От страните, членуващи в НАТО, трябва да се изисква да

...
От страните, членуващи в НАТО, трябва да се изисква да
Коментари Харесай

2% не стигат: Полша иска членките на НАТО да изразходват 3% от БВП за отбрана

От страните, членуващи в НАТО, би трябвало да се изисква да поемат ангажимент да изразходват 3% от брутния си вътрешен артикул (БВП) за защита, а не да се стремят към сегашната цел от 2%, съобщи полският президент Анджей Дуда пред Съвета за национална сигурност във Варшава, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Дуда добави, че ще предложи това на утрешната си среща с президента Джо Байдън във Вашингтон.

" Целта от 3% би трябвало да бъде наложителната долна граница ", означи Дуда.

Сега страните от алианса са призовани да заделят за защита минимум 2% от Брутният вътрешен продукт. Тази цел беше контрактувана предишното лято в изискванията на войната на Русия против Украйна. Съгласно предходната договореност от страните членки се изискваше да харчат за защита близо 2% до 2024 година

Дуда и полският министър председател Доналд Туск ще се срещнат с Байдън на следващия ден във връзка 25-годишнината от присъединението на Полша към НАТО. Варшава е непосредствен съдружник на Съединени американски щати и един от най-твърдите поддръжници на Украйна във войната ѝ с Русия. Страната счита, че е застрашена от Русия и се превъоръжава, като влага в армията си обилни средства.

По данни на НАТО Варшава е вложила предходната година в защита 3,9% от Брутният вътрешен продукт.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР