От Централната избирателна комисия отчитат, че предизборната кампания е преминала

...
От Централната избирателна комисия отчитат, че предизборната кампания е преминала
Коментари Харесай

ЦИК отчете, че предизборната кампания е преминала нормално

От Централната изборна комисия регистрират, че предизборната акция е минала обикновено. Не са получили и доста сигнали за нарушавания, съобщи Българска национална телевизия. От комисията приканват:

" В предизборния ден да не се разгласяват социологиески изследвания, в изборния ден също да се изчака, защото мисля скоро излезе изследване от Българска академия на науките, че в последна сметка гласоподавателите се въздействат от публикуването на тези изследвания ", сподели Росица Матева - представител на ЦИК.

" Той може да стартира и два часа по-рано - в 5:00 часа, в случай че има искане до ЦИК от кметове на общини или от РИК-ове - стимулирано искане за какво в съответна секция или няколко секции би трябвало да се позволи започването на гласуването по-рано. Ние го казахме в решението за опцията карантинираните лица да гласоподават в секциите на лица с трайни увреждания, че в случай че има доста подадени заявки, защото секционните изборни комисии са формирани към този момент, могат да изискат разрешние кметовете на общини и ние ще дадем такова ", изясни Росица Матева.

И на тези избори ще гласуваме напълно машинно, като се изключи секциите с под 300 гласоподаватели.

" На две страници ще бъде електронната бюлетина. Веднага откакто слагат картата в машината с леко натискане, с цел да усетят тракване ще се пресъздава първата страница на бюлетината. С бутона " последваща страница " ще прелистят втората страница. Има бутон " предходна страница ", тъй че могат да разлистват електронната бюлетина. Задължително откакто създадат своя избор, би трябвало да натиснат бутона " обзор ". Ако не са съгласни с този избор, могат да трансформират избора с бутона " промени избора ". Това може да става няколко пъти, само че натиснат ли бутона " гласоподаване ", гласът им се записва в електронната урна ", сподели Росица Матева.

Декларациите за гласоподаване в чужбина може да бъдат попълнени авансово или пред секционната изборна комисия. А два дни преди вота от ЦИК споделят.

" Мога единствено да прикани хората да отидат и да гласоподават, тъй като това е демократичният метод да изберем хората, които ще ни управялват ", сподели представителят на комисията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР