От утре контрольорите в градския транспорт в София ще подават

...
От утре контрольорите в градския транспорт в София ще подават
Коментари Харесай

Контрольорите в София няма да глобяват и ще продават билети

От на следващия ден контрольорите в градския превоз в София ще подават билети от 1,6 лева и няма да глобяват пасажери, които не са съумели авансово да си купят, оповестиха Центъра за градска подвижност. Отслабването на режима за транспорт на пасажери е краткотрайно, като към този момент не се прецизира какъв брой ще важи.  " Контрольорите стартират да продават билети от 1,60 лв. в транспортните средста от 20 март.
Те ще имат опция да връщат ресто. Но молим пасажерите да имат тъкмо приготвени сума, с цел да се избегне размяната на пари.
Контрольорите няма да продават билети от 30 лв. (глоба) и да сформират актове. Промяната е краткотрайна до приключване на нуждата от изключителни ограничения против COVID-19.
 Контрольорите наложително ще са с маски, ръкавици и очила. Пазете тях! Пазете и себе си!
Молим пасажерите за отговорност и взаимност за осъществяване на ограниченията и съблюдаване на реда и закона в тази обстановка ", оповестиха от ЦГМ във " Facebook ".

В началото от рецесията с ковид от Столичната община оповестиха, че краткотрайно водачите в градския превоз няма да продават билета, с цел да се предпазят от контакт с пасажери. По-рано през февруари пък бяха демонтирани апаратите за продажба на билети в тролеите и трамваите. Така през последните дни в обществените мрежи се появиха голям брой недоволства от столичани, че е затруднено напредването им до работните места. 

По-рано през днешния ден к метът на София Йорданка Фандъкова прикани съгражданите си да не препълват " синята " и " зелената " зона за паркиране в столицата, които бяха освободени от възнаграждение до 29 март. Молбата е да останат свободни места за хората, които работят в центъра и периферните региони, а не безплатното паркиране да подтиква влизането в центъра с коли за разходка.

" Уважаеми съграждани, затворихме " синя " и " зелена " зона преди два дни, с цел да осигурим условия за по-голяма обществена отдалеченост в дните на изключително състояние. Целта е жителите, които работят в центъра, да могат да паркират гратис. Натоварването на зоните към този момент доближи цялостния им потенциал. Затова апелирам всички, които нямат неотложна работа, да не идват с колите си в центъра.

Моля, не използвайте неработещата зона като мотив за разходка до центъра! Това блокира работата на зоната и ще наложи въвеждане на спомагателни ограничения. Да не забравяме, че в централните региони живеят наши съграждани, които също би трябвало да могат да се приберат в домовете си.  Нека сме виновни, солидарни и съпричастни!  Моля, използвайте зоните за паркиране, единствено в случай че работите в центъра и при належаща нужда! Да бъдем виновни! ", написа Фандъкова във Facebook.

От среднощ Столична община вкара промени в графика на градския превоз, чийто интензитет е съществено понижен. Метрото към този момент се движи по празничното си разписание и в работните дни. Вчера кметът на града Йорданка Фандъкова съобщи, че след оповестяване на изключителното състояние пасажерите в метрополитена са намалели с 1/3 и че приходите от публичния превоз през последните дни са " извънредно ниски ".  

При рейсовете, тролеите и трамваите се вкарва разписанието като през летните месеци. Изключения са рейсовете с номера 111, 204 и 304, както и всички крайградски линии, които ще работят без смяна. Автобус 260 ще се движи по настоящото си сега написания във всички дни. Автобус 86 ще е по разписание за предпразник и празник. Трамваите с номера 5,7 и 22 и тролейбусите с номера 1 и 2 резервират разписанията си. Електробусите ще се движат в делник по празнично разписание.

Община Пловдив изиска от превозвачите в града да употребяват най-дългите си транспортни средства за обезпечаване на отдалеченост в тях. 

Като защитна мярка от заразяване с ковид Община Бургас заяви за понижаване на броя на междуградските рейсове до София, Варна и Плевен. " Във връзка с оповестеното изключително състояние и подхванатите превантивни ограничения за ограничение разпространяването на вируса COVID-19, превозвачи, които извършват транспорти по Републиканската транспортна скица, значително редуцират курсовете до Бургас.  

В Община Бургас постъпиха уведомления от " Юнион Ивкони ", " МБус ", " Травъл Експрес ", " Варна Бус " и " Дейли " за понижаване на курсове от/до София, Варна и Плевен. Курсовете до София са понижени от 14 на 6, до Плевен от 2 на 1, а от Варна от 16 на 8 ", се споделя в известието. 
Към момента се извършват единствено следните курсове: 

Бургас - София - от Автогара " Юг " -   07:10; 07:30; 11:10; 15:00; 00:31; 01:00 

Бургас - Варна: от Автогара " Юг " - 07:00; 08:00; 10:00; 12:00; 15:00; 17:00; 18:00 и 19,00

Бургас - Плевен: от Автогара " Запад " - 15.00.

След въвеждането на изключителното състояние поради ковид част от общините в България започнаха да одобряват свои районни ограничения за отбрана на живота на жителите си и за облекчение на ситуацията на най-застрашените.   София  вече разгласи разширение на активността на общинското дружество " Социален патронаж " за доставки по домовете за възрастни и заболели хора и откри горещи телефони -  02 8188522 и 02 8188523

Община Бургас разгласява две сметки, на която искащите могат да превеждат пари за закупуване на защитни средства и за доставката на храна на възрастни, самотни и заболели хора. " Заради декларираното предпочитание от доста компании за дарения на средства, за закупуване на апарати за обдишване, материали, консумативи в интерес на лечебните заведения и обществените заведения в града,Община Бургас афишира следната дарителска сметка:

Община Бургас
Банкова сметка за дарения
IBAN BG 08SOMB91308424151744
Банка: " Общинска банка " АД
BiC: SOMBBGSF
Вид на заплащане: 445100
Основание: Дарение -коронавирус    

За всички, които са под карантина, може да  се употребява тази сметка за възнаграждение на хранителни артикули и медикаменти,  доставени от доброволци на Община Бургас. Тя може да се употребява и за възнаграждение на доставки на възрастни и самотни хора:

Община Бургас 
Банкова сметка за дарения IBAN BG 08SOMB91308424151744
Банка: " Общинска банка " АД
BiC: SOMBBGSF
Вид на заплащане: 445100
Основание: Коронавирус - провизии    

Бургас също разгласи проект за деяние на предприятието си " Домашен обществен патронаж " по отношение на епидемията.  " Доставка на храна ще се прави до всички 850 консуматори на услугата,без смяна на графика и менюто. Служителите на Държавно стопанско предприятие ще бъдат обезопасени с маски, а съдовете, в които се дава храната, подробно дезинфектирани. 

Администрацията на Държавно стопанско предприятие на ул. " И.Богоров " №20 ще работи на две гишета при непоколебим режим на достъп. Препоръчваме месечните такси да се заплащат по банков път след авансово конкретизиране на сумата на телефон 056/83-20-67 по следната банкова сметка: IBAN: BG75SOMB91303124075000 , а информация за предоставяните услуги в Държавно стопанско предприятие, както и предпочитание за корекции в даването на услугата, да се получава на тел. 056/813 463 .  

Специалистите от патронажната грижа- медицински сестри, санитари, рехабилитатори, домашни санитари и психолози, ще продължат да работят с потребителите, като се уточняват визитите съгласно потребностите на възрастните хора и за тяхната сигурност. Всеки от тези експерти прецизно ще следи положението на потребителите, за навреме сезиране при съществуване на здравословен проблем. Предвид епидемиологичната конюнктура всеки консуматор има право да откаже посещаване в дома си от страна на експерта с позвъняване на тел. 056/813 463 " , оповестиха от общината във " Facebook ".

Бургас  също към този момент разгласи незабавни линии за доставка на храна и медикаменти на възрастни, заболели и самотни хора -  0884469130 и 0885985693 . В неделя общината разгласи и втори телефонен номер за поръчки за детска млечна кухня. " Той е  0888 259 160 . Още през вчерашния ден бе оповестен и номерът на Тяна Бурдева - шеф на детската млечна кухня в Бургас -  0886 16 16 30 . Тъй като поръчките са доста, в случай че единият дава заето, обадете се на другия. Можете също по този начин да извършите вашата поръчка на е-поща, като наложително ще получите отговор. Пишете на [email protected] ", се казва в известието.

В Пловдив кметът на регион " Източен "  Иван Стоянов приканва всички жители, имащи сведения за самотно живеещи възрастни хора на територията на региона, да подадат информация на телефон 032/60-10-60 или на e-mail: [email protected] . " Молим подаваната информация да съдържа – три имена, адрес и по-възможност телефон за връзка ", приканиха от общината. 

В неделя Пловдив разгласи акция за набиране на доброволци . " От понеделник общинският спешен щаб стартира да набира доброволци, които при потребност да могат да се отзовават когато и да е. В това число и медицински фрагменти, студенти финален курс по медицина, които да се включват в общите старания на Община Пловдив и общинските здравни заведения за ограничение разпространяването на ковид. Записването става на тел. 032/656700 или на email: [email protected] .  Домашният обществен патронаж, който обслужва 450 индивида, продължава своята активност, като има подготвеност да се усили с още 300.

Община Стара Загора ще образува мобилни екипи, които ще управляват спазването на последните заповеди на здравното министерство по отношение на ковид. В тях ще има представители на Общинска полиция, Инспекторат и ОДМВР. 

" Мобилните екипи ще обхождат Централния пазар, всички паркове и детски площадки, междублоковите пространства и хипермаркетите. Ще бъдат посетени и 29 огромни предприятия, намиращи се на територията на общината. Представителите на Общинска полиция, Инспекторат и ОДМВР ще наблюдават за съблюдаване на отстоянието от 2 метра сред жителите и ще приканват възрастните хора, които попадат в най-уязвимата група от популацията, да лимитират своите излизания и контакти ", се споделя в известието на градската администрация.

Община Стара Загора  също публикува на уеб страницата си телефон за подаване на сигнали при положение, че възрастни хора се нуждаят от помощ.  " На тел.:  0885 382 233  всеки ден от 9 до 17 часа могат да се обаждат самотно живеещи възрастни хора, заболели или трудноподвижни, с цел да им се доставят нужните храни и лекарства. Служителите от Социален патронаж към общината, с изключение на доставката на храна по домовете, ще поемат и доставката на медикаменти. Диетичният стол ще разшири активността си и ще може да доставя храна при авансово декларирано предпочитание. 

Община Варна също разгласи номера на дарителска сметка.   " След запитвания от доста жители и компании, които имат подготвеност да създадат подаяние на средства в поддръжка на ограниченията против разпространението на ковид -за закупуване на защитни средства, апарати, консумативи, препарати Община Варна афишира следната дарителска сметка:

Община Варна

BG49CECB97908462150000   ЦКБ АД
КОД 44 51 00 – ДАРЕНИЯ ОТ СТРАНАТА
КОД 44 52 00 – ДАРЕНИЯ ОТ ЧУЖБИНА

" Средствата може да бъдат употребявани и за заплащане на хранителни артикули и медикаменти за хора, които са под карантина, в това число за възрастни хора и хора с увреждания, които стоят у дома ", се споделя в известието.

Във Варна продължава да тече и   акция за набиране на доброволци за подкрепяне на хора в потребност. " Община Варна е подготвена с образуване на доброволци, които да оказват помощ на възрастни самотни хора и трудноподвижни лица за доставка на храна и медикаменти. Информация и записване може да бъде осъществено на телефон 052-985-099, мобилен – 0889 911 791 , които ще бъдат задействани на 17 март (вторник) ", се споделя в анонса.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР