От утре, 1 април, антибиотиците ще се отпускат само с

...
От утре, 1 април, антибиотиците ще се отпускат само с
Коментари Харесай

От понеделник антибиотици само с електронна рецепта

От на следващия ден, 1 април, антибиотиците ще се отпускат единствено с електронна рецепта. За тях в последните няколко месеца важеше пролонгация и можеха да се купуват и с хартиено наставление.

Нови отлагания обаче няма да има. Готови ли са фармацевти и персонални лекари за работа с електронната система и чака ли се напрежение - образецът е от Бургас.

Яна е майка на две деца. Споделя, че мъчно е купувала антибиотици през октомври, когато за първи път се вкара електронна рецепта за тях.

" Имаше проблем и в аптеките мъчно откриваха рецептите. Но след това нямах към този момент този проблем ", споделя Яна.

" Беше доста мъчно за самите лекари да изпишат правилно сигнатурата. Беше объркващо. Това беше проблем в мобилното приложение. Сега към този момент този проблем съвсем не го следим ", разяснява Ивайло Ганчев, магистър-фармацевт.

" За да получи рецептата си пациентът, би трябвало да каже ЕГН-то си и датата на изписване. Това е така наречен двуфакторна отбрана върху рецептата. Оттам нататък при нас се зарежда лекарското наставление и ние можем да забележим дозата ", добави Васил Ходжев, магистър-фармацевт.

Проблемът с дозата преди също към този момент е решен.

" Системата ни разрешава да заместваме еквивалентните форми, т.е. можем да изпишем две опаковки от 10 таблетки, в случай че е належащо от същия производител със същото комерсиално име. Или пък надлежно една опаковка от 20 таблетки. Няма да има разлика ", сподели още Васил Ходжев.

Според персоналните лекари мобилното приложение за определяне на електрони предписания няма да се употребява доста.

" Назначаването на антибиотик би трябвало да бъде след обзор. Тези приложения от телефона не могат да се употребяват, когато пациентът ти се обади по телефона ", разяснява доктор Пламен Панайотов, общопрактикуващ доктор.

Всички издадени хартиени предписания за антибиотици до 31 март имат годност 30 дни и могат да се извършват в аптеките.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР