От утре до неделя на 40-метрово трасе пред НДК около

...
От утре до неделя на 40-метрово трасе пред НДК около
Коментари Харесай

Българските състезатели с амбиции за медал на световната купа по паркур в София



От на следващия ден до неделя на 40-метрово трасе пред НДК към 70 състезатели от 23 страни ще се съберат за  участие в първата у нас  международната купа по паркур – част от календара на Международната федерация по гимнастика. По този мотив в София ще идва и президентът на централата Моринари Ватанабе.

Събитието е първо по рода си след 18-месечно спиране на публични прояви по паркур в интернационален мащаб. Утре е ден за тренировки, в петък са квалификациите, а финалите са в събота, 11-и и в неделя, 12-и септември. Състезателите ще потвърждават уменията си в двете дисциплини на паркура – скорост и свободен жанр. 

Зрителите ще могат да следят спиращите дъха осъществявания навън. Достъпът е свободен.



„ Локацията е подобаваща. Около НДК има огромен поток от хора, всеки ще може да види осъществяванията на състезателите и по този начин младите да се възпламенят по паркура “, показа през днешния ден в пресклуб „ България “ легендата Йордан Йовчев – ръководител на Организационния комитет.  

България ще бъде показана от амбициозна четворка – Алек Раев, Мартин Димитров, Лъчезар Захариев, Йоан Досев. Треньор е Делян Димитров. Поради травма от състава е отпаднала Стела Паунова. Мартин и Йоан ще вземат участие и в двете дисциплини, Алек и Лъчезар ще са на скорост.

„ Имаме състезатели, които с години се занимават с паркур и има какво да покажат “, съобщи Й. Йовчев.
Най-добрите спортисти в челната осмица на света идват в София.



„ Надявам се да влезем на край, а за какво да не спечелим и орден “, сподели президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев.

Наградният фонд на Световната купа е 60 000 швейцарски франка, като първенците ще получат по 7 хиляди, вицешампионите по 5 хиляди, бронзовите медалисти по 3 хил. 

„ Нашите представители от няколко години непрекъснато се приготвят, като имат опция да упражняват комплицираните фигури в зала, тъй че българската федерация развива паркура “, акцентира Йовчев.  

Скоростта е повече силова дисциплинираност, до момента в който фрий стайлът е по-креативната, с повече детайли.



Йоан Досев избира точно фрий стайл, макар че и на скорост е добър, тъй като има повече салта, по-голяма независимост, самичък си избира детайлите.

„ Тройно салто напред и двойно салто с два винта са най-опасните детайли “, показа младежът, който от 5 години се занимава с паркур.

Родната федерация по гимнастика е горда със извоюваното домакинство на Световната купа по паркур и следващата година още веднъж ще сме домакини, похвали се Красимир Дунев.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР