От улиците в Токио до най-високите нива на правителството, Япония

...
От улиците в Токио до най-високите нива на правителството, Япония
Коментари Харесай

Япония ликува за Оскар-а на Карай колата ми

От улиците в Токио до най-високите равнища на държавното управление, Япония се радва на премията "Оскар ", присъдена на "Карай колата ми " за най-хубав интернационален филм, съобщи Ройтерс.

Надеждите са, че това ще усили и известността на Харуки Мураками, непрекъснат претендент за Нобелова премия и създател на историята, на която се основава продукцията.

Тричасовата драма споделя историята на овдовял сценичен артист, който се бори с предишното си. Филмът е дело на режисьора Рюсуке Хамагучи и е по къс роман на Мураками, знаменит създател на бестселъри, чието име всяка година повече от десетилетие се появява измежду евентуалните претенденти за Нобеловата премия за литература.

"Карай колата ми ", който завоюва и други награди, в това число оценката за най-хубав сюжет на кинофестивала в Кан, стана втората японска продукция, отличена с "Оскар " в категорията за най-хубав интернационален филм. През 2009 година наградата взе "Отпътуване ".

"Карай колата ми " е първата японска лента, номинирана за премия "Оскар " за най-хубав филм. Отличието обаче беше присъдено на "CODA: Дете на глухи родители ".

"Голямо затруднение е за една японска продукция да завоюва в категорията за най-хубав филм, само че се надявам да бъдат приети повече японски филми в бъдеще ", съобщи Азуса Шимидзу от централната част на Токио. Въпреки това тя показа, че е щастлива.

Други обаче бяха по-възторжени. "Като се има поради, че в устоите на премиите "Оскар " са американски
филми, в действителност съм благополучен, че една японска продукция съумя да завоюва тази влиятелна премия ", сподели 60-годишният Осаму Канеко.

Обикновено спокоен основният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно сподели на постоянната конференция, че успеха е "много вълнуваща вест ". Премиерът на Япония Фумио Кишида в публикувано изказване съобщи, че част от чара на кино лентата безспорно са фрагменти от неговия изборен регион в Хирошима. "Бих желал да употребявам това като опция за подсилване на поддръжката за културни и художествени действия, които... популяризират японската просвета по света ", добави той.

Други японци пък показаха вяра, че оценката ще бъде от изгода и на Мураками.

"Харуки Мураками е публицист, който сподели Япония на света и доста пъти е споменаван като претендент за Нобел, само че без да печели ", сподели Хироши Хатори (65 г.). "Смятам, че ще бъде в действителност добре, в случай че този филм помогне неговото име и произведения да стигнат още по-далеч ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР