста огромен обхват, само че личният обхват на изтребителя също е доста дълъг. “

Това е повече от двойно повече от това на F-35. Само Су-34 и китайският J-20 могат да се мерят с подобен обсег. Су-57 ще може да нанася ракетни удари отвън границите на Русия, надалеч над Арктика или надълбоко над Тихия океан, увеличавайки обсега на личните си муниции.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР