От толкова много напъни за борба с корупцията не останаха

...
От толкова много напъни за борба с корупцията не останаха
Коментари Харесай

Искрен Веселинов: От толкова много напъни за борба с корупцията не останаха некорумпирани

" От толкоз доста напъни за битка с корупцията не останаха некорумпирани ", разяснява съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов в профила си във фейсбук. Поводът за коментара е признатият на първо четете през вчерашния ден така наречен антикорупционен закон.

Според него се планува настоящата държавна антикорупционна комисия КПКОНПИ да бъде разграничена на Комисия за противопоставяне на корупцията и Комисия за лишаване на нелегално добито имущество, които ще са самостоятелни една от друга. Комисията ще проверява корупционни закононарушения като назначава проверяващи инспектори, които ще правят оперативно-издирвателна активност. В проектозакона са изредени 51 категории лица, заемащи обществени длъжности, които ще бъдат обект на работа на комисията - от президента, депутатите и членовете на държавното управление, през висшите магистрати и членовете на регулаторни органи, до водачите на политически партии, получаващи държавна дотация.

Именно тези нови функционалности и конструкция дават съображение на Веселинов да дефинира тази смяна като основаване на „ бухалка “.

" Но истината е, че се основава следващата бухалка, която да се ръководи ротационно от ГЕРБ - ППДБ - Движение за права и свободи. И следващата мимикрия за битка с корупцията. И следващата мимикрия на правосъдна промяна... ", написа той.

Веселинов разяснява още в персоналния си профил с изключение на целенасочеността и целесъобразността на антикорупционния закон:

„ Борците против корупцията “ обаче не виждат повода, а оферират битка с последствията. За тях отговорна е правосъдната система, която не произнася неоправдателни присъди против политици, по тази причина и оферират основаване на квазиоргани.

Пълният текст на позицията на Искрен Веселинов:

От толкоз доста напъни за битка с корупцията не останаха некорумпирани...

Вчера Народно събрание одобри на първо четене новия „ антикорупционен закон “. Прекрасна вест, биха споделили борците против корупцията, само че единствено в случай че имат къса памет. Управляващите през днешния ден -  ГЕРБ, ППДБ и Движение за права и свободи, връщат просто остарялото състояние. Някога напъните за нов, обединен орган за битка с корупцията започнаха от предшествениците на Демократична България, Република България (стара марка, само че същите светли личности). Дори желаеха следствия по анонимни сигнали. Пак ни омайваха със заклинания, че по този начин упорстват Европата, Венецианската комисия и кой ли не. Отрязахме ги, само че за малко. ГЕРБ след 2017 година наложи силово централизирания модел, успяхме единствено проверяващите функционалности и доносите да премахнем от текста.  Такава битка с корупцията следваше да стартира, че до няколко месеца да няма ни пух, ни перце от нея. Нищо не произлезе от това. После Политическа партия желаеха да си създадат антикорупционна бухалка, само че в пазарлъка кой да я управлява им падна държавното управление.

Сега отново ни се претопля остарялата гозба - разделяме комисията на две и ѝ даваме проверяващи пълномощия.

В Съюз на съветските социалистически републики било неразрешено да се четат остарели вестници, с цел да не се подрива вярата в светлото комунистическо бъдеще, само че в този момент за благополучие имаме интернет и ще изтъквам, какво написа в публично мнение Съюзът на съдиите през 2017:

„ Зaĸoнoпpoeĸтът, изгoтвeн oт Mиниcтepcтвo нa пpaвocъдиeтo пpeдлaгa нoв пoдxoд зa бopбa c ĸopyпциятa. Hapeд c тoвa, oбaчe, cлeдвa дa ce дъpжи cмeтĸa, чe нaтpyпвaнeтo нa eднo мяcтo нa тoлĸoвa paзнoпocoчни и cпeцифични фyнĸции cъздaвa pиcĸ oт зaтвъpждaвaнe и нa ceгa cъщecтвyвaщaтa нexoмoгeннocт нa opгaнитe, нaтoвapeни c бopбa c ĸopyпциятa.

...

Heизяcнeнa ocтaвa нeoбxoдимocттa oт въвeждaнeтo нa типични зa нaĸaзaтeлния пpoцec cпocoби нa пpoтивoдeйcтвиe нa ĸopyпциятa. Чpeз пpeдвиждaнeтo нa изпoлзвaнe нa oпepaтивнo-издиpвaтeлни дeйcтвия, cпeциaлни paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa и дoбpoвoлни cътpyдници ce пoлaгaт ocнoвитe нa знaчитeлни cиcтeмaтични нeяcнoти. ”

Специални рецензии има за безконтролното прилагане на СРС и необятния обсег на закона.

Сигурен съм, че в този момент същите хора мислят тъкмо обраното...

Но истината е, че се основава следващата бухалка, която да се ръководи ротационно от ГЕРБ - ППДБ - Движение за права и свободи. И следващата мимикрия за битка с корупцията. И следващата мимикрия на правосъдна промяна...

„ Борците против корупцията “ обаче не виждат повода, а оферират битка със последствията. За тях отговорна е правосъдната система, която не произнася неоправдателни присъди против политици, по тази причина и оферират основаване на квазиоргани. Някога Борисов като основен секретар натрупа известност с фразата „ аз ги пипвам, те ги пускат “ за хванатите нарушители със същия получател. Но защото демократичните Неправителствени организации от дълго време обгърнаха в мрежите си огромната част от съдиите в България, специфичният фокус е ориентиран против прокуратурата. Не че тя не дава голям брой мотиви за сходни офанзиви, само че мъчно можем да я виним за възприятието, че в правосъдната система липсва правдивост, когато прокурори вземат участие едвам по 10% от делата. Когато преднамерено се вземат решение имотни разногласия, публични поръчки, анулират се административни актове, когато е необятно известно кои правосъдни сформира с кои адвокатски адвокатски фирми работят, с цел да са благосклонни, без да има намесени прокурори. При това магистратите са предпазени от института на несменяемост и функционалния имунитет за решенията си, които следва да вземат само въз основа на „ вътрешната си увереност “. Вярно, че тя би трябвало да почива върху обстоятелствата, само че постоянно еднородни обстоятелства се поясняват радикално друго. В качеството ми на депутат желаех при едно изменение на Закона за правосъдната власт през 2015 година съдиите да носят солидарно с страната отговорност най-малко по неоправдателните решения на съда в Страсбург, само че това бе отхвърлено изрично. Както прочее по-късно и предлагането ми съдийските Неправителствени организации да се финансират единствено с държавни средства или по планове на Европейски Съюз, с цел да се подсигурява идеологическата им незаинтересованост. Случаят с пуснатия на независимост палач Джок Полфрийман, провъзгласен за човек на годината от БХК, илюстрира прелестно какво съм имал поради.

За мен корупцията в правосъдната власт е измежду главните аргументи и за всеобщата политическа корупция! Тази корупция е в цялата система. И аргументите са отново същите - затворената среда с негласни правила за напредък и безнаказаността. И това никаква комисия за битка с корупцията няма да реши. При това един магистрат рядко може да стане цел на медийни следствия, в случай че пази най-малко възпитание, за разлика от политиците.  Основният въпрос, който следва да се реши, е за персоналната отговорност на съдии и прокурори за актовете, които постановяват, в случай че те са в очевидно несъгласие с правото. (Впрочем това е решението на казуса с повсеместната корупция - катаджии, лекари в ТЕЛК, митничари, всеки приема своята взятка за нещо обикновено, а обществото е неуместно търпимо към тая среда). Трябва да се планува конфискация на имуществото и изтриване на осигурителния стаж за корупция на длъжностно лице, в това число магистрати. Ако против подкуп от няколко хиляди лв. стои престижа ти, почтеното ти име, опцията за пенсия, за която си натрупал отчисления десетки години, изборът става по-труден. Тогава правосъдната система ще си проработи и сходни антикорупционни органи ще станат безсмислени.

Колкото до политиците - би трябвало да се вкара практиката за предварително преустановяване на мандатите на депутати, кметове, съветници и всички други изборни органи и техни членове по реда, по който са определени. Технологията на отзоваването би трябвало да бъде развита във всеки обособен избирателен или организационен закон заради спецификата на другите органи, с цел да не се трансформира в средство за кавга с инакомислещи. Но да вземем за пример президентът би трябвало да може да провокира референдум за преустановяване мандата на Народното събрание и държавното управление или назад. Който загуби референдума, би трябвало да си върви съгласно националната воля, а не да крета и граби, като за последно.

Свобода и всекиму своето - както е споделил Левски.
https://www.facebook.com/VeselinovIskren/posts/pfbid02hhy2X8s2gwuT6AH2wnvwwG7xf9vuEDQ1epLWeT5CTy6rhyvxsBer2LwarA5yQuuCl
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР