От технологичния гигант Microsoft се отказват от едно от основните

...
От технологичния гигант Microsoft се отказват от едно от основните
Коментари Харесай

Мicrosoft засилва анти-фишинг възможностите на......Chrome

От софтуерния колос Microsoft се отхвърлят от едно от главните преимущества на своя браузър Edge, с цел да конкурират Гугъл, като разработят уголемение, покачва що уменията на Chrome да открива фишинг офанзиви.

Според редица анализатори Microsoft подхваща този ход, тъй като няма необикновен избор. " Фишингът е голям проблем и хората ще употребяват браузър, който може да защищити както тях, по този начин и екосистемата на Windows ", разяснява Майкъл Чери от Directions on Microsoft, самостоятелен източник на информация за организации, които се нуждаят от изясненост по отношение на технологиите и лицензионните политики на компанията.

Прочетете още: Офлайн преводачът на Microsoft към този момент работи на всички телефони

Към миг безплатната приставка " Windows Defender Browser Protection " (WDBP) може да бъде добавена към Chrome в Windows или MacOS, а в скоро време се чака тази функционалност да бъде дейна и за Chrome OS. Подобно на отбраната, вградена в Edge, добавката разчита на технологията SmartScreen на Microsoft, която предизвестява потребителите за евентуално злонамерени уеб страници, които теглят злоумишлен програмен продукт, както и за имейли, водещи до известни фишинг URL адреси.

Microsoft поддържа непрекъснато обновен лист на сходни дестинации на своите сървъри, който се генерира частично от телеметрията, изпратена от потребителите на SmartScreen.

Засега от Microsoft не са документирали детайлности за цялостните благоприятни условия на WDBP, с изключение на обща информация на корпоративния си уебсайт и в описанието в Chrome Web Store. В уеб магазина от компаният изясняват: " Ако кликнете върху злонамерена връзка в имейл или се придвижите до уебсайт, предопределен да ви подведе, с цел да разкриете финансова, персонална или друга сензитивна информация или подобен, в който има прикрит злоумишлен програмен продукт, Windows Defender Browser Protection ще направи информация в непрекъснато актуализиращия се лист на злонамерени URL адреси, известни на Microsoft ".

В онлайн модула за WDBP Microsoft цитира проучване на NSS Labs от 2017 година, който дефинира Edge като браузъра с най-високи равнища на противопоставяне на фишинг офанзиви и обществено инженерство - 99% от всички опити . За съпоставяне, Chrome реализира резултат от 87%, а Firefox на Mozilla - 87%. Към оня миг двата браузъра разчитат на приложнo-програмния интерфейс (API) на Гугъл за безвредно сърфиране.

Това обаче слага един явен въпрос - за какво Microsoft отстъпва едно от дребното преимущества на своя Edge на конкуренцията?

Според Майкъл Чери повода е, че Microsoft е изправена пред доста комплициран избор – да защитят множеството консуматори на Windows или единствено тези, които употребяват Edge (или остарелия, завещан Internet Explorer).

" Edge не отговори на упованията ", отбелязва той, като се базира на ниските равнища на потребителски интерес, които идват от статистиките на Windows 10. По думите му сложността на обстановката идва от там, че, когато станат жертва на фишинг офанзива, потребителите няма да обвинят за това браузъра, а ще попитат: „ Защо не защитихте операционната си система? ". „ Това е едно придвижване за самоотбрана ", безапелационен е Чери.

Edge, който бе показан преди близо три години, по този начин и не съумя да притегли забележителна потребителска публика. Последните данни от доставчиците на аналитични артикули Net Applications отреждат на Edge единствено 4% дял от всички браузъри, като даже в Windows 10 делът му е единствено 13%. Едновременно с това Chrome е желан от 61% от онлайн популацията в света.

Това обаче не е единствената причина за това решение на Microsoft.

Дори в композиция с Internet Explorer, през март браузърите на компанията са желани от едвам 18% от интернет потребителите, сочи статистиката на Net Applications. Това докара до там Microsoft да получи доста по-малко количество телеметрични данни спрямо предходни интервали , а те са от решаващо значение за системата SmartScreen. " Най-простото пояснение на мотивацията на Microsoft за предлагането на SmartScreen в Chrome е, че той дава на компанията видимост към настоящите проблематични точки, с които се сблъсква 60% от пазара, който употребява Chrome ", написа Джон Дън в обява в блога на компанията за сигурност Sophos и прибавя: " Това от своя страна оказва помощ на Microsoft Office Exchange 365 да подсигурява по-добра отбрана на потребителите, което го слага в конкурентна позиция по отношение на Гугъл в G Suite сегмента.”

Все отново Microsoft разчита доста повече на SmartScreen, в сравнение с Edge и Internet Explorer. Уеб основаната услуга за е-поща Outlook.com и имейл клиентът на платформата – последно добавената значима функционалност в Office 365 - както и Microsoft Exchange Server, разчитат точно на SmartScreen, с цел да се опълчват дейно на фишинг офанзиви и злоумишлен програмен продукт.

С намаляващия си пазарен дял при браузърите – когато Edge беше показан в средата на 2015 година, Internet Explorer се радваше на цели 53% навлизане измежду потребителите – Microsoft виждат, че не получават задоволително данни, с цел да поддържат SmartScreen. Тази аргументация на държанието на Microsoft наподобява изцяло съответстваща към моментната обстановка. Компанията стратегически се е фокусирала върху корпоративния бранш, а без задоволително данни за SmartScreen, бизнес принадлежности като Outlook и Exchange рискуват да изгубят способността си за разкриване на злонамерени URL адреси.

Windows Defender Browser Protection може да бъде изтеглен гратис от Chrome Web Store.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР