От стандартния си осемчасов работен ден средностатистическият офисен служител прекарава

...
От стандартния си осемчасов работен ден средностатистическият офисен служител прекарава
Коментари Харесай

Работното време в офиса трябва да е три вместо осем часа на ден, показва проучване

От общоприетия си осемчасов работен ден средностатистическият офисен чиновник прекарава по-малко от три часа в действителна работа - по-точно 2 ч. и 53 мин. Останалото време запълва в ревизиране на вести и обществени мрежи, ястие, почивки за цигара и диалози с сътрудниците, които не са свързани с работата, демонстрира анкета измежду близо 2000 души във Англия и разбори на психолози, представени в изданието " Бизнес инсайдър ".

Причината не е в протакването, а в неспособността на човешкия мозък да се концентрира върху една задача за повече време, демонстрират психически проучвания от Съединени американски щати и Англия. Според един американски опит, човек може да прави едно нещо за към 20 минути без спиране, само че не повече. Друго проучване демонстрира и че още на десетата секунда от началото на осъществяването на задачата, ползата може към този момент се губи.

Към края на осемчасовия ден качествата на чиновниците не са в цялостния си потенциал и представянето им може доста да се утежни, разяснява трудовият психолог К. Андерс Ериксън. Ако от хората се изисква строго съблюдаване на работното време и разрешените почивки, те ще придобият нездравословни привички, като да прекарват множеството си време във " Facebook " и няма да са толкоз продуктивни, колкото в случай че сами контролират ритъма си или в случай че работният им ден е по-кратък, счита той.

Още изследвания удостоверяват, че даже и в работата у дома, където хората имат надалеч повече независимост на времето си, те не съумяват да се концентрират за по-дълго от оптималните 2-3 часа. А дилемите които изискват доста часове работа без значение дали в офиса или вкъщи, се извършват с други механизми и когнитивен капациет на мозъка - като осъзнато свръхусилие, което може да отключи творчеството и да задържи вниманието за дълго, само че не непрекъснато, разяснява Ериксън.

Компании по света от дълго време се вслушват в учените за това по какъв начин да оказват помощ на чиновниците си да бъдат по-продуктивни, само че неотдавна са склонни и на компромис с одобрения 8-часов ден пет дни в седмицата. Един постоянно срещан метод в последните 10 години и най-вече в софтуерната промишленост е работните дни да се понижат на четири, което редуцира работното време от 40 на 32 часа на седмица.

Това съгласно общото схващане разрешава на чиновници да имат повече време за балнас и здраве в персоналния си живот и по този начин да бъдат по-мотивирани за работа, само че съгласно Ериксън по-разумният вид е работното време да се понижи на шест часа и работната седмица да остане пет дни. Такъв опит организираха в Швеция в последните две години и равносметката беше леко спорна.

От 2016 година пък компанията " Амазон " вкарва и двете варианти - за по-кратък работен ден и по-кратка работна седмица с понижение на заплатите с 25%. Фирмата дава обещание да покаже разбора от смяната, когато стане подготвен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР