От време на време сме склонни да се поглезим с

...
От време на време сме склонни да се поглезим с
Коментари Харесай

Златни правила на здравословното хранене

От време на време сме склонни да се поглезим с по-големи количества или с по-калорична храна. Това не значи, че ще нарушим диетата си. Ако се съблюдават нужните правила, може да си разрешаваме и по нещо вкусно.

Плодовете и зеленчуците играят огромна роля за попречване на доста болести. Човек би трябвало да получава нужните му пет порции на ден от плодове и зеленчуци, по тази причина наложително ги прибавяйте към менюто си.

Съсредоточете се върху яденето, когато се храните. Според мотивационния способ на намаляване не се предлага, до момента в който се храните да четете, да гледате телевизия, да водите диалог или да работите.

Така вниманието се концентрира върху това, което вършиме и в следствие неизбежно ще поемете повече храна от нужното и няма да можете да се насладите на усета на яденето, което води до възприятие на незадоволеност и апетит.

Все повече проучвания потвърждават изгодата от приема на витамини под формата на хапчета. Едно хапче заран ще подсигурява, че няма да навредите на здравето си, даже в случай че не се храните здравословно денем.

Скорошни проучвания са посочили, че хората, които постоянно одобряват мултивитамини, имат доста по-силна имунна система и са по-устойчиви към респираторни болести.

Учените са открили, че диетите, позволяващи да се приема сладко, са не по-малко ефикасни от останалите строги диети, като освен това са доста по-приятни и по-прости за съблюдаване.

Много от сладките изкушения не съдържат доста мазнини, като да вземем за пример тост от непресято брашно със сладко или мед, царевичен корнфлейкс със захар или гофрети със сладко.

Яжте повече артикули, богати на въглехидрати - макарони от тъмни сортове пшеница, боб, леща, овесени ядки, овес, плодове и пълнозърнест самун. Изследванията демонстрират, че продуктите, богати на въглехидрати, подтикват инсулина – хормона, съдействуващ за понижаване на мазнините в организма и предотвратяващ диабета.

Не се изкушавайте с огромни порции – не трябва да се яде повече от нужното. Най-добрият метод да намалите порциите си е да харчите за артикули същите пари, само че да купувате по-качествени артикули, които са по-скъпи и ще купите по-малко.

Променете практиката си на извършване на покупки и дайте старт на здравословния метод на живот. Две трети в пазарската количка запълвайте с растителни артикули - по една трета плодове и зеленчуци и една трета самун, макарони, ориз, фасул или картофи. Последната една трета би трябвало да е прясно месо, риба и нискокалорични млечни артикули.

Идеята на здравословното хранене е да ни държи във форма, да ни помогне да живеем по-дълго и да се предпазим от сърдечно-съдови болести, диабет или рак.

Как можем да изберем здравословен метод на живот, в случай че не вземем поради какво ядем и наличието на храните, които съставляват ежедневната ни храна.

Не е задоволително просто да мислим какво би било да се храним по-здравословно, само че би трябвало да използван на процедура разпоредбите по-долу, в случай че желаеме проект за здравословно хранене на тялото си.

 Храни се здравословно

Ще забележите огромна разлика във връзка с силата и самочувствие ви, в случай че консумирате повече плодове и зеленчуци, зърнени храни и храни с малко или никаква лой. Ето няколко правила за здравословно хранене:

Правила за здравословно хранене

1. Яжте необработена, зелена, прясна храна. Например богата градинарска салата или сурово брауни са две храни, които ще ви заситят, само че в това време няма да навредят на фигурата ви.

2. Яжте на всеки четири часа, без значение дали е главното хранене или лека закуска. Не се оставяйте да гладувате. Има доста много хора, които ядат по 1 или 2 пъти дневно, пробвайки се да отслабнат, само че това е груба неточност.

3. Вашето на ден меню би трябвало да бъде допустимо най-разнообразна. Тя би трябвало да съдържа повече протеини и фибри. Те са потребни и засищащи. А също по този начин и диетични.

4. Не следвайте всяка инцидентна диета, която намерите, имате потребност от такава, която да дава отговор на вашия метод на живот и тяло. Най-добре би било да започнете диета, която ви е предложена от професионален диетолог след направени ви проучвания.

5. Почистете кожата на месото, когато готвите рецепта с пилешко или пуешко. А по-късно се насладете на диетична пилешка чорба или печени пуешки гърди.

6. Яжте риба най-малко един път седмично. Рибата е доста потребна и диетична храна поради наличието си на омега-3 мастни мазнини. Днес са доста съвременни ястията със сьомга измежду хората, които водят здравословен метод на живот. Но в случай че бюджетът ви него разрешава, можете да заложите на предписания със скумрия, която е по-евтина.

7. Откажете се от маргарина и използвайте масло, само че в умерена степен. Маргаринът е доста нездравословен за цялото ви тяло и не можете да се вмести във вашето здравословно хранене.

8. Поръчайте в ресторанта дребната (или нормалната) порция, без значение какъв брой сте гладни. Ако имате опция споделяйте храната си с други хора, по този начин ще хапвате по-малко.

9. Не прекалявайте с десертите. Те всекидневно са много калорични. Помнете, че той е единствено за подслаждане, а не е главно ядене.

10. Използвайте зехтин за салати, а не олио. Получава се необикновено, когато овкусите с маслиново олио салата от тиквички или гръцка салата.

11. След ястие яжте кисели плодове като ябълки или портокали. Не яжте повече от 1 банан дневно.

12. Не се предлага да се спи след хранене. Най-добре се разходете или изчакайте 4 часа сред последното си ястие и спането.

13. Яжте колкото е допустимо повече ябълки и горски плодове.

 Горски плодове за здравословно хранене

14. Приготвяйте си ястия с броколи и други зелени зеленчуци.

15. Морковите усъвършенстват зрението, яжте ги като закуска. Или яжте по-често морковена салата и витаминозна салата. Но помнете - морковената торта не се брои за здравословна храна, в случай че има нездравословна захар и брашно.

16. Заменете захарта с мед.

17. Яжте лук и чесън за мощен имунитет.

18. Пийте домашната лимонада с лимон и мед.

19. Киселото мляко би трябвало да бъде включено в диетата.

20. Винаги яжте закуска. Здравословни оферти са типичен бъркани яйца, овесена каша, омлет с гъби.

21. Яжте здравословна чорба всеки ден. Примерно на обяд. През хладините дни зелева чорба е доста добра концепция. През горещите дни заложете на студени супи.

22. Изберете плодова салата вместо торта с доста шоколад.

23. Яжте зелен зарзават и портокал всеки ден.

24. Въглехидратните храни би трябвало да съдържат ориз.

25. Заменете солта с изцеден лимон и пресни подправки.

26. Пийте по-малко кафе дневно или допустимо най-разредено.

27. Гответе месото допустимо най-добре.

28. Изберете пълнозърнесто брашно вместо бяло. Безглутеновите брашна също би трябвало да са ви предпочитани.

29. Не обелвайте зеленчуци и плодове, в случай че идват от безвредни източници (местни производители, които отглеждат органично).

30. Гответе на пара, вместо да пържите зеленчуци.

31. Яжте постепенно и дъвчете добре. Това способства за по-доброто асимилиране на храната. А и ви защищава от стомашни неразположения.

32. Не скъсявайте обедната си отмора. Използвайте я, с цел да се движите оптимално.

33. Гответе у дома, а не яжте пици, бургери, дюнери, панирано пиле от места за бързо хранене.

34. Яжте авокадо за здравословен банкет на мазнини. Разядките с авокадо са вкусни и потребни.

 Здравословна салатка

35. Гответе на пара, вместо да готвите във фурната.

36. Замразете зеленчуци, закупени през есента за зимата. Така няма да плащате доста за своето здравословно хранене.

37. Добавете морски блага към обичайната салата. Салата с миди или пък салата със скариди са две доста вкусни хрумвания.

38. Яжте варени яйца, вместо пържени.

39. Пийте елементарна вода вместо газирана. Пийте по 2 литра вода дневно.

40. Избягвайте храни, които съдържат повече от 10 съставки.

41. Избягвайте модифицираните храни.

42. Добавете колкото се може повече естествени подправки към храната. Забравете за купени бульони. Те съдържат доста нездравословни съставки.

43. Споделете храна с другите, по този начин ще приемате по-малко калории.

44. Яжте обичаната си храна понякога като премия за своето съзнателно здравословно хранене.

45. Не ходете да пазарувате, когато сте гладни. Тогава ще вземете повече от нужното. Или пък ще се изкушите да купите нездравословна храна.

46. Започнете всеки обяд или вечеря със салата.

47. Най-здравословните предписания са индийски, японски, китайски, мексикански и гръцки. Средиземноморската диета също.

48. Купувайте храна от оторизирани ферми, вместо от супермаркет.

49. Правете си зимнина, вместо да купувате консервирани храни от супермаркета.

50. Консумирайте сезонни храни. Например десерти с любеница през лятото. Ястия с кисело зеле през зимата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР