От цената на хляба зависи как се справяме с икономическата

...
От цената на хляба зависи как се справяме с икономическата
Коментари Харесай

Радев призова кабинетът да определи 9% ДДС върху цената на хляба

От цената на хляба зависи по какъв начин се оправяме с икономическата рецесия. Това заяви президентът Румен Радев. Той посети хлебозавода в Добрич като част от обиколката си из страната и срещите си с бизнеса. Радев прикани ръководещите да се вслушат точно в хлебопроизводителите.  " Много е значимо да има разговор с държавното управление и да се вземат неотложни ограничения. Те са свързани освен с директна финансова помощ и имат изчерпателен темперамент, не всичко опира до пари. Опира и до това по какъв начин да се борим интензивно със сивата стопанска система ", сподели той.

Дебатът и решенията за диференцираните ставки на Данък добавена стойност се бави, уточни още президентът, само че акцентира, че не желае да се меси в решенията на държавното управление. Според него диференцирана ставка и 9% Данък добавена стойност върху цената на хляба е стратегическо решение. " Критично значимо е държавното управление да откри добър разговор с огромните търговски вериги и да има отбрана на българския производител, тъй като сега този период от 45 дни да се чака да се разплатят тези хора, а в това време да заплащат предплатено на енергоносителите, ги слага в невъзможна обстановка ", счита президентът.

Диференцираните ставки не би трябвало да бъдат осъществявани по групи артикули, а по стратегически браншове. За България те са земеделие, хлебопроизводство, животновъдство и произвеждане на българско месо и млечни артикули, посочи президентът. Само България и Дания са с закрепена ставка върху всичко, с дребни изключения, добави той.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР