От ВиК-Бургас отговориха, че от другата седмица фирмата изпълнител започва

...
От ВиК-Бургас отговориха, че от другата седмица фирмата изпълнител започва
Коментари Харесай

Жителите на бургаския кв. Лозово заплашват с протести заради разкопани улици

От ВиК-Бургас дадоха отговор, че от другата седмица компанията реализатор стартира интензивно да работи

Жителите на бургаския квартал Лозово заплашват с безсрочни митинги поради разкопани улици. Те сигнализираха Флагман.бг, че от година живеят в прахоляк и си разрушават колите и обезверено търсят решение на казуса, защото, по думите им, никоя институция не им обръща внимание. 

Населеното място е част от огромния ВиК план на област Бургас, който включва реорганизация на подземната инфраструктура. Ремонтът, чието осъществяване е предоставено на ДЗЗД " АЛФА-ВОД-ПРО 2020 ", е почнал при започване на лятото предходната година. Част от тръбите към този момент са сменени, само че улиците не са възобновени, оплакват се хората. 

„ От предишното лято всичките улици са в това положение – разкопани, затворени с трошляк. Първоначално, откакто започнаха ремонтите, без предизвестие ни спираха водата, тръбите гърмяха. Затворихме си очите. Решихме, че малко по малко нещата ще се получат. Но уви. Дойдоха дъждовните месеци и улиците ни се трансфораха в кални реки. Първо прахуляк, след това тиня. Непоносимо беше. Сега следва същото. Лошото е, че сега не остана нито една техника, която да прави някакви строителни действия. Първо бяха 5-6 екипа, последователно понижиха и в този момент от няколко дни няма нито един. Не се работи, никаква строителна техника. По улиците има големи катери, през които е невероятно да се минава даже с високопроходим автомобил. Опасно е и за хората. Преди няколко дни едно момченце паднало в ров и си е счупило ръката “, споделят недоволните. 

Протестът, който се провежда, е плануван за 2 септември – преди началото на образователната година, с цел да може да се работи преди децата да са тръгнали на учебно заведение. 

„ Ще се събираме пред Кроношпан на пешеходната пътека, с цел да изразим  недоволството си. Няма да спрем, до момента в който не ни се изпълнят настояванията. Идва образователната година, стартират дъждовете и всички тези прахоляци ще се трансфорат в тиня. Писна ни от инспекции на инспекциите  от празните пприказки. Искаме действителни дейности и няма да спрем, до момента в който не ги забележим с очите си. Поискахме график за осъществяването на ремонтите, с цел да знаем по коя улица ще се работи и коя следва. Все още не сме получили нищо “, оплакват се още те. 

 



Кварталът е цялостен с млади фамилии, които също упорстват за привършване на строителните действия. Изкопните действия са покрай детската площадка, намираща се в центъра на квартала. Именно там момчето си е счупило ръката, настояват те. 

„ Освен че е рисково за децата ни, всички ще се разболеем от туберкулоза поради този прахоляк. Вижте защо иде тирада! “, сподели млад татко пред кореспондент на Флагман.бг. 
Недоволните поданици на кв. Лозово са изпратили писмо до Министерство на регионалното развитие, РДНСК Бургас и ВиК. 

„ Измина повече от година от началото на ремонтните действия по построяването на водния цикъл на квартал „ Лозово “, част от „ Интегриран воден план за област Бургас, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 “, в частност „ Реконструкция на ВиК мрежата на гр. Бургас – Запад “. Ние, жителите на квартал Лозово “, неведнъж сме уведомили „ ВиК “ ЕАД Бургас и община Бургас за проблемите, зародили вследствие на ремонта: некачествено осъществени ремонтни работи, незавършени обекти, неведнъж прекъсване на водоподаването без предизвестие, запрашеност над допустимите правила.
Те упорстват да получат отговор на въпросите по кое време ще бъдат приключени ремонтните действия и какво тъкмо остава да се довърши - наименования на улиците, тип на дейностите, съответен период, както и по кое време стартира асфалтирането и възобновяване на уличната настилка. 

Флагман.бг потърси за коментар както ВиК-Бургас, по този начин и Община Бургас, макар че администрацията няма компетенцията да се намесва в този план. 

Припомняме, че преди няколко дни кметът Димитър Николов се срещна с новия изпълнителен шеф на ВиК-Бургас Цветан Мирчев. Градоначалникът повдигна въпроса за пробнлема с водния цикъл на града, който блокира основни улици и квартали. Той изрази недоволството на жителите от темпото, качеството на работа и възстановителните действия на ВиК в кварталите „ Долно Езерово “ и „ Лозово “, както и на улиците „ Фердинандова “, „ Индустриална “, „ Мария Луиза “, „ Шейново “ „ Сливница “ и други основни места. Кметът на Бургас съобщи, че управлението на ВиК е длъжно да осведоми жителите за периодите, да реагира на сигналите за некачествени поправки и некачествено възобновяване на настилките.

„ Община Бургас извърши поетия от нея ангажимент да ремонтира пътя към „ Лозово “. За вътрешните улици в квартала ВиК има задължението да възвръща настилката там, където прокопава. Община Бургас е подготвена да им помогне за места, където е нужно изцяло възобновяване. Но на първо място останало ВиК би трябвало да завърши своята работа “, дадоха отговор пред Флагман.бг от пресцентъра на Община Бургас за казуса в кв. Лозово. 

От ВиК-Бургас също са осведомени с проблема и към този момент са провели няколко диалога с изпълнителя. Те имали уверението, че от идващия понеделник, 28 август, че строителите ще стартират дейна работа. Няколко екипа ще работят, с цел да приключат дейностите в период. 

Това се отнася и за квартал Долно Езерово, където имат същия проблем. Там жителите към този момент започнаха протестни действия и се заканиха да продължат, до момента в който не им бъдат възобновени улиците. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР