От утре носенето на маски става пожелателно, извънредната епидемична обстановка

...
От утре носенето на маски става пожелателно, извънредната епидемична обстановка
Коментари Харесай

От утре маските падат, но депутати апелират за опасни законови прецеденти

От на следващия ден носенето на маски става пожелателно, изключителната епидемиологична конюнктура отпада, а министърът на опазването на здравето и районните здравни инспекции (РЗИ) ще имат право да постановат базови ограничаващи ограничения като носене на маски и съблюдаване на отдалеченост на локлано равнище при повдигане на заболяваемостта от ковид. " За " гласоподаваха 119, " срещу " бяха 24, а " въздържали се " - 39.

В рецензии от страна на депутатите към измененията в Закона за здравето за отпадане на изключителната епидемиологична конюнктура от 1 април - мина дебатът в Народното събрание през днешния ден. Промените се гледат на първо четене и са на ПГ на Продължаваме промяната.

Критиките бяха главно към няколко " рискови законови прецедента, които носят измененията ":

- Едноличната власт, която се дава на министъра на опазването на здравето, които той от своя страна ще делегира на РЗИ за въвеждане на местни ограничения

- Директорите на РЗИ ще могат да подписват контракти с реализатори на здравна помощ, които не са планувани в бюджета на НЗОК. За което и шефът на Касата дава негативно мнение.

- Не е ясно по какъв начин ще се преструктурират леглата и отделенията за коронавирус заболели в лечебните заведения при непълен брой кревати

- Маските са наложителни единствено за децата и учениците, които към момента са задължени да ги носят

- Лекарите на първа линия няма да получават спомагателни 1000 лева, както и парите за мед.-сестрите и санитарите

Елена Гунчева от Възраждане стартира дебата с " еднолична власт, която се дава на министъра на опазването на здравето, без всевъзможни ограничавания ". Тя уточни, че законопроектът не е минал публично разискване.

Председателят на Комисията по опазване на здравето Антон Тонев й отговори, че имало мнения, а след тях подозрително идентични 100 писма на жители против законопроекта, напомняйки декларацията на Политическа партия от през днешния ден за подправените вести против властта.

Дани Каназирева от ГЕРБ уточни, че би трябвало да се посочи в законодателния вакуум до приемане на плана по какъв начин ще се разпределят леглата на коронавирус болните при дефицит.

Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи сподели, че ПГ ще се въздържат, защото законопроектът не е гарантиран и може да докара до проблеми в болничните заведения. Той цитира мнението на шефа на НЗОК, който управлява сключването на контракти с здравна помощ от страна на РЗИ, които няма да дават отговор на Закона за здравното обезпечаване. Тези нови договорни сътрудници няма да са планувани при бюджета на касата, сподели той.

Асен Балтов от ГЕРБ сложи въпроса за средствата за лекарите и личния състав на първа линия, които ще лишат държавните лечебни заведения от пари, а работата им е в по-голям размер, въпреки обещанието, че средствата остават посредством нарастване на клинични пътеки, което още веднъж ще усили отговорностите им.

Силви Кирилов от Има Такъв Народ сподели, че министърът на опазването на здравето имал това право и преди две години, само че въпросите не са поставяни, тъй като е било подронено доверието в системата.

Красимир Вълчев подчертава върху маските в учебните заведения и прекосяването " от тактика към групови ограничения към тактика на персонална отговорност ". Той изиска още веднъж парите за проби да се употребяват за въздухопречистватели, които били над 60 млн.лв. по сметки и щели да стигнат за всички класни стаи, детски градини и висши учебни заведения.

Ива Митева от Има Такъв Народ моли, че законопроектът основава законови неуредици и уточни, че след анулация на изключителната епидемиологична конюнктура срокът може да бъде безконечен, а ограниченията да доведат до ограничение на права. " Трябва да се следи границата и да се откри салдото сред отбраната на здравето на хората, правата им и това, което желаеме да реализираме. Законът би трябвало да се уточни сред първо и второ гласоподаване и поради и правата на министъра на опазването на здравето ", изясни тя.

Петър Петров от Възраждане също добави, че не е записано какво не могат да включват ограниченията и какви са правата на министъра на опазването на здравето - назова ги " безконтролни ".

Костадин Ангелов от ГЕРБ приказва също за парите за лекарите на първа линия и сподели, че " това е насмешка с напъните на всички, които 2 година се борят с коронавирус 19 ". ГЕРБ няма да поддържа измененията и ще има основни редакции сред първо и второ четене, сподели той.

Антон Тонев бе безапелационен, че заплащанията към лекарите ще продължат с корекция в закона.

В умозаключение министърът на опазването на здравето Асена Сербезова отговори на рецензиите. Средствата за първа линия са въпрос на договаряния сред БЛС и НЗОК, на този стадий са удължени до 3 месеца след отпадане на изключителната конюнктура, само че има други експерти на първа линия - от РЗИ, ЦСНП и в случай че не се одобряват измененията, няма да се изплащат до 3 месеца, сподели тя и уточни, че средствата за лекарите ще бъдат обезпечени. За РЗИ и правата им тя посочи, че и преди този момент са налагали ограничения локално. Сербезова прикани за маски, стерилизация и метър и половина и след отпадането на епидемиологичната конюнктура.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР