От векове белгийският народ развива вътрешен воден път, който да

...
От векове белгийският народ развива вътрешен воден път, който да
Коментари Харесай

Водните асансьори на Белгия - между историята и модерността

От епохи белгийският народ развива вътрешен воден път, който да свързва реките „ Маас “ (Meuse) и „ Шелда “ (Scheldt), чиято разлика във височината е 96 метра.

През 1879 година Министерството на благоустройството приема предложение от Едуин Кларк за построяването на асансьор за лодки.

Първият подобен е изработен в интервала 1885-1888 година През 1914 година са построени три уреди. Точно тогава обаче стартира Първата международна война, което забавя икономическата целенасоченост на оборудването.

През 1957 година белгийският парламент приема закон за разширение на канала. Неговата потребност за района към Валония е толкоз огромна, че при започване на новото хилядолетие е направена следващата рационализация.

Само за интервала сред 2000 и 2004 година през него трафикът се е нараснал съвсем четворно - от 1531 до 4041, а превозеният товар – от 282 000 до 1 513 000 тона.

Съоръжението на канала Шарлероа- Брюксел е сцена на стотици туристи. Пътешествието с лодка лишава към 2 часа и половина. Цената на билета за възрастни е 15 евро, фамилните – 12, а децата до 3 години се возят гратис.

Съоръжението беше затворено по време на пандемията, само че пространството към него не стопира да приема потоци гости, които прекарват по няколко часа на пикник или се разхождат в прилежащите паркове.

Двете реки се свързват чрез канала Алберт и вършат голям вътрешен 130 км морски път от пристанището в Генк до това в Антверпен. На някои места разликата в равнището на канала е 60 метра, по тази причина са построени асансьори за плавателните средства. Такова знамение на техническия напредък в Хаселт, провинция Лимбург.

През оборудването мога да минават по едно и също време по 3 плавателни средства, всяко от които влиза в обособен голям бетонен улей. С помощта на помпи водата в „ аквариума “ се изпомпва за минути и по този начин плавателният съд се смъква на долното равнище. Гигантски порти пък оказват помощ да се изпълни и по този метод да изкачи друго водно транспортно средство.

Край асансьорите има построена водно електрическа централа, която поема непрестанно изпомпваната вода и по този метод обезпечава зелена сила в мрежата на града. /БГНЕС

-------------

Специално за БГНЕС от Белгия, Апостол Апостолов
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР