От въвеждането на задължителните бели е-рецепти загубиха и пациенти, и

...
От въвеждането на задължителните бели е-рецепти загубиха и пациенти, и
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: От задължителните е-рецепти загубиха и пациенти, и лекари, и аптеки

От въвеждането на наложителните бели е-рецепти изгубиха и пациенти, и лекари, и аптеки. Това съобщи пред bTV ръководителят на УС на БЛС доктор Иван Маджаров. „ Загубихме много нерви в опита да наложим силово нещо, което не е готово. Пълнежът, който би трябвало да обслужва електронната рецепта в НЗИС, е повърхностен “, съобщи той и посочи, че регистрите на системата за съществуващите на пазара лекарства са непълни, а системата на мобилното приложение е неизчистена.

„ Но това са неща, които ще се преодолеят, в случай че нещо се постанова посредством неговото улеснение “, разяснява доктор Маджаров и акцентира, че всяка нова технология би трябвало да улеснява, а не да затруднява.

Според ръководителя на БЛС наложителните е-рецепти не са довели до понижаване дефицита на медикаменти. Той подсети, че точно през този месец, откогато те са в действие, имаше сигнали за липса на антидиабетни лекарства. Според доктор Маджаров тази рецесия е обвързвана главно с неналичието на информация. „ Наличието на електронни предписания не ни даде опция да оценим вярно обстановката и спряхме износа на инсулини съгласно някои специалисти безпричинно “, сподели той.

Д-р Иван Маджаров се спря и на контрола върху отпущането на медикаментите, който съгласно БЛС на процедура липсва. „ Към сегашния миг 99% от медикаментите с рецепта се предписват на хартия. Ние от БЛС продължаваме да питаме какво се случва в аптеките, по какъв начин се потвърждава, че тези лекарства се отпускат против рецепта, по какъв начин се попълня електронното досие на пациента в аптеката. От там ще ни отговорят, че не е попълнено, тъй като не е електронно. Всъщност не е по този начин, за какво би трябвало да изнасяме тежестта единствено при едните? Нека да използваме технологията равностойно – електронно и хартиено при нас, електронно и хартиено и в аптеката, и всеки да си извършва отговорностите “, прикани той.

Председателят на УС на БЛС разяснява и последната концепция, пристигнала от Министерство на здравеопазването и към момента необявена публично, а единствено през медиите – да се резервира и хартиената рецепта, като тя се трансформира в електронна в аптеката. Там е мястото това да се случи, уточни доктор Маджаров, а по какъв начин това ще се реализира, е софтуерен въпрос. Досието на пациента обаче би трябвало да се попълня от фармацевта в аптеката досежно медикаментите, които са му отпуснати за лекуване, означи той.

Д-р Маджаров за следващ път акцентира, че има проблем с неналичието на информация за съществуването и придвижването на медикаментите у нас и част от казуса с е-рецептата е фактът, че лекарите нямат такава информация.

Предстоящата среща с премиера, на която ще бъдат разисквани всички проблеми с е-рецептите, той разяснява по този начин: „ Надявам се да имаме ползотворни диалози в полза на всички и главно на пациента, тъй като ние знаем, че както всички кабинети работят със програмен продукт, по този начин и над 80-90% от предписанията ще бъдат електронни, само че не е нужно да бъдат наложителни “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР