От удобни спортни комплекти до летни рокли - Леа Бакер

...
От удобни спортни комплекти до летни рокли - Леа Бакер
Коментари Харесай

Млади хора сами шият дрехите си в подкрепа на устойчивата мода

От комфортни спортни комплекти до летни рокли - Леа Баке р е основала преобладаващата част от дрешника си сама в лондонския си апартамент, присъединявайки се към общността на млади фенове шивачи, които подлагат на критика стилната промишленост като разрушителна, заяви Агенция Франс Прес.
   
" Искам да съм самостоятелна от конфекцията ", изяснява Леа, която е 29-годишен докторант по невронауки . Водена от несъгласието си с " бързата мода " на евтини облекла, които бързо се износват и изхвърлят, младата жена стартира да си шие сама дребни чанти през 2018 г. 
   
Четири години по-късно " близо 80 на 100 от дрешника ѝ " е лично произвеждане - от пижами до палто, в това число и джинси от части деним , събран от цялото семейство.
   
Леа към този момент " доста рядко " си купува нови облекла, споделя младата жена пред Агенция Франс Прес, облечена в дълга рокля, която е ушила сама.
   
Модната и текстилната промишлености са третите най-силно замърсяващи производства в света след хранително-вкусовата и строителството и способстват за до 5 на 100 от световните парникови излъчвания съгласно данни отпреди година на Световния стопански конгрес в Давос.
   
Нискобюджетните фешън марки постоянно са подложени на критика за отпадъците и замърсяването, които основават, както и за изискванията на труд на работещите в тях.
   
Тара Виго познава " бързата мода " добре, защото е работила 15 години в промишлеността. " Видях качеството на облеклата, които влизаха и излизаха от складовете, беше ужасяващо ", сподели тя. През 2017 година взема решение да основава свои модели и да продава по един модел годишно, надалеч от четирите дневно, които от време на време желали от нея, до момента в който работела като моделиер за конфекцията.
   
" Ако умеете да шиете, не можете да си визиите, че риза може да коства три английски лири ", споделя тя. Моделът ѝ гащеризон " Zadie " към този момент е един от бестселърите в уеб страницата " The Fold Line " съгласно Рейчъл Уокър, която е измежду съавторите на платформата за модели на самостоятелни дизайнери през 2015 година
   
В началото там се показват към 20 моделиери, през днешния ден са повече от 150.
   
" Клиентите ни са по-млади, сигурно … и желаят да вършат сами облеклата си и то по резистентен метод ", споделя Роузи Скот, която е съсобственик на ателие в Лондон.
   
Цветове, десени, материи… Шивачите дилетанти, измежду които дамите са над 90 на 100, могат да избират всред 700 дизайнерски типове плат, които се продават от осем английски лири за метър памучен воал до 110 лири за метър дантела. По време на пандемията поръчките се усилват, само че след разхлабването на ограниченията не понижават.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР