От векове учените се борят да разгадаят мистериите, свързани с

...
От векове учените се борят да разгадаят мистериите, свързани с
Коментари Харесай

Спря да се върти вътрешното ядро ​​на Земята

От епохи учените се борят да разгадаят мистериите, свързани с климата на Земята, биосферата, топографията на повърхността и даже океаните. За геолозите, учещи сърцето на нашата планета, разположено на дълбочина повече от 6 хиляди километра под земната кора, мантията и външното ядро ​​от течен метал, нещата са малко по-различни. Твърдото желязно вътрешно ядро ​​дава знаци и може да бъде опознато единствено посредством изследване на сеизмичните талази, които минават през него по време на трусове (или посредством отекващите тътени на нуклеарни детонации, да не дава Господ), написа Inverse.

На геолозите бяха нужни десетилетия сеизмични проучвания, с цел да стигнат до заключението, че сърцето на нашата планета осцилира, въртейки се в едната или другата посока. Ново изследване на екип от учени от Пекинския университет допуска, че „ сърцето “ на нашата планета преди малко е спряло да бие. Учените означават, че такава пауза не е предвестител на злополучие, а е необикновено изобретение.
Уай Янг и Ксиадонг Сонг от Пекинския университет изследвали сеизмични данни от 1990-те и 2000-те години, които са събрани по време на трусове. Станало ясно, че времетраенето и честотата на сеизмичните талази са се трансформирали доста през годините - това демонстрира, че вътрешното ядро ​​на планетата се е преместило. Но от 2009 година насам измененията били прекомерно малко, което евентуално значи, че въртенето на вътрешното ядро ​​на планетата е спряло.
Учените прегледали и сеизмичните данни от 60-те и 70-те години на предишния век. Открили, че сърцето на Земята може да осцилира за интервал от 70 години, като трансформира посоката си на всеки 30 години. Изследователите означават, че вътрешното ядро ​​на планетата се е завъртяло в една посока, спряло е и по-късно е почнало да се върти в другата посока някъде при започване на 70-те години. В момента то " почива " преди да се завърти в противоположната посока.
Според Сонг вътрешното ядро ​​се върти на изток от началото на 70-те години и го прави по-бързо от мантията. Около 2009 година спряло и почнало да се движи в противоположна посока, по-бавно от мантията. Учените имат вяра, че в случай че техните калкулации са правилни, тогава вътрешното ядро ​​ще продължи да се върти по-бавно от повърхността до към средата на 40-те години на нашия век.


Други теории

През юни 2022 година Видейл и сътрудника му от Китайската академия на науките Уей Уанг разгласиха мнение, употребяващо данни, сходни на тези на Янг и Сонг. Констатацията от 2022-а година е, че въртенето на вътрешното ядро ​​на Земята се трансформира в продължение на 6-годишен цикъл и сменя посоката на всеки три години. Според проучването на Видейл денят се съкратява с 0,01 милисекунди по време на въртенето на запад на вътрешното ядро ​​спрямо земната кора и се удължава с 0,12 милисекунди по време на въртенето на изток.
Видейл признава, че събраните данни и всички проучвания по тематиката не са задоволителни, с цел да се разбере кой е прав. (Между другото, в по-ранно проучване Лянсинг Уен от Държавния университет в Ню Йорк и Брус Бъфет от Калифорнийския университет даже настояват, че вътрешното ядро ​​на Земята не се върти. Те допуснаха, че границата сред вътрешното и външното ядро ​​се усилва и свива с времето.)
Изследователи от университета в Юта, Кийт Копър, настояват, че сред 2000 и 2003 година сърцето на планетата се е обърнало с 0,5 градуса и в последно време въобще не се е движило.

Какво следва

За да могат сеизмолозите да стигнат до една супертеория и пояснение, учените ще би трябвало да комбинират някои от досегашните хипотези и да изключат други, което ще изисква натрупването на повече данни.
Видейл отбелязва, че часовниците на сеизмометрите не наподобяват толкоз точни, колкото си мислеха учените. Сеизмографите зависят от GPS спътниците и би трябвало да са точни до микросекунда, само че учените следят отклонения от порядъка на стотни от секундата. Предполага се, че тези неточности може да са свързани със софтуера на сеизмографа.
Изследователите считат, че по-нататъшното рационализиране на технологиите ще докара до това - " неверните данни " ще бъдат сменени с " верни " данни с течение на времето. Видейл има вяра, че това ще се случи естествено и ще отнеме още към 10 години на учените, с цел да схванат какво в действителност се случва.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР