От Върховния административен съд (ВАС) потвърдиха като правилна заповедта на

...
От Върховния административен съд (ВАС) потвърдиха като правилна заповедта на
Коментари Харесай

За ВАС заповедта на екоминистъра за язовир Камчия е правилна

От Върховния административен съд (ВАС) потвърдиха като вярна заповедта на министъра на околната среда и водите за санитарно-охранителната зона на язовир " Камчия ", оповестиха от Върховен административен съд.

Върховният административен съд анулира като погрешно решение на Административен съд София-град и удостовери като вярна заповед (РД-756 от 7 октомври 2019 г.) на министъра на околната среда и водите, с която е избрана санитарно-охранителната зона към язовир " Камчия ". Водният басейн зарежда с питейна вода огромна част от обитаемоте места по Южното Черноморие .
 Министерство на околната среда и водите обявяви нова предпазена зона
Министерство на околната среда и водите обявяви нова предпазена зона " Камчия "

Тя обгръща близо 129 200 дка, от които 7500 дка са морски пространства

Делото е формирано пред Върховен административен съд по касационна тъжба на министъра на околната среда и водите против решение на първоинстанционния съд от 13 май 2021 година, което пък е формирано пред АССГ по тъжба на ВиК ЕАД - Бургас.

Според висшите магистрати заповедта на министъра е в сходство с правилото за стабилно, уравновесено и заслужено водоползване, посредством сложно, неведнъж и дейно потребление на водните запаси.
 Язовир
Язовир " Камчия " към този момент напълнен над 98%

Язовир " Копринка " има свободен размер от към 39 млн. кубика

При издаването на заповедта не са позволени нарушавания при процедурата за обществено обявяване и разискване. Страните са имали опция да вършат оферти и възражения, той като в нея тъкмо са разказани предмета, териториалния обсег и засегнатите лица .

Преди да бъде призната заповедта на министъра е изпратена за координиране до РЗИ- Бургас, Министъра на опазването на здравето, Регионалната дирекция по горите в Бургас, Областна дирекция Земеделие в Бургас. Те са дали документално позитивни мнения.

Според заповедта на екоминистъра е належащо да се построи канализационна мрежа и пречиствателни уреди за отпадъчни води към селата Велислав, Пчелин и Подвие, общ. Сунгурларе , област Ямбол, заради недопустимостта генерираните отпадъчни води да се събират и съхраняват в септични и изгребни ями. Целта е да не се допусне замърсяване на водите . Това условие е в сходство със Закона за водите и задачата му е недопускане замърсяване на водите.

Според висшите съдии голословно първоинстанционният съд в София-град е приел доводите на ВиК сдружението за липса на финансови благоприятни условия . Моментната липса на финансови средства не може да предопределя частична неточност на заповедта. Титулярът на разрешителното за водовземане за питейно битово водоснабдяване следва да експлоатира водоизточника като планува и извършва действия и ограничения за създаване на нови уреди за реализиране на дълготрайни равнища на индикаторите на предоставяните ВиК услуги.

В същата заповед има обвързване за осъществяване на графика за създаване и маркиране на санитарно-охранителната зона .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР