От свинекомплекса в Голямо Враново искат диагнозата африканска чума да

...
От свинекомплекса в Голямо Враново искат диагнозата африканска чума да
Коментари Харесай

От свинекомплекса в Голямо Враново искат диагнозата африканска чума да бъде отменена

От свинекомплекса в Голямо Враново желаят диагнозата африканска чума да бъде изменена и останалите към 18 хиляди свине да не се евтаназират, а под контрол да се осъществя месото им под една или друга форма. Това сподели изпълнителният шеф на фермата Вихрен Димитров.

Той бе безапелационен, че не са подавани никакви данни към Световната организация за здраве на животните - за броя на евтаназираните прасета, а единствено към БАБХ.

Обясни и че ще потърси подпомагане от премиера на България, с цел да се намеси и диагнозата африканска чума да бъде анулирана.

Димитров съобщи още, че повече от месец няма ход на болестта.
Свинекомплексът в Голямо Враново желае втора проба за африканска чума От Агенцията по храните обаче са безкомпромисни – стартира евтаназия на всички свине във фермата
„ Над 1500 проби имаме негативни, желаеме смяна на диагнозата, имаме искане и към министър Танева, тъй като такава болест, която е остро инфекциозна, в случай че не се появи до 15 ден, значи я няма. То е доказано и от научните следи в България”, сподели още изпълнителният шеф на свинекомплекса в Голямо Враново.

До момента там са евтаназирани 13 хиляди животни, а позитивни проби са получени на 26 юли.

Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи в студиото на „ Тази заран, че разпоредбите важат за всички:

Пробите са повече от една, потвърдени са в референтна лаборатория в България– не се базираме на една проба. Евтаназията в тази плантация продължава. Получили сме настояването. Убедени сме – писахме писмо до европейските управляващи дали може да се приложи изключение – получихме негативно мнение – не може да се приложи дерогация. Не можем по този метод да действаме, сподели още Танева.
Отпускат 28 млн. лв. за компенсации и разноски за битка с чумата по свинете Огнищата на заболяването у нас са общо 33
Тя бе безапелационна, че когато е пристигнало нареждането за евтаназия на животните в засегнатите региони, са взети мнения от Европейска комисия за всички дейности, които се ползват по отношение на ограниченията за очистване на на АЧС.

" Ние сме взели мнение от европейски управляващи, от научната общественост и от ветеринарния орган, който ползва тези ограничения ", добави министърът на земеделието.

Танева изясни, че негативните проби в този момент в Голямо Враново не значат, че инфекцията няма да се появи още веднъж, тъй като болестта е с муден развой, а дезинфекцията на свинекомплекса би трябвало да се извърши до край, с цел да не се появи още веднъж африканската чума. Пикът на болестта е през лятото, посочи още тя.

У нас имаше общо 33 огнища на чума. За последните две седмици няма нови случаи.

Тя разяснява кореспонденцията сред шефа на Агенцията по сигурност на храните - Дамян Илиев и Световната организация за здраве на животните, в която е посочено, че са умъртвени 120 хиляди свине, което не е напълно тъкмо поради отхвърли на фермата в Голямо Враново.

Изпратеното писмо е за броя на засегнатите животни, а не на евтаназираните. Терминът „ засегнати” значи или са евтаназирани или подлежат на умъртвяване, посочи тя и разясни, че ще ревизира документа, където написа „ кilled”, което значи убити от британски, а терминът е наранени.

Вижте още по тематиката във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР