От векове хората в кавказкия регион Дагестан в южната част

...
От векове хората в кавказкия регион Дагестан в южната част
Коментари Харесай

Как да приготвим дагестанската суперхрана: пастата от ядки „урбеч“

От епохи хората в кавказкия район Дагестан в южната част на Русия познават лечебните свойства на ленените семена и ядките. Всъщност те вършат паста от тях.

Нека опитаме този постен деликатес!

В Дагестан думата урбеч означава „ пюрирани ленени семена “. Тези семена от дълго време са главната съставна част за тази вкусна и питателна паста. В наши дни обаче можете да употребявате бадеми, лешници, шам фъстък, тиквени и други семена. Освен ленен урбеч, най-популярият урбеч се прави от кайсиеви ядки. В локалните дагестански магазини се оферират всевъзможни видове урбеч и нерядко усетите са смесени.

Често урбечът се смесва с масло и мед, преди да се сервира. Пастата от кайсиеви ядки се сервира с обичайна дагестанска каша от кайсиеви ядки.
Защо е здравословно
От антични времена дагестанските планинци са вземали урбеч със себе си при дълги преходи, защото пастата не заема доста място и дава чувство за задоволеност в продължение на дни. Урбеч е и лекарство. Ленените семена имат тонизиращи и възстановяващи свойства. Те съдържат антиоксиданти, фибри и глутен и оказват помощ при онкологични болести, за храносмилането и прочистването на кръвоносните съдове. Ядките дават сила и насищат тялото с витамини и минерали.
Как се подготвя
Традицията на произвеждане не се е трансформирала от XVII век. Поради възходящата известност на урбеча ръчният труд е сменен от машини, само че всички стадии като накисване, накъсване, сушене и мелене са се запазили.

При всеобщото производство урбечът се прави в течна форма и като вискозна паста. Семената и ядките се смилат сред воденични камъни, при което се отделя маслена паста.
Можем ли да приготвим урбеч в домашни условия?
Приготвянето на течен урбеч у дома е много мъчно, само че е допустимо.

Избрах белия лен поради по-мекия му вкус; както и бадеми и кайсиеви ядки, с цел да има по-близък до достоверния усет. Изсуших и смлях всяка от съставките поотделно, тъй като стартират да отделят масло по друг метод.

Важно е да запомните, че единствено суровите ленени семена резервират доста от своите хранителни свойства. Преди да смелите ядките, те могат да се подсушат малко, само че не и да се пържат. У дома е по-добре да приготвите урбеч в дребни количества, с цел да запазите усета.

Количеството съставки за урбеч в рецептата по-долу е определено съгласно желания от мен усет. Надявам се, че и на вас ще ви хареса!
Необходими артикули за 250 гр:


Юлия Мулино
Ленено семе (бяло по желание) – 60 гБадеми – 130 гКайсиеви ядки – 15 гМед – 2-3 с.л.Сол – 1/5 ч.лМасло – 25-50 гНачин на подготвяне:
Смелете лененото семе в кафемелачка или блендер до приемане на прахуляк. След известно време прахът ще се събере отстрани – изстържете го и продължете да смилате. За да получите течна мазна маса, ви трябват доста повече семена и е належащо да мелите дълго време в мощен блендер. Получих тънък, маслен прахуляк.



Юлия Мулино

Извадих костилките от кайсиите. Забележка: това лишава известно време, а кайсиите не постоянно са в сезон. Може и без тях, несъмнено, само че предлагам да добавите най-малко малко за тръпчивия усет.



Юлия Мулино

Изсушете костилките и бадемите във фурна (140 °С, за 15 минути).



Юлия Мулино

Смелете бадемите в блендер и посолете. Остържете в профил и продължете да мелите, до момента в който сместа стане кремообразна и лъскава.



Юлия Мулино

Добавете лъжица мед към смления лен. Колкото по-фин е медът, толкоз по-еластична е масата. Моят беше доста компактен, тъй че сместа излезе гъста.



Юлия Мулино

Извадете ядките от кайсиевите костилки и ги натрошете в блендер.



Юлия Мулино

Смесете бадемовата паста, сместа от ленено семе и праха от кайсиевите ядки.



Юлия Мулино

На този стадий можете да поставите пастата в керамичен или стъклен съд с похлупак и да съхранявате в ледник за не повече от месец.



Юлия Мулино

За да получите по-еластична консистенция, разтопете маслото, оставете го да се охлади малко. Добавете меда и разбъркайте до гладкост.



Юлия Мулино

Комбинирайте сместа с ядките и ленената паста. Можете да вземете случайно количество паста, масло и мед, според от мечтаната консистенция. Аз имах 25 г масло и една чаена лъжичка за 80 г паста.



Юлия Мулино

Течният урбеч може да се прибавя към качамак, кисело мляко и пудинг със семена. По-кремообразният може да се намаже върху изгорял самун или комат ябълка. Използвайте маслената примес незабавно или в продължение на няколко дни. Да ви е сладко!



Юлия Мулино

създател: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР